Domborművel emlékeznek az egykori színházigazgatóra

Gedeon József emlékére állított bronz domborművet a Gyulai Várszínház Igazgatósága. Az egykori igazgató tavaly novemberben hunyt el. 

Az ünnepségen részt vett Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója. Gedeon József egykori barátja kiemelte, a volt igazgató a nyaranta működő több mint száz teátrum közül a legigényesebb színdarabokkal működő nyári színházat hozta létre az évek alatt. Hozzátette, az igényes „színházcsináláshoz” ragaszkodott akkor is, amikor nem ez volt a divat. Nyitott volt a világ felé, utóbbit megérdemelten mutatják az általa életre hívott Shakespeare- vagy Jazz-fesztiválok. Az ő útját kell tovább járni, ragaszkodni kell az általa fontosnak tartott elvekhez – hangsúlyozta Vidnyánszky Attila.

Elek Tibor, a Gyulai Várszínház jelenlegi igazgatója elmondta, az is Gedeon Józsefnek köszönhető, hogy 21 éve, a Jókai Színház maradványain megnyílt az újjáépített kamaraszínház, ahol a domborművet elhelyezték.

A dombormű avatás mellett kiállítás nyílt három képzőművész – Onisim Colta, Oroján István és Nyisztor János – alkotásaiból is, akik egykor plakátterveket és műsorfüzeteket készítettek a várszínház részére.

 

Megosztás:

Címke: , , , ,