A zenész kezében megállt a vonó – farsang a Lencsési Közösségi Házban

2023. február 9. 19:11 | Such Tamás

Farsangi népszokások a Kárpát-medencében című vetítéssel egybekötött előadást tartott csütörtök délután Harangozó Imre néprajzkutató, a Lencsési Közösségi Házban. Az intézmény és a fenntartásában működő természetjáró kör közös rendezvénye a farsangi rendezvénysorozat első etapja volt.

 

– A farsang hossza változó, attól függően, mikor van húsvétvasárnap. A hagyományok tekintetében azonban a leggazdagabb napok a végére esnek, amit a magyar nyelvterületen farsangfarkának nevezünk. Azt követi a negyvennapos böjt – mondja Harangozó Imre.

 

Harangozó Imre és Takács Péter – Fotó: behir.hu/Such Tamás

Harangozó Imre és Takács Péter – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

Elmeséli, a moldvai csángók körében él egy nagyon érdekes monda, amely Szent László királyhoz kötődik:

A király sokáig vívja a kunokkal a háborút, amely hosszú ideig tartott, de egyszer csak vége szakad. S mire hazaérnek, épp beállt a böjt. Ekkor a katonák így szólnak hozzá: „Király, te jóban vagy az Istennel, kérd meg, hogy adjon még néhány napot, hogy hadd tudjunk mulatni, táncolni, jó ételeket enni.”

– A moldvai csángók mondája szerint az Isten ezért adta a katolikusoknak ezt a plusz hétfőt és a keddet, mert az ortodoxoknál már vasárnap elkezdődik a böjt – jegyzi meg. – Mindez a vallási különbséget magyarázza meg. Azonfelül egy különös kontextusba helyezi: egyrészt Szent László király alakjához köti, másrészt egy nagyon esendő, emberi szálat fűz bele.

 

Harangozó Imre előadása a Lencsési Közösségi Házban – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

Megérkeznek a hosszú ideig harcoló katonák, sokfelé azt is belemondták azt, hogy „hadd járjunk a fehér népekkel”, ugyanis régen a böjt alatt a szexuális életet is mellőzték. Ilyenkor falun nagy mulatságok zajlottak, ám kedd éjfélkor egy szemvillanás alatt véget ért a buli, a zenész kezében megállt a vonó.

– Érdekes, az asszimilálódó közösségekben alig tudnak már magyarul a moldvai magyarok, ezt a történetet még el tudják mondani – fűzi hozzá.

 

Lencsési Közösségi Ház 2023-as farsangi plakátja

További programok »

Itthon

A következő napokban is kora nyárias idő várható, sok napsütéssel

A következő napokban is kora nyárias idő várható sok napsütéssel, gomolyfelhőkkel és 25 Celsius-fok körüli maximumokkal. Kedden többfelé, a hét többi napján elszórtan lehet zápor, zivatar - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.
16:43
FEL