A szerencsén múlt, hogy nem lett tragédia a vonat és a teherautó karamboljából

2023. január 19. 15:07 | behir.hu

Vonattal ütközött egy tehergépkocsi Dévaványán. A vonaton senki nem sérült meg, és a teherautó sofőrje is sérülés nélkül megúszta a balesetet. A rendőrség az ügy vizsgálatát befejezte és ismét felhívja a figyelmet a vasúti átjárón történő áthaladás szabályaira.

Dévaványán, a Gyomai úti vasúti átjáróban augusztus 22-én 14 óra 15 perc körül tehergépkocsi vonattal ütközött. A dévaványai vasútállomás felé tartó vonat vezetője, amikor meglátta a kereszteződésbe behajtó teherautót, fékezett és hangjelzést is adott – emlékeztetett csütörtöki közleményében a rendőrség. Az ütközésben ő és utasai sem sérültek meg, a teherautó vezetője is épségben kiszállt a járműből.

A történtek után elrendelt nyomozás megállapítása szerint a sofőr a tilos jelzés ellenére hajtott a sínekre, a közeledő vonat elé. A Szarvasi Rendőrkapitányság a kecskeméti férfit a vasúti közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétséggel gyanúsítja. A nyomozás vizsgálati szakaszában a rendőrök a szükséges eljárási cselekményeket elvégezték, és a büntetőeljárás iratait január 18-án továbbították az ügyészségre.

A történtek kapcsán a rendőrség ismételten felhívja a figyelmet a vasúti átjárón történő áthaladás szabályaira, azok betartásának fontosságára. A vasúti átjárót fokozott óvatossággal kell megközelíteni. Biztosított vasúti átjáróba járművel csak abban az esetben lehet behajtani, ha a teljes sorompó mindként rúdja nyitott véghelyzetben áll, a fényjelző vagy hangjelző berendezés jelzést nem ad, illetve a fénysorompó vagy a félsorompóval kiegészített fénysorompó villogó fehér fényjelzést ad. Fénysorompóval és félsorompóval is ellátott vasúti átjáróban, ha a félsorompó nyitott állapotú, de a fénysorompó tilos jelzést ad, akkor a tilos jelzést kell figyelembe venni. A vasúti átjáróban és közvetlenül vasúti átjáró előtt előzni tilos. Csak akkor hajtsanak át a vasúti átjárón, ha kétséget kizáróan meggyőződtek arról, hogy nem közeledik vonat a síneken!

További programok »

FEL