Ádám Ottó magyarbánhegyesi fiatal gazda a magyar termékekről

2020. április 18. 10:25 | Csiffáry Zsuzsanna

A vásárlók saját döntése az, hogy a kilenc napot utaztatott, még sárgán leszedett olasz terméket vásárolják meg vagy az előző nap leszedett magyar árút, amely pár száz forinttal drágább. Ha mindenki figyelné a termékek származási helyét, visszatérne a kis zöldségárusok, a magyar piac és termelők kiegyensúlyozottsága – vallja a fiatal, magyarbánhegyesi gazdálkodó.

Ádám Ottó egyhektáros kertészetében sokféle zöldséggel és gyümölccsel foglalkozik. Március eleje óta hordanak munkatársaival napi másfél tonna főzőtököt a nagybani piacra, amelynek május végéig van szezonja. A kijárási korlátozás jelen esetben őt nem befolyásolja a munkájában, a fertőtlenítésre ugyanakkor nagy gondot fordít.

– Úgy látom, hogy a termékeladás hektikussá vált. Van olyan piaci nap, amikor eleve kevés árút viszek a piacra, de előfordul, hogy csak a megtermelt mennyiség felét tudom eladni. Azt gondolom, hogy a jelenlegi helyzet generálta ezt az állapotot, mert az előző években egyenletesebb volt az árú mozgása. Most vannak olyan pillanatok, amikor az emberek sorban állnak előttem és kapkodnak bizonyos termékeket, de van, amikor felém sem néznek – számolt be tapasztalatairól Ádám Ottó

A fiatal gazda a pénz centralizálásának tulajdonítja a változásokat.

Az emberek most nem tudnak ruhát, papucsot venni, moziba menni, éttermekben enni, szűkültek a költési lehetőségek. Éppen ezért a gazdálkodó azt tapasztalja, ha a vevők egy árúcikket megkívánnak, többet vesznek belőle, de eltelnek vele és már nem keresik. A hektikusságot az táplálja, hogy nem tudja kiszámolni a napjait - mesélte el a gazdász. 

Minden piaci napot pozitívan kezel. Mindig számol azzal a lehetőséggel, hogy nem ad el semmit, ha mégis annak nagyon örül. 

Vásárlóknak privát döntése az, hogy a 9 napot utaztatott, még sárgán leszedett olasz terméket vásárolják meg, vagy az előző nap leszedett magyar árút, ami pár száz forinttal drágább. Ha mindenki figyelné a termékek származási helyét visszatérne a kis zöldségárúsok, magyar piac és termelők kiegyensúlyozottsága. Arról nem is beszélve, hogy kisebb eséllyel visznek haza a családok fertőzőtt árút - tette hozzá Ádám Ottó

 

Galéria

További programok »

Gazdaság

Kistermelői portékák az agroturizmus étele 2025 versenyben

Új kategóriával bővül a „Magyarország Étele” verseny. Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (Séfklub), a Kisléptékű Termékelőállítók és Szolgáltatók Országos Érdekképviseletének Egyesülete (Kislépték Egyesület) közös szervezésében – partnerségben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával – elindul az „Agroturizmus Étele 2025” pályázat. A cím elnyerésére a kistermelői, termelői termékekből készített ételekkel, és a helyi gasztronómia remekeivel lehet pályázni.
2024. december 24. 06:15
FEL