A vadfűből készült szívószál mentheti meg a tengeri állatok millióit

2019. június 30. 10:03 | behir

A vadfűből készített környezetbarát szívószál és az ehhez hasonló ötletes találmányok egy lépéssel közelebb vihetik a világot a teljes műanyagmentességhez.

Évente mintegy 8 millió tonna műanyag, többek között eldobható szívószálak is kerülnek az óceánokba. Csak az Egyesült Államokban naponta 500 millió műanyag szívószálat használnak fel és dobnak a kukába, írja az epochtimes.com-ra hivatkozva az Impress.

Az óceánokban felhalmozódó műanyag a tengeri élővilágot is veszélyezteti, mivel a halak és teknősbékák lenyelhetik őket, és olyan sérülést okozhat az emésztőrendszerükben, amibe bele is halhatnak. A műanyag szívószálak kiváltására az utóbbi években több ötlet is született. Az ázsiai országokban például rizsből is gyártanak biológiailag lebomló szívószálakat, a legújabb ötlet pedig a vietnámi Tran Minh Tien találmánya, a vadfűből készített szívószál.

A biológiailag lebomló vadfű-szívószálak 100 százalékban természetes anyagból készülnek és nem tartalmaznak semmilyen vegyi anyagot vagy tartósítószert. Úgy bomlanak le, hogy semmilyen környezeti kárt nem okoznak.

 

Vadfűből készülő szívószál. Fotó: epochtimes.com.

 

Vietnámban, a Mekong Delta térségében tömegesen nő egy speciális, üreges vadfű (Lepironia articulata) a termőföldeken. A belül üreges növény szára elég kemény, így alkalmas arra, hogy szívószálakat készítsenek belőle.

A módszer lényege nagyon egyszerű. Először begyűjtik az üreges vadfüvet, majd megmossák, és 20 centiméteres darabokra vágják őket. Az üreges szárakat ezt követően belülről megtisztítják egy fémrúddal, majd újra átmossák őket. A kész szívószálakat banánlevélbe csomagolják, és így tárolják, kis kötegekben feltekerve.

A szívószálaknak két változatát gyártják. Az egyik az úgy nevezett „friss-szívószál” amely a tisztításon kívül semmilyen egyéb eljáráson nem megy keresztül. Ezek két hétig tárolhatók hűtőszekrényben vagy egy hétig szobahőmérsékleten. A másik a „szárított-szívószál”, amelyet 2-3 napig szárítanak a napon, majd sütőben sütik meg őket. Ez a tartósabb változat hat hónapig is eláll szobahőmérsékleten.

A biológiailag lebomló vadfű-szívószálakat egyelőre csak Vietnámban lehet kapni, de remélhetően hamarosan megjelennek más országok boltjaiban és éttermeiben is. A gyártó arra kér mindenkit, hogy a lebomló szívószálakat használat után ne a vegyes kukába, hanem a komposztba dobjuk.

FEL