„A Tehetség Díjjal a tanulók, a szülők és a pedagógusok munkáját köszönöm meg”

2023. július 2. 12:37 | Mikóczy Erika

Új helyre költözött a Mentál Plusz Szolgáltatóház; idén is többen átvehetik a Tehetség Díjat; tovább fejlődhet a BSZC – ezúttal egyebek mellett ezekről kérdeztük Herczeg Tamás országgyűlési képviselőt.

– A Mentál Plusz Szolgáltatóházat Latorcai Csabával, a Miniszterelnökség területfejlesztésért felelős parlamenti államtitkárával adtak át a közelmúltban Békéscsabán. Miért számít jelentősnek ez a fejlesztés?

– Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége Békés Vármegyei Egyesülete több fontos tevékenységet lát el. A értelmi fogyatékkal élők mindennapjait, az önálló életvitelük lehetőségének megteremtését segítik, valamint az érdekképviseletük mellett tavaly március óta a nappali ellátást biztosítanak. A pszichiátriai és a szenvedélybetegek ellátása esetében is 50 főre kapott engedélyt az egyesület, és az elmúlt egy évben folyamatosan “teltházzal” működtek. Ez is mutatja, mennyire fontos ez a támogató tevékenység, és milyen sok olyan embertársunk van, aki valamilyen trauma következtében vagy életvezetési, magánéleti probléma miatt segítségre szorul. Bízom benne, hogy az ÉFOÉSZ a rászoruló embertársainknak hathatós segítséget tud nyújtani.

 

Befejeződött a tanév, idén is többen átvehetik a Tehetség Díjat. Minden elismerés öröm – kik kaphatják meg idén az ön által alapított díjat?

– A Tehetség Díjat 2020-ben alapítottam, így idén már negyedik alkalommal részesülnek ilyen elismerésben azok a végzős diákok, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtottak az általános iskolai éveik alatt akár a tanulmányi eredményt, a sportot, művészetet, közösségi munkát tekintve. Idén három olyan iskola is van a választókerületben, ahol több nagyszerű teljesítményt nyújtó tanuló ballag, közöttük nem döntött a tantestület, így két diák megosztva kapja az elismerést. Ebben az évben is – a korábbiakhoz hasonlóan – azokon a településeken adok át Tehetség Díjat, ahol nyolcosztályos általános iskola működik, valamint még a szülőfalumban, Pusztaföldváron. A díjjal, az alapításkor – és azóta is – célom, hogy a kiemelkedő teljesítményt nyújtó diákok mellett a szülők és a pedagógusok munkáját is megköszönjem. Meggyőződésem, hogy támogató családi háttér, és kiváló pedagógusok nélkül a tehetség csak a legritkább esetben képes a kibontakozásra. Az elismerés – amellyel emléklap, és az adózott jövedelmemből felajánlott 50 000 forint jár – egy kicsit talán az idetartozást is erősíti, és hátha segít abban, hogy a díjazott diákok, majd fiatal felnőttként itt képzeljék el a jövőjüket. 

 

Közvetlenül a választás előtt állapodtak meg Palkovics Lászlóval, az akkori innovációs és technológiai miniszterrel, hogy szükség van a Békéscsabai Szakképzési Centrum Légi és Gépipari Képzőközpontjának bővítésére. Az elképzelés most új állomásához érkezett, mit tudhatunk erről?

– Amikor biztossá vált, hogy az Airbus Gyulán építi fel a magyarországi üzemét, már tudható volt, hogy a működéséhez speciális tudással rendelkező szakemberekre lesz szükség. Erre a kihívásra nagyon jól reagált a Békéscsabai Szakképzési Centrum: pályázati forrásból kialakította azt a légi- és gépipari képzőközpontot, amelyet Palkovics László miniszter úrral tavaly márciusban adtunk át, és amelyben, áprilisban el is indult az oktatás. Akkor ígéretet kaptunk, hogy ez a képzési pont további fejlesztési forrásokban részesül annak érdekében, hogy tovább bővüljön, és újabb modern, az oktatást segítő eszközöket lehessen beszerezni. Az elmúlt egy évben százheten szereztek az Airbus általi alkalmazáshoz szükséges képesítést. Ezáltal a BSZC százhét munkavállalónak biztosította a biztos megélhetéshez szükséges képzettséget. A további támogatásból újabb gyakorlati helyek, tantermek kialakítása történhet meg. Emellett elkészülhet az épület napelem-rendszeres energetikai korszerűsítése, így nem csak a képzésben részt vevők száma bővíthető, de az ingatlan gazdaságosabb működése is megoldható.

A Nemzeti Összetartozás Bizottsága alelnökeként felszólalt a jövő évi központi költségvetésről szóló törvényjavaslat általános vitájában. Mi volt a felszólalásának a lényege?

– A nemzetpolitikában ez az év is a gondoskodás éve. Továbbra is odafigyelünk a külhoni magyar közösségekre, a szórványban, diaszpórában élő nemzettársainkra. Azt, hogy mennyire fontos a határon túli közösségek számára a kormány támogatása, magam is megtapasztaltam a csángóföldi delegáció tagjaként, vagy éppen az elmúlt hétvégén, amikor Manchesterben a legnagyobb angliai magyar rendezvényen, a Góbéfesztiválon köszöntöttem a résztvevőket. A magyarság megmaradása nem pusztán az országhatárokon belüli kérdés. Szükség van a határon túli magyar nyelvű oktatás támogatására, az ösztöndíj-, vagy cserediák-programokra, a magyar közösségek, egyházak támogatására. A kormány 2010-ben indította el a nemzetegyesítési programját, amely folyamatosan bővül olyan elemekkel, mint a Határtalanul program, a határon túli gazdaságfejlesztési program, a Csángó-Magyar Együttműködési Program, a Kárpát-medencei Testvér-települési Program, vagy a Nemzeti jelentőségű intézmények programja. Emellett ki kell emelni, hogy jelentős forrást biztosít a kormány a Rákóczi Szövetség számára. Az elmúlt évek válságai ellenére sem adja fel a kormány nemzetegyesítő törekvéseit, ez látszik a jövő évi költségvetés tervezetében erre a célra szánt támogatásokban is.  Bízom benne, hogy a büdzsé ezen fejezetét változtatás fogja elfogadni a parlament, mert a határon túli magyarságot érintő források garantálják a nemzetegyesítés folyamatát.

További programok »

FEL