A szelek városából a Viharsarokba repült a jazz

2020. január 21. 14:22 | Such Tamás

Grencsó István, a hazai avantgárd jazz meghatározó feje és Ken Vandermark, a chicagói free jazz színtér egyik legkiemelkedőbb figurája hozta el hétfő este a békéscsabai Meseházba a szaxofonjaikat.

A grosszó előtt megtudtam, hogy Ken Vandermark a nevéből fakadóan minden bizonnyal holland felmenőkkel (is) rendelkezik, az adat azért nem pontos, mert ősei már több évszázada hajóztak át az óceánon. Amúgy eredendően bostoni, csak a zene miatt bútorozott át Chicagóba, azaz a szelek városába vagy a szeles városba (Windy city).

Egyes források szerint a megaváros ezt a ragadványnevet vagy becenevet az időjárása miatt kapta, de vannak olyan feltételezések is, hogy a 1893-as Világkiállítás helyszínéről a városatyák olyan heves vitákat folytattak, hogy a név rájuk ragadt. És most elhozták a csövüket a Viharsarokba (miközben ennél békésebb nem is lehetne az ország eme szeglete).

 

Jazz a Meseházban

Veres Kriszta, Grencsó István és Ken Vandermark

 

A két free jazzer két éve találkozott először Benedek Cagliostro Kruchió, az est tolmácsa által.

Grencsó István az első kifújt hangok előtt nagy örömmel elújságolta, hogy zenésztársa a chicagói modern jazz- és kortárszene egyik legjelentősebb képviselője.

– Ken nagyon sokat turnézik Európában – fűzte hozzá –, illetve most épp egy háromhetes japán túráról érkezett, hogy belevágjunk egy néhány napos ausztriai-magyarországi fellépéssorozatba (többek között Bécsben; Budapesten; hétfőn Békéscsabán, a jazz fellegvárában és kedden Szegeden játszik, szerdán pedig going back to Chicago).

 

Jazz a Meseházban

Még egy régi százas is van rajta

 

A repertoár egy része kottába volt vésve – mindenki hozott néhány saját szerzeményt, amelyek bőséges improvizációkra adtak okot.

S ha azokat merész futamokat lerajzolnám, amiket ott hallottam, kábé így festene: egy monitoron két szinuszgörbe összevissza szaladgál, majd egyszer csak… hogy mikor, azt nem tudom, de találkoznak, aztán összevesznek és ismét különválnak; volt, hogy Grencsó kísért és Vandermark tekert vagy épp fordítva. És ez így ment vagy egy órán át. Noha az egyik hosszabb dolgozat előtt Grencsó megjegyezte, szemben a büfé.

 

Galéria

 

Majd amikor a csend, a zenészek egyik legjobb barátja kinyújtózkodott az atmoszférában, a muzsikárésok is átmentek a fentebb említett szemközti büfébe, azaz a Kotróba Veres Krisztával, a Meseház anyukájával és egy jó pofa Kőbambi mellett őszintén megvallották, hogy nagyon tetszett nekik a minden impulzust visszacsatoló csabai közönség.

S hogy azért még teljesebb legyen a kép: Benedek Cagliostro Kruchió, Kruchió Gábornak, a békéscsabai Rózsa Ferenc Gimnázium ex-igazgatójának az unokája.

 

Benedek Cagliostro Kruchió

Benedek ballonkabátban

További programok »

FEL