Akár kamattámogatott hitellel is segítik a Békés vármegyei mikrovállalkozásokat

2024. május 23. 09:15 | Mikóczy Erika

Siófoki Attilával, a Békés Vármegyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány ügyvezető titkárával beszélgetett az alapítvány feladatairól, a helyi kamattámogatott mikrohitelről és a Békés vármegyei beruházási hitelről a 7.Tv Aktuális című műsorában Kugyelka-Zámbori Eszter műsorvezető.

– Mikor és milyen céllal jött létre Békés Vármegyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány?

– Ez a szervezet már 1994 óta működik, tehát éppen most vagyunk 30 évesek. Az alapítvány 30 éve éppen azért alakult, amiért ma is itt vagyok, hogy a Békés megyei, most már Békés vármegyei kezdő és működő mikrovállalkozásoknak finanszírozási támogatást nyújtson. Nagy szó, hogy 30 évvel ezelőtt kezdte ezt a projektet az alapítvány, és a mai napig folynak ezek a mikrohitelezési folyamatok.

 

– Emellett milyen feladatokat lát el még jelenleg az alapítvány?

– A fő tétel a mikrohitelezési folyamatok lebonyolítása. Emellett az alapítványunk térítésmentes tanácsadást tud nyújtani a vállalkozásoknak. Tehát ha egy teljesen kezdő, vagy akár működő vállalkozó, vagy vállalkozójelölt bejön hozzánk, és szeretne egy a pályázatok világában, vagy a finanszírozás világában kicsit több információhoz jutni, ezt térítésmentesen biztosítjuk neki. Akár egy magánszemély is bejöhet hozzánk, ha vállalkozni szeretne, ha tudunk, akkor mindenképpen segítünk. Emellett a tanácsadási programunk mellett szinte minden évben valamilyen olyan típusú projektben veszünk részt, ami a vállalkozásokat akár képzéssel, tanácsadással támogatja.

 

Mennyire tudnak az érintettek az alapítvány létezéséről és feladatairól? Hiszen ahogy említette, már 30 éve működnek. Akik most vállalkozást visznek, mennyire vannak tisztában azzal, hogy van segítség?

– Vállalkozásfejlesztési alapítvány majdnem minden megyében működik az országban, sokan tudnak rólunk, főleg, akik már valamilyen kapcsolatban voltak velünk. Szeretnek, keresnek minket, és nyilván a partnereiknek, ismerőseiknek átadják a jó hírünket. De hozzá kell tennem, hogy nagyon sokan még a mai napig sem tudják, hogy van egy ilyen segítség, van egy ilyen lehetőség. Pontosan ez a célcsoportunk, ez a most felépülő kezdő vállalkozói réteg Békés megyében, akiket szeretnénk felkutatni, és megismertetni velük például ezt a mikrohitelezési lehetőséget.

 

 

– Mit foglal magában a Békés vármegyei beruházási hitel? Mit jelent az, hogy mikrovállalkozás, illetve mi a mikrohitel?

– Nézzük, építsük fel. A mi célcsoportunk a mikrovállalkozások, ezek 10 fős statisztikai létszám alatti olyan kisvállalkozások, amelyeknek 200 millió forint árbevétel alatti az éves bevételük. Ezek teszik ki tipikusan a vállalkozásoknak a 95 százalékát, hiszen ebben benne van az is, aki egyéni vállalkozó, aki egyedül dolgozik, vagy aki éppen másodállású KATA-s egyéni vállalkozó. Nyilván van 20-30 éves mikrovállalkozás is, amelynek maximum 9 főig terjed a statisztikai állományi létszáma. A második kérdés, hogy mi a mikrohitel. Nyilván ezeknek a mikrovállalkozásoknak a finanszírozására még a ’90-es években kitaláltak egy konstrukciót, ez a mikrohitel. A mikrohitel lényege, hogy azoknak a vállalkozásoknak, amelyek még nem erősödtek meg úgy, hogy a kereskedelmi bankoknál ők potenciális célcsoportok legyenek, azoknak egy olyan mikrohitelt lehet kihelyezni, amelynek összege maximum 10 millió forintig terjed. Nyilván látjuk, hogy a mikro-vállalkozásoknál ez a mikrohitel valóban mikroberuházásokat támogat. Viszont az nagyon kedvező benne, hogy nincs saját erő igénye. Ha egy mikro-vállalkozásnak van egy projektje, ami maximum 10 millió forintig terjed, akkor mi azt 100 százalékban le tudjuk finanszírozni, és neki nem kell saját erőt mellé tennie. Ez óriási segítség egy kezdő vállalkozónak, aki általában tőkehiánnyal küzd.

 

Az alapítvány és Békéscsaba önkormányzatával együttműködik azért, hogy ezeket a mikrohiteleket ki tudják helyezni. Minek köszönhető, hogy létrejött ez az együttműködés, és hogyan képzeljük el ezt?

– Békés vármegyében több települési önkormányzat rájött arra, hogy a mi konstrukciónkat és az ő vállalkozóbarát magatartásukat össze lehet boronálni. Mit értek ez alatt? Ugye a települési önkormányzatnak az a jó, ha az ő településén ezek a kezdő, működő vállalkozások megerősödnek, beruházásokat hajtanak végre, helyi iparűzési adót fizetnek és munkahelyeket teremtenek. Na, a mi célunk is szinte ugyanez, hogy ezek a helyi vállalkozók erősödjenek meg úgy, hogy munkahelyeket teremtsenek, fejlődjenek, komolyabb partneri hálózatot alakítsanak ki, és minél nagyobb beruházást valósítsanak meg Békés vármegyében. Itt azt is kiemelném, hogy például a kezdő vállalkozások ne menjenek innen el, hanem Békés vármegyében találják meg a lehetőségeket, és itt ruházzanak be a településeken úgy, hogy innen vegyenek fel munkaerőt, és itt maradjon ez a pénz. A települési önkormányzatoknak ugyanez a céljuk. Több település rájött, hogy sokkal egyszerűbb a vállalkozásfejlesztési alapítvánnyal közösen gondolkozni és kamattámogatást adni, minthogy ők saját gazdaságélénkítő, vállalkozásélénkítő programot generáljanak a településen. Mit értek ez alatt? Jelenleg a helyi mikrohitel kamata az 7,9 százalékos, fix, forint alapú kamatozású. Minden egyes önkormányzat képviselő-testülete dönti el, hogy mennyivel kíván beszállni. Békéscsaba város önkormányzata 3%-os kamattámogatást ad. Ez azt jelenti, hogy a 7,9-es kamatú hitelből 4,9%-os kamatú hitel lesz, ami már a mostani banki környezetben egy kedvező konstrukciónak mondható. Tehát az önkormányzat beszáll a vállalkozók terheibe, ezáltal csökkenti a terheiket. A vállalkozók sokkal szívesebben vesznek fel egy kedvezőbb kamatú hitelt, mint mondjuk egy banki hitelt.

 

– Békéscsabán például kik pályázhatnak a kamattámogatott hitelre?

– A békéscsabai kamattámogatott mikrohitelt csak békéscsabai székhellyel, vagy telephellyel rendelkező vállalkozások igényelhetik. Ez azt jelenti, hogy nem feltétlenül itt kell, hogy legyen Békéscsabán a székhelye, de mindenképpen a székhelye vagy telephelye, pontosabban a helyszín, ahol a beruházását megvalósítja, az Békéscsaba közigazgatási területen kell, hogy legyen. A következő szempont, hogy beruházási tétel legyen a projektjében. Mit jelent ez? Mire lehet felhasználni? Ingatlanvásárlásra, saját vagy bérelt ingatlan felújítására, átalakítására, új vagy használt eszköz, technológia beszerzésére, tehergépjármű beszerzésére, és forgóeszköz beszerzésére, ami lehet anyagkészlet, árukészlet. Tehát amire egy mikro-vállalkozásnak szüksége van, az szinte mind finanszírozható ebből a kamattámogatott mikrohitelből.

 

– Hogyan lehet beadni ezeket a pályázatokat? Milyen egyéb kitételei vannak ennek?

– Békéscsaba önkormányzatával volt már ilyen konstrukciónk. Akkor az volt a kritérium, hogy legalább 2 fős statisztikai létszámmal rendelkeznie kell a vállalkozónak, de a jelenlegi konstrukcióban már ilyen korlát sincs. Annyi kritérium van, hogy azt a létszámot, ami a hitelfelvétel pillanatában megvan, tartania kell a vállalkozónak a futamidő alatt. Hogyan kell kérelmezni? A mikrohitelnek, ha kamattámogatott, ha nem, van egy mikrohitel-kérelmi nyomtatványa, és annak vannak kötelező mellékletei. Ez a www.bmva.hu oldalon megtalálható. Ezt kell egy példányban behozni hozzánk. Jelenleg a Békéscsaba, Kinizsi utca 1/2. szám alatt található az irodánk, az első emeleten. A mikrohitel bizottságunk dönt arról, hogy megkapja-e a hitelt a vállalkozó, vagy sem. A pozitív bírálat után a közjegyzői szerződés jön, ezt követően mi ezt a pénzt előre kiutaljuk a vállalkozónak. Ez azért fontos, mert neki nem kell megfinanszíroznia a beruházását, hanem mi finanszírozzuk helyette 100%-ban előlegben, így nem kell neki saját erő. Utólag kell bemutatni a számlákat arról, hogy valóban arra költötte a pénzt, ami a hitelkérelmi nyomtatványban szerepel. Fontos kiemelnem, hogy olyan mikro-vállalkozásokról van szó, amelyeknek nincs külön ügyintézőjük. Nagyon szívesen segítünk abban, hogyan kell kitölteni, értelmezünk minden pontot – nagyon vállalkozóbarát módon fogadjuk a mikro-vállalkozásokat. Forduljanak hozzánk bizalommal!

 

– Nyilván van egy formanyomtatvány, ami a mikrohitel igényléséről szól. Ha pedig olyan Békés vármegyei településen van a telephelye vagy a székhelye a vállalkozásnak, ahol kamattámogatott hitelt is lehet igényelni, akkor azt hol tudja igényelni?

– Ugyanúgy kell, mint egy sima mikrohitelnél; be kell jönni hozzánk. Ha olyan településről érkezik, most például Békéscsaba a kiemelt település, akkor természetesen felajánljuk neki a békéscsabai kamattámogatott mikrohitelt. Ehhez egy plusz nyilatkozatot kell kitöltenie, hogy ő szeretne a kamattámogatott mikrohitel programban részt venni. Fontos információ, hogy azt is sikerült az önkormányzattal megbeszélni, hogy 2025. december 31-ig be lehet nyújtani ilyen kérelmeket. Tehát még 1,5 évig, természetesen a keret kimerüléséig lehet minket keresni. Mi nem egy bank vagyunk, nincs kimeríthetetlen keretünk, hanem van egy alapunk, amelyben van egy keret, ennek a maximumáig tudunk elmenni a kamattámogatott mikrohitel esetében, illetve az önkormányzat képviselő-testülete is adott keretet szavazott meg támogatásként. Aki ebbe belefér, érkezési sorrend kaphat ebből.

 

– Mennyi a mikrohitel futamideje?

Általában 120 hónapos a futamidőnk, tehát 10 éves konstrukcióban kell gondolkodni. A számlák elszámolhatóságát, azt viszont fél éven belül szeretjük elkérni. Tehát magyarul, ha megvásárolja a berendezéseket, vagy az ingatlant, vagy amit a hitelből meg szeretne vásárolni, ezeknek a számláit fél éven belül be kell tudni mutatni. Azért ajánlom mindenkinek a maximális 10 éves futamidőt, mert az alapítványunknál bármikor ingyenesen lehet végtörleszteni és beletörleszteni is. Ez azt jelenti, hogy egy vállalkozó a 10 éves futamidőn belül bármikor azt mondhatja, ki szeretné fizetni a hitelt, és nem akar további kamatokat fizetni. Ezt nálunk büntetőkamat nélkül megteheti. Ha már határidőkről beszélgetünk, akkor még egy fontos kritérium, hogy a békéscsabai kamattámogatott hitelnél a város képviselőtestülete egy 3 éves kamattámogatást szavazott meg. Tehát ez azt jelenti, hogy bármilyen hosszú a futamidő, 5, 8, 10 év, a kamattámogatási időszak az 3 év. A 3 év után a 4,9 százalékos kamat az 7,9-re ugrik fel. De itt még egyszer mondom, hogy ha valaki 3 év után úgy megerősödik, hogy ezt a hitelt vissza tudja fizetni, akkor neki a 3 év elteltével van joga ahhoz, hogy az egész hitelt visszafizesse, és neki akkor végül is 4,9%-os végig a kamata.

 

– Összegzésként tehát, akik érdeklődnek a helyi kamattámogatott mikrohitelek iránt, hova menjenek, és milyen felületen tudnak érdeklődni?

Az alapítvány székhelye a Gyulai út 1., de ez az ingatlan – ami az Árpád sor és a Gyulai út sarkán található – jelenleg átalakítás alatt van. Ebben az évben átköltöztünk a Kinizsi utca 1/2. szám alá, az első emeletre. Ezt a csabaiak tudják, a pékség felett, illetve a NAV B-épületénél, ha valaki így ismeri. Az első emeleten, a folyósón balra várjuk a kedves érdeklődőket. A honlapunkon –  www.bmva.hu – minden információt megtalálnak. Telefonon a a 66-os körzet 442 520-as számon vagyunk elérhetőek. Mindig azt ajánlom az érdeklődőknek, hogy a hitelkérelem benyújtása előtt mindenféleképpen egy személyes egyeztetésre jöjjön el. Vannak olyan dolgok a hitelkérelemben, illetve a mellékletekben, amit ha nem pontosan ad le az ügyfél, akkor hiánypótlásra van szükség, és az időcsúszás. Inkább előre egyeztessünk, hogy pontosan legyen benyújtva az anyag. Ez mindenkinek jobb, nekünk is és az ügyfélnek is. Szeretettel várunk mindenkit.

További programok »

FEL