A város erdeiben kivágott fák is a rászorulókat segítik

2017. január 31. 17:54 | Mikó Melinda

Az idei tél hidegebb időjárást hozott az előzőeknél, ami abban is megmutatkozik, hogy sokkal többen igényelnek szociális tűzifát Békéscsabán, mint 2015 vagy 2016 ugyanezen időszakában. Az idei télen megközelítőleg 7 millió forintot költött az önkormányzat a rendeletben szabályozott tűzifa keretre, de szükség esetén további forrásokat is biztosítanak a rászorulók tüzelőjének a biztosítására.

Egy fűtési szezonban kétszer lehet igényelni tűzifát az önkormányzattól, ami azt jelenti, hogy körülbelül harminckétezer forint értékű tűzifához juthatnak a rászorulók. Varga Éva a Békéscsabai Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat vezetője kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy először a szociálpolitikai osztályon kell jelentkeznie az igénylőnek, ahol a kérvény kitöltésében is segítséget nyújtanak. Ezt követően az igénylés eljut a  Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálathoz. Minden esetben felmérik, hogy a kérelmet benyújtó személy valóban jogosult-e a segítségre, és megvizsgálják azt is, hogy szociálisan rászorult személytől jött-e a kérés.

  „A város erdeiből, kinyert fát a szociálpolitikai osztályhoz eljutott információk alapján idáig 150 család kapta meg és további 40 család részesült a Családsegítő és Gyermekjóléti Központ közvetítésével tűzifa juttatásban. Olyanok is, akik egyébként a rendelet szabályozásának nem felelnek meg.”- mondta Herczeg Tamás. "Januárban 234 család jutott Békéscsabán szociális tűzifához a rendeletben meghatározott módon, de a város ezen felül is segítséget nyújt "- tudtuk meg a szociális ügyekért felelős tanácsnoktól. 

Legutóbb a CsabaParkban vágtak ki fákat, a felaprított tüzelő napokon belül eljut az igénylőknek. Herczeg Tamás azt is kiemelte, hogy a mai napig érkeznek felajánlások magánszemélyektől és cégektől a hivatalhoz, ezekben az esetekben is nagyon hamar odaér a segítség a rászorulókhoz.

FEL