A születés kiállításon kipróbálható, milyen a várandósság és a szülési fájdalom

2022. október 3. 14:22 | Vári Bianka

Interaktív kiállítást látogathatnak két napig a megyeszékhelyen tanuló diákok. A születés kiállítást a Csabai Garabonciás Napok részeként szervezte meg az Egyensúly AE Egyesület, immár ötödik alkalommal. A tárlat a fogantatástól, a szülésen át a csecsemő gondozásáig nyújt érdekes, vagy a fiatalok által kevésbé ismert információkat. A résztvevők azt is kipróbálhatják – ha akarják – milyen érzés várandósnak lenni.

A kiállításra középiskolás csoportokat várnak, hétfőn és kedden 10 és 15 óra között, ahol a fiatalok mintegy fél órában gyűjthetnek információt a születés körüli eseményekről. Az asztalokon végighaladva először a fogamzásgátlásról és a megtermékenyítésről láthatnak illusztrációkat, majd különböző szemléltető eszközök segítségével figyelhetik meg, hogyan fejlődik ki egy sejtből az újszülött.

Az Egyensúly AE Egyesület öt évvel ezelőtt egy pályázat segítségével tudta beszerezni a kiállítás alapjait, emellett a Szent-Györgyi Albert Technikum biztosítja a demonstrációs eszközöket.

– Kimondottan az oktatás, a felkészítés, a tudás átadása az, ami nekünk nagyon fontos. A születés kiállítás elsődleges célcsoportja a 18-35 éves korosztály, de ez nincs kőbe vésve. Fontos, hogy ez egy interaktív kiállítás. Sok olyan születéssel kapcsolatos tárlat van, ahol végig lehet olvasni, esetleg egy filmet megnézni, de mi mindenképpen olyat szerettünk volna, ahol szakemberektől lehet kérdezni. A fiataloknak egy kicsit más megközelítésben, de ugyanannak a nagy születés kiállításnak a felét tudjuk megmutatni – árulta el Herczegné Számel Annamária. 

Fontos, hogy a fiatalok minél több forrásból szerezzék be a hasznos tudást, amely aztán segítheti őket az életben a helyes döntés meghozatalára. A hétfő reggeli első csoport az evangélikus gimnáziumból érkezett.

– Ők művészeti tagozaton tanulnak, és egyáltalán nincs biológia órájuk, utoljára nyolcadikos korukban tanultak biológiát. Ezért úgy gondolom, nagyon fontos, hogy a testükkel tisztában legyenek, illetve olyan téma ez, ami nem feltétlen kerül elő az iskolában, vagy nem feltétlen mernek beszélni róla – mondta Egeresi Viktória, a BEG egyik tizenkettedikes osztályfőnöke.

A vállalkozó szellemű fiatalok kipróbálhatták, milyen lehet az anyaméhben, vagy éppen felpróbálhattak egy három kilós műhasat, hogy megtudják, milyenek a mindennapok az „édes teherrel”. Az egyik ilyen próba során a következő párbeszéd hangzott el az osztálytársak között:

Arra is volt lehetőség, hogy egy fizioterápiás eszköz segítségével enyhe, a fájásokhoz hasonló izom-összehúzódásokat érezzenek. A szervezők célja a kiállítással, hogy minél több szakember bevonásával, minél több fiatal ismerkedjen meg közvetlen módon a majdani gyermeke fejlődésével. Az előadáson elhangzott: fontos, hogy ne gyermek, hanem család szülessen. A születés egy természetes folyamat, ugyanakkor csoda.

Galéria

További programok »

Itthon

A sorok között kortyolni – Így fonódott össze a szépirodalom a borkultúrával

A 95. Ünnepi Könyvhét helyi programkavalkádjának csendes lezárása volt a Könyvheti Borudvar, amely a Békés Megyei Könyvtár Munkácsy-udvarában kapott helyet. A szombat esti szimpóziumon a borkultúra és az irodalom kellemesen savas elegyét fogyaszthatták a megjelentek a – Vozár M. Krisztián zongoraművész révén – kis szekundokkal, tercekkel kibélelt térben.
20:56
FEL