Ady Endre kedvenc tanárának arcképével gyarapodik a Munkácsy múzeum gyűjteménye

2019. augusztus 21. 12:47 | behir

A festő fia, dr. Kerekes Attila a múzeumnak adományozza a nagyapjáról készült, édesapja által festett portrét.

Kerekes Ernő tanár – aki 1912-ben lelkesen köszöntötte az egyébként Békéscsabán is járt Ady Endrét egy díszebéden, Zilahon, és aki a neves költőnek magyart, illetve németet tanított a zilahi református kollégiumban – modellt ült a kiváló arcképfestővé vált fiának, Kerekes Györgynek. A portré a művész fia, dr. Kerekes Attila, békéscsabai önkormányzati képviselő felajánlásának köszönhetően ezután a Munkácsy Mihály Múzeum gyűjteményét gazdagítja majd.

A festményt az adományozó augusztus 31-én, szombaton délután adja át a Munkácsy Mihály Múzeum Zöld Szalonjában. A Kerekes család Békéscsabán tartandó nemzetközi találkozójára időzített eseményen Kerekes Ernő és Kerekes György kalandos életútjáról dr. Kerekes Attila képviselő, Ando György múzeumigazgató és Gyarmati Gabriella művészettörténész beszél majd.

 


Kerekes György festő és tanár, aki a trianoni határlezárás elől menekült Budapestre. A Magyar Királyi Képzőművészeti Főiskolán Rudnay Gyula osztályába járt. 1935-ben került Békéscsabára, ahol a Lórántffy Zsuzsánna Leánygimnáziumban vállalt rajztanári állást. Lírai hangvételű tájképeket, portrékat, csendéleteket, utca- és csoportképeket festett.


 

További programok »

Kultúra

Nyelvében él a nemzet?

1844-ben, november 13-án fogadták el a magyart államnyelvvé tevő törvényt, 2011-ben pedig az Országgyűlés ezt a napot a magyar nyelv napjává nyilvánította. Ennek jelentőségéről, a nyelv mai helyzetéről szakemberek fejtették ki véleményüket.
2019. november 14. 17:22
FEL