A WWF-el közösen vizsgálják felül Békéscsaba energia- és klímastratégiáját

2024. március 13. 15:50 | Vincze Attila

A WWF Magyarország klímavédelmi csapata és a békéscsabai önkormányzat műhelybeszélgetést szervezett szerdán a polgármesteri hivatalban. Az esemény középpontjában Békéscsaba Fenntartható Energia- és Klímaakcióterve, valamint annak felülvizsgálata állt.

Többnyire városi döntéshozók, civil szervezetek, vállalkozások, valamint különböző hatóságok vettek részt azon a szerda délelőtti rendezvényen, melyen közösen gondolkodtak Békéscsaba fenntartható jövőjéről. Az esemény egyik szervezője, a WWF Magyarország projektvezetője, Csontos Csaba elmondta, céljuk, hogy feltérképezzék, miként tudnak részt venni a városlakók, a helyi vállalatok, illetve civil szervezetek a város Fenntartható Energia- és Klímaakciótervének felülvizsgálatában. Emellett a résztvevők arra keresték a választ, milyen rejtett kapcsolódási pontok lehetnek az egyes kulcsszereplők között.

– Mindenkinek tennie kell azért, hogy Békéscsaba egy élhetőbb, a klímaváltozás negatív hatásainak ellenállóbb településsé váljon. Bízom benne, hogy a helyiek közül a fiatalokat is be tudjuk vonni minél nagyobb számban, hiszen szeretnénk, ha az ő szavuk is elérné a döntéshozókat a városházán – fogalmazott.

 

 

Békéscsaba jegyzője a rendezvényen kiemelte, még 2021-ben készült el a város klímastratégiája, melyet bizonyos időközönként felül kell vizsgálni, ebben kérték a világ legnagyobb természetvédelmi civil szervezetének segítségét. Bacsa Vendel hangsúlyozta, hogy több fontos területen is szeretnének eredményeket elérni, ilyen például a vízmegtartás, vagy a biológiai sokféleség.

– Ennek az együttműködésnek az első etapja tulajdonképpen arról szól, hogy a felmérjük a jelenlegi állapotot, tehát még igazából nem tudjuk levonni a tanulságokat, mert csak most monitorozzuk az elkészült stratégiánkat, a felülvizsgálatot követően azonban már pontosabban ismerjük a helyzetet – részletezte. 

Elhangzott, hogy a következő hónapokban számos helyen megjelenik a WWF Magyarország klímavédelmi csapata Békéscsabán. Az első bemutatható, látványosabb eredmények 2024 őszére várhatóak, míg a projekt 2025-ben zárul majd.

További programok »

FEL