A szolgáltató robotok gyorsan terjednek

2020. október 26. 18:59 | behir

Kiemelkedően gyorsan nő a szolgáltató autonóm gépek értékesítése a régióban, különösen az egészségügyi és oktatási célra, valamint az egyszerű munkafolyamatok kiváltására használt eszközök lehetnek népszerűek.

A koronavírus-járvány a szolgáltató robotok keresletének felfutását okozta, ám az orvosi célú önműködő gépek értékesítése már 2019-ben is 28 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – derült ki a Nemzetközi Robotikai Szövetség (IFR) szolgáltató robotokról készült jelentéséből.

Tavaly több mint 890 cég gyártott szolgáltató robotokat, az értékesítés 32 százalékkal, 11,2 milliárd dollárra emelkedett a szektorban. Mintegy 18,2 millió robotot használtak tavaly a háztartások, ez a szám 2023-ra elérheti a 48,6 milliót, a professzionális célokra használt eszközök 173 ezres száma évente több mint harmadával emelkedhet a következő időszakban.
 
Az IFR jelentése szerint a szórakoztatóipari robotok száma a tavalyi 4,6 millióról 2023-ra 6,7 millióra emelkedhet. Orbán Szabolcs, az MZX Robotics ügyvezető igazgatója a Világgazdaság kérdésére elmondta: már fejlesztik a kereskedelem és szolgáltatás különböző területein használható robotokat, amelyek várhatóan jövőre már elérhetők lesznek a piacon. A kkv-szektor számára könnyen, tablettel programozható, olcsó robotkarokat tesztelnek, amelyek nagy pontossággal hajtanak végre feladatokat. Idén visszaesett a vállalat automatizált gépei iránti érdeklődés, ami abból fakad, hogy elsősorban oktatási célú robotokkal foglalkoznak, ám az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) programja a szakképzés 4.0-ra épülő eszközrendszerek fejlesztésére jelentős bővüléssel kecsegtet.
 
Forrás: Világgazdaság

További programok »

FEL