A magyar természet napja – halakról a Körösök Völgye Látogatóközpontban

2024. május 22. 15:30 | Bere Mátyás

Szerdán a magyar természet napja alkalmából tartottak ismeretterjesztő napot a Körösök Völgye Látogatóközpontban. A programon Szabó Miklós grafikus halakat ábrázoló illusztrációiból álló kiállítását is láthatta a közönség.

A megnyitón a Petőfi Utcai Általános Iskola tanulói táncos produkciójukkal, majd szavalataikkal ajándékozták meg a közönséget, majd a nyitóbeszédeket köveőtően valóban a halaké lett a főszerep.

Ha a halakról van szó, akkor általában egy kevésbé veszélyeztetett csoportra gondolunk, pedig a rovarokhoz, madarakhoz és emlősökhöz hasonlóan a vízi élőlények is sok problémával találkoznak a mindennapokban.

A vizek szabályozása, a felmelegedés és az emberi figyelmetlenség fajokat szoríthat és szorít ki az élőhelyeikről. Többek között ezekről is értekezett az eseményen három szakember, Metzker Krisztina, Váncsa Klára és Szabó Miklós érdekes történeteken keresztül tárta a vízivilágot az érdeklődők felé.

 

Galéria

 

Szabó Miklós grafikus a MOHOSZ által kiadott Magyar halkönyvhöz készített illusztrációit mutatta be humoros, de információgazdag módon. A grafikus elmondta, hogy illusztrációi maximális szakmai és természettudományos odafigyeléssel készültek, néha vitákkal övezve, ugyanis a pikkelyszámok mellett egy-egy faj csillogása, vonalvezetése is rendkívül fontos volt.

A Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségének ifjúsági referense, Metzker Krisztina elmondta, hogy a szövetségük célja az ismeretterjesztés.

– Minden eseményünk a halakkal kapcsolatban jön létre, hogy meg tudjuk mutatni azt a törékeny, ugyanakkor varázslatos világot, amiben a halközösségek élnek. Ezt a tudást minden lehetséges módon igyekszünk megosztani a gyermekekkel – fogalmazott a referens.

Váncsa Klára ökológus, muzeológus a Kárpát-medence geológiai és vízi történelméről tartott előadást, amelyben több ponton felhívta a fiatalok figyelmét arra, hogy miért is fontos az, hogy változatos környezetben sokszínű fajok éljenek háborítatlanul.

További programok »

FEL