Alföldvíz Zrt.: Egészséges és fogyasztható az orosházi térségben az ivóvíz

2018. május 11. 08:40 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Maradéktalanul megfelel az előírásoknak az ivóvíz Orosházán és környékén, tehát a víz egészséges és fogyasztható – erről tájékoztatott az Alföldvíz Zrt. PR irodavezetője. Kedd este óta többen arra panaszkodnak – főleg a közösségi oldalakon -, hogy a dél-békési városban büdös, és esetekben rosszízű az ivóvíz. A szolgáltató szakemberei megvizsgálták a panaszokat és mind a helyszíni, mind a laboratóriumi vizsgálatok azt igazolták, hogy az ivóvíz emberi fogyasztásra alkalmas.

Nem csupán a közösségi oldalakon fő téma az orosházi ivóvíz szaga, és íze. Kedd óta tapasztalja a lakosság azt, hogy megváltozott a víz a városban. Ugyanakkor vannak olyanok is, akik nem tapasztaltak érezhető változást a csapvíz szagában. A településen felröppentek olyan hírek is, amelyek szerint a büdös víz megbetegedéseket okozott.

Az Orosházi Kórház csütörtöki hivatalos közleményében, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az elmúlt napokban nem növekedett a hányás-hasmenéses panaszokkal hozzájuk érkező betegek száma.

Orosháza polgármestere megkereste a szolgáltatót, amint értesült a településen sokakat felháborító problémáról.

–A probléma észlelése után azonnal felvettem a kapcsolatot az Alföldvíz szakembereivel, és minden egyes esetbe megnyugtattak, hogy az az érzékszervi probléma, ami a vízben jelentkezett nem okoz egészségügyi károsodást - hangsúlyozta Dávid Zoltán, Orosháza polgármestere.

Az Alföldvíz Zrt. munkatársaihoz csütörtök délutánig kevesebb, mint 50 bejelentés érkezett – ebből közel 40 Orosházáról – csütörtökre a zárt hálózat legtávolabbi pontjáról, Szarvasról is érkezett egy bejelentés. A szolgáltató a panaszokat kivizsgálta, a szakemberek a helyszínen is végeztek gyorsteszteket, amelyek alapján a víz maradéktalanul megfelel az előírásoknak, tehát a víz egészséges és fogyasztható.

–A gyorsteszteken kívül  Orosháza teljes területén vettünk vízmintákat, amiket laboratóriumba szállítottak. Ott az első eredmények 24 óra után születtek meg, és ezen eredmények szerint az összes minta negatív lett, tehát bakterológiailag sem találtak az ivóvízben szennyeződést – emelte ki az Alföldvíz Zrt. PR irodavezetője.

Diós Zsolt hozzátette: az úgynevezett érzékszervi problémákat a nyárias időjárás következtében megnövekedett vízfelhasználás miatt kialakított új üzemrend okozhatta, mely a különböző vízadó rétegekből kitermelt vizek arányának megváltoztatásával járt. A szakemberek ezért más üzemrendet vezettek be, így a kellemetlenséget okozó víz a hét végére kiürül az Orosházi és Szarvasi térséget ellátó zártrendszerből.

 

 

 

További programok »

Itthon

Városi gyereknap a Munkácsy Negyedben – galériával

A gyereknapi körtúránkat a Csabagyöngyében kezdtük Évi tündér megnyitójával, majd bejárva a helyszíneket láttuk, hogy a Munkácsy Mihály Múzeum, a Békés Megyei Könyvtár, a Munkácsy Emlékház és a Napsugár Bábszínház is színes programokkal várta a családok seregét.
18:50
FEL