Kiválóan szerepeltek a Békés megyei diákok a Szakma Sztár Fesztiválon

2022. május 3. 10:43 | behir

A Szakma Sztár Fesztivál a magyarországi szakképzés legjelentősebb seregszemléje, amelyet immáron 15 éve rendez meg a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Budapesten, a HUNGEXPO területén.

Ebben az évben rekordszámú, azaz 86 szakma képviseltette magát 250 versenyzővel. Ebből a létszámból Békés megye is jelentősen kivette a részét, hiszen 13 tanuló jutott be a 3 fordulós verseny döntőjébe. 

A 2021/22. évi Szakma Kiváló Tanulója Verseny és Országos Szakmai tanulmányi versenyek Békés megyei területi elődöntőjén 443 tanuló vett részt 36 szakmában – osztotta meg a részleteket Mészárosné Szabó Anna, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési osztályvezetője.

– Már azt is nagy eredménynek tekintettük, hogy 125 tanuló a területi elődöntőben elérte a 60%-os eredményt, ezáltal már nem kell nekik írásbeli szakmai vizsgát tenniük. 23 tanuló jutott be a középdöntőbe és 13-an küzdöttek a minél jobb helyezésekért Budapesten. A 13 tanuló az útépítő és fenntartó technikus, a kiadványszerkesztő technikus, a magasépítő technikus, az asztalos, a nyomdaipari technikus, az autószerelő, az informatikai rendszer- és alkalmazás üzemeltető technikus és a szakács szakmát képviselte. Az asztalos tanuló a Gyulai Szakképzési Centrum szarvasi Székely Mihály Technikum, Szakképző Iskolából érkezett, a többiek valamennyien a Békéscsabai Szakképzési Centrumot képviselték – tájékoztatott Mészárosné Szabó Anna. 

Békés megye még sosem szerepelt ennyire jól, az összes tanuló dobogón végzett, csak 1., 2. és 3. helyezések születtek. A döntőben az útépítő és fenntartó technikusok között 1. lett Török Tamás Miklós, 2. Gecse István, 3. Tóth Erik. Kiadványszerkesztő technikus   szakmában 2. lett Fülöp Enikő, 3. Lévai Henrietta. Magasépítő technikusok között 3. helyen végzett Jámbor Sándor, az asztalosok között pedig 2. Lengyel Ferenc Richárd. A nyomdaipari technikusok között az 1. helyen Nyemcsok Ágnes, a 2. helyen Kindli Kitti, a 3. helyen Szappanos Szabolcs végzett. Lévai Levente József 1. lett az autószerelők között. Az informatikai rendszer-, és alkalmazás-üzemeltető technikus szakmában Szőke Attila a 2. helyen végzett, míg Török Tamás szintén 2. lett a szakácsok között. Büszkeséggel tölthetik el az eredmények a tanulókat, a felkészítő szakoktatókat és a duális képzőhelyeket.

– Bennünket pedig örömmel tölt el az is, hogy ezekről a tanulókról nem csak mesélni tudtunk, hanem verseny közben is meg tudtuk őket mutatni annak a 442 általános iskolás tanulónak és kísérő pedagógusaiknak, akiket buszos kirándulás keretében a helyszínre vittünk. A gyerekek végigjárták a standokat, az élményszigeteken különböző játékokat próbálhattak ki, vagy éppen alkothattak valamit. Különösen nagy sikerük volt a körükben a szimulátoroknak – tette hozzá Mészárosné Szabó Anna.

A verseny az Innovációs és Technológiai Minisztérium forrásával valósult meg.

 

További programok »

Itthon

Kisebbek és drágábbak lesznek idén a karácsonyfák

Az advent elérkeztével egyre többen indulunk el a szokásos beszerző körútra, hogy hazacipeljük a legjobb vételnek ígérkező karácsonyfát. De vajon mennyit kell fizetnünk érte az idén? Melyik a magyarok kedvenc fajtája, melyik típus milyen előnyökkel és hátrányokkal bír? És miért lesznek idén kisebbek a karácsonyfák? Szakértő segített a válaszadásban a sokszinuvidek.hu-n.
2022. november 26. 17:41
FEL