A székely szabadság napja – előadással a területi autonómiáért

2023. március 10. 16:12 | Fajó Attila

Március 9-én ismét előadásokat hallgathatott meg a Lencsési Közösségi Házba szép számmal látogatóknak. Az apropó a székely szabadság napja volt.

– A közösségi ház 1991-es megnyílása óta vezetünk és szervezünk erdélyi kiránduló utakat – vezette fel a rendezvényt Takács Péter, a Lencsési Közösségi Ház tagintézmény-vezetője. – Előbb északi, majd utóbbi déli irányú utak megtételével pontos ismeret él bennünk a külhoni magyarok élethelyzetéről és egy mély szolidaritás érzés alakult ki bennünk irányukba – tette hozzá.

 

 

Az első előadás során a székelyek eredetéről, történetéről esett szó, amely közös értelmezési alapot teremtett a továbbiakhoz. Ugrai Gábor, a Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium történelemtanára arról szólt, hogy a kint élők által hőn áhított területei autonómiának milyen lehetséges megvalósulási alternatívái lehetnek és jelen korunk Európájában milyen konkrét megvalósulásait, élő példáit találjuk meg.

 

 

– A Lencsési Közösség Ház látogatói vevők a érdekességeket feltáró, tudományos jellegű és mégis aktuális előadásokra. Szívesen tettem eleget a felkérésnek, szeretek ide jönni! – mondta Ugrai Gábor az előadás előtt.

 

 

Az esemény záróakkordja a székely zászló ünnepélyes felvonása volt, amely Soós Emőke előadóművész közreműködésével történt.

További programok »

FEL