A színek hatással vannak ránk

2020. október 25. 15:14 | Csiffáry Zsuzsanna

A színek, amelyek körülvesznek bennünket, hatnak ránk, befolyásolják viselkedésünket és érzelmeinket. Számos pszichológus vizsgálta a színek jelentőségét és igazolták, hogy különbözőképpen érzékeljük a színeket, és hogy a legtöbb emberből kiváltanak valamilyen reakciót.

Napjainkban a pszichológusok és a kutatók között nem teljes az egyetértés abban a tekintetben, hogy a színek pontosan milyen hatással vannak ránk, de közülük csak kevesen kételkednek abban, hogy a színek jelentősen befolyásolják az érzéseinket és a viselkedésünket.

A színek tudományával foglalkozó kutatók szerint a színérzékelés központja a limbikus agy. Ez azt jelenti, hogy a színek megtapasztalása szorosan kapcsolódik az érzéseinkhez és a tudatalattinkhoz. Például gyakran érezzük azt egy szobában, hogy a falak színe vagy a belsőépítészeti tervezés valamilyen hatással van ránk, még akkor is, ha pontosan nem tudjuk meghatározni ennek természetét. 

A színek minden nap hatást gyakorolnak ránk: befolyásolják az érzéseinket, a viselkedésünket másokkal és magunkkal szemben, illetve azt is, hogy mennyire tudunk koncentrálni egy feladatra.

Négy elsődleges szín van, amelyek a legerősebben hatnak ránk- zöld, sárga, vörös és a kék. Különböző tulajdonságaik konkrét érzéseket váltanak ki bennünk és sajátos hangulatok kialakításához járulnak hozzá szobáinkban és más környezetünkben. Belső tér esetében a hideg színek  hatására nagyobbnak érezzük a helyiséget, míg meleg színek hatására a tér kisebbnek tűnik. A meleg színek ezenkívül barátságos érzést keltenek bennünk, míg a hideg színek hatására hűvösebbnek érezzük a tereket.

Néhány szín tipp a szobába

A kék békét és nyugalmat áraszt, akárcsak a fehér, sőt, egy korábbi nemzetközi kísérlet szerint kék falú szobában lehet a legtöbbet aludni; színpszichológiai megállapítások szerint a kék nyugtató kémiai anyagok termelését indítja el a testünkben. Ugyanakkor figyelmeztetnek is: aki hajlamosabb a depresszióra, kerülje ezt a színt. A szürke szín kifejezetten divatosnak számít napjainkban, klasszikus, konzervatív árnyalat. 

A zöld nyugtató hatású, enyhíti a dep­resszió és a szorongás tüneteit, jó választás lehet pihenést célzó helyiségekbe. Élénkebb színek felé tekintve vegyük a sárgát: ezt a színt kevés hálószobában használják, hiszen energizál, serkenti a gondolkodást – elalváshoz nem javasolt. 

Ezek is érdekelhetik

FEL