Al Di Meola is fellép a Gyulai Várszínházban

Pénteken kezdődik és egészen augusztus közepéig tart a Gyulai Várszínház összművészeti fesztiválja.

 

Pénteken kezdődik és egészen augusztus közepéig tart a Gyulai Várszínház összművészeti fesztiválja, amelynek keretében a 600 éves vár udvarán, a tószínpadon és a város különböző terein felállított színpadokon lesznek előadások.

Mint azt a programokat beharangozó tájékoztatón Gedeon József igazgató elmondta, három új színházi bemutatót és számos, először itt látható produkciót nézhetnek meg az érdeklődők ezen a nyáron. Az évad keretében öt fesztivált is rendeznek, ahova Magyarország legnevesebb művészeit hívják meg, sőt, még világsztárok is fellépnek itt.

Tamási Áron halálának 50. évfordulójához kötődik az első új bemutató, amelyet Zongota címmel láthatnak a neves szerző műveiből. A darabot Sardar Tagirovsky állítja színpadra a Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház nagyszerű művészeivel.

1616-ban, 400 éve halt meg Shakespeare, ezért ebben az évben kiemelt programok láthatók a XII. Shakespeare Fesztiválon. A III. Richárd című drámát Vecsei Miklós újrafordításában a sikeres fiatal rendező, ifj. Vidnyánszky Attila állítja színpadra a vár udvarán, a Gyulai Várszínház produkciójaként. A bemutató neves főszereplői: Trill Zsolt, Eszenyi Enikő, Hegedűs D. Géza, Szűcs Nelli, Trokán Nóra lesznek.

A harmadik új bemutató az Anconai szerelmesek című zenés komédia lesz, Hirtling István, Törőcsik Franciska, Váradi Eszter Sára, Varga Mária főszereplésével.

Az 53. évad egy háromnapos népművészeti fesztivállal és vásárral, a XVII. Körös-völgyi sokadalommal veszi kezdetét. Péntektől vasárnapig, reggeltől késő estig a Dél- Alföld művészete lesz a fókuszban a gyulai vár előtti téren. A népzene később a Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztiválon is helyet kap.

A Shakespeare Fesztivál idén bővelkedik érdekességekben, lesz például egy látványos japán előadás a Hamletből Ophélia címmel, amely a japán tradicionális színház stílusában készült. Egy ausztrál színész pedig a legnagyobb drámát hozza el az V. Henriket egy angol rendező színpadra állításában. Fellini stílusban láthatják a Hamletet az olasz Magnólia Színház produkciójában. Többszörös fesztiváldíjas előadás a kétszemélyes Hamlet, amelyet a szlovák Kontra Színház ad elő Gyulán. A londoni Globe Színház az idei évfordulóra elkészíttette Shakespeare összes művét 10 perces rövidfilmeken, amelyet neves színészekkel forgattak „eredeti” helyszíneken például Veronában, az egyiptomi piramisoknál, a londoni Tower-nél. Ezt a 37 rövidfilmet is meg lehet nézni a fesztivál ideje alatt esténként a gyulai vár körüli sétányon A teljes út címmel, magyar felirattal.

Lesz jazz fesztivál, amelyre elfogadta a szervezők meghívását a világ egyik legismertebb gitárvirtuóza Al Di Meola, míg a blues fesztiválon például az amerikai Big Daddy Wilsonnal, vagy az osztrák Ripoff Raskolnikovval találkozhat a közönség.

A fiatalokat szeretnék minél inkább megnyerni a többféleképpen műsorra tűzött Rómeó és Júliával, a Grease című musicallel, az örök fiatalokat pedig többek közt a Csárdáskirálynővel.

Az idei évad egy sikermusicallel zárul. Magyarország legnépszerűbb rock ’n’ roll zenekara volt a Hungária, az ő történetüket dolgozza fel sok-sok slágerrel a Made in Hungária a Debreceni Csokonai Színház előadásában.

A programok részletesen ide kattintva tekinthetők meg.

Megosztás:

Címke: , ,