Adomány a Kárpátaljai óvodásoknak

2016. január 11. 06:28 | behir.hu

Az ukrajnai konfliktus, a belső menekültek, a gazdasági nehézségek, a nemzeti fizetőeszköz elértéktelenedése régen tapasztalt nehéz helyzet és nélkülözés elé állította Kárpátalja lakosságát, köztük az ott élő mintegy 150 ezer magyart.

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, valamint Budafok Önkormányzata felhívására számos önkormányzat csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amelynek során, a segélyszervezet a határon túl élő kárpátaljai magyarokat, elsősorban óvodákat, iskolákat és rászoruló időseket támogat élelmiszer adománnyal. 


A jelenlegi elhúzódó válság miatt kialakult gazdasági helyzetre tekintettel a folyamatosan működő felzárkózási és fejlesztési programjai mellett indította el rendkívüli segélyprogramját az Ökumenikus Segélyszervezet, amelyhez a Békés Megyei Önkormányzat is csatlakozott. A Közgyűlés május 7-i rendkívüli ülésén döntött úgy, hogy 500 ezer forint humanitárius támogatást biztosít a kárpátaljai magyarok megsegítésére. Az az összeg egy 1 025 454 forintos adomány részeként 2015. november 25-én ért célba, amikor az Ökumenikus Segélyszervezet 190 háztartás számára adott át élelmiszer csomagot Beregrákoson. Beregrákoshoz közigazgatásilag még öt kisebb falu tartozik, így az összesen hat település összlakossága meghaladja a 8200 főt. A helyi vezetőkkel egyeztetve az élelmiszeradományt óvodák számára adták át, így az intézményekben étkeztetett 300 gyermeken keresztül a családok is részesültek az adományban, ami tartós élelmiszereket (lisztet, olajat, cukrot, rizst, mézet, kakaót, teát, stb.) zöldségeket (káposztát, burgonyát, sárgarépát, hagymát, stb.) valamint tisztítószereket tartalmazott.

 

További programok »

FEL