Ady tanárának arcképével bővült a Munkácsy Mihály Múzeum gyűjteménye

2019. szeptember 1. 11:31 | Gyemendi Réka

A képet Kerekes György festőművész fia, dr. Kerekes Attila önkormányzati képviselő ajánlotta fel az intézménynek.

Kerekes Ernő tanár úr, aki 1912-ben lelkesen köszöntötte Ady Endrét egy díszebéden Zilahon, modellt ült a kiváló arcképfestővé vált fiának, a békéscsabai kötődésű Kerekes Györgynek. A portré a művész fia, dr. Kerekes Attila képviselő felajánlásának köszönhetően ezután a Munkácsy Mihály Múzeum gyűjteményét gazdagítja.

Ady Endre a XX. századi magyar költészet és a politikai újságírás megújítója. Tanulmányainak fontos állomását jelentette a zilahi református kollégium. Gyarmati Gabriella elmondta: azt hihetnénk, hogy Adyt már akkor elismerték és tisztelték.

– Amikor felolvasta ezeket a verseket, éppen csak megtapsolták. Ennek oka az irodalmi és politikai állásfoglalása volt. Ezt követően lépett a pulpitusra Kerekes Ernő tanár úr, aki teljes odaadással, szuperlatívuszokban beszélt a költőről, nagyon-nagyon lelkesen. Néhány évvel később Ady ezt külön megköszönte neki, hogy így, ilyen lekesen fel merte vállalni ezt a támogatást – emelte ki a Munkácsy Mihály Múzeum művészettörténésze.

 

 

Kerekes György édesapja, Kerekes Ernő tanította Ady Endrének a magyart és a német nyelvet a zilahi református kollégiumban, aki a leginkább kedvelt és a legtehetségesebb tanulójaként említi a költőt. Tanár és diákja között csupán kilenc év korkülönbség volt. A képeket a festőművész fia adományozta a múzeumnak.

– Mindig nagy örömet okozott és adott egy biztos alapot, büszkeséget az, hogy a családunknak milyen kapcsolata volt Ady Endrével és talán a művészetéhez is egy kicsit – egy kávéskanálnyival – hozzá tudtunk járulni – fogalmazott dr. Kerekes Attila önkormányzati képviselő.

Ezentúl a két egyedi olajfestmény, Ady Endre és Kerekes Ernő portréja a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum gyűjteményét és az ottani Kerekes-hagyatékot gazdagítja.

 

H.Sz., Gy.R.

 

 

További programok »

FEL