"Amikor a párod megkérdezi, mi bajod, ne az legyen a válasz, hogy semmi"

2020. február 16. 09:26 | Varga Diána

Mi szükséges a sikeres, harmonikus házassághoz? Ez a kérdés nem csak a házasság hete apropóján izgathatja a párokat, hanem az év minden napján. Szakember válaszol.

Szicsek Margit tanácsadó szakpszichológus az M1 Békés megyei tudósítójának kérdésére úgy fogalmazott: az elköteleződésnek fontos szerepe van a kapcsolatok megerősítése szempontjából. Ma már egész iparág épül a házasságkötésekre, sokszor egy évet és hatalmas energiákat vesz igénybe megszervezni a nagy napot. "Azt javaslom a házasságot kötni szándékozóknak, hogy ezt az energiát őrizzék meg a kapcsolat későbbi időszakaira is" – fogalmazott a szakpszichológus, hozzátéve: nagyon fontos, hogy olyan önismereti, fejődési szakaszon menjünk keresztül nem csak a házasságkötés előtt, hanem folyamatosan és később is, amely révén követhetőek a társunkkal szembeni elvárások. Megjegyezte: ne várjunk arra, hogy a másik tegye meg az első lépést, tegyük meg mi magunk.

 

A befektetett energia megtérül

"Egy kapcsolat nem magától működik, hanem folyamatosan működtetni kell. Nem szabad az energiát megspórolni, mert ha belefektetem, az meg fog térülni" – emelte ki Szicsek Margit.

Mint mondta, érdemes leülni és átbeszélni, ha a pár sokszor zördül össze apróságokon – ilyenkor végig kell venni a kiváltó okokat. "Mindannyiunkban vannak a gyerekkorból hozott pici, időzített bombák, ha erre rácseng egy apróság, és az mindig nagyot durran, akkor annak mindig magunkban kell keresni az okát" – szögezte le.

A jó házassághoz szükség van nyitott kommunikációra is, vagyis arra, hogy ne gyűjtögessük a sérelmeket – fűzte hozzá a szakpszichológus. "Amikor a másik megkérdezi, hogy mi bajod, akkor ne az legyen a válasz, hogy semmi – tanácsolta, rámutatva, hogy fogalmazzuk meg, mi bánt bennünket, még akkor is, ha csak rossz napunk van és szeretnénk egy kis nyugalmat kérni; ezen felül ne forgassunk a fejünkben egy saját filmet, amelyet a másik nem lát és amelyre csak mi reagálunk.

A tanácsadó pszichológus arra is rámutatott, hogy amennyiben szerencsénk van, akkor a házasságban megtaláljuk a másik felünket. Úgy véli, lehet azt hangoztatni, hogy a szingli létnek mennyi előnye van, ugyanakkor minden szingli arra vágyik, hogy megtalálja a másik felét. "Együtt többek, erősebbek vagyunk és biztonságosabban állunk a világban" – mondta.

A bejelentkezést ide kattintva lehet megtekinteni 5:30-tól.

További programok »

FEL