A Szeged Trombone Ensemble majd a Powerbeat zenél a gyulai vár tövében

2020. július 18. 16:00 - 20:00
Helyszín: Gyulai Vár, Rondella Gyula
2020. július 13. 00:00 | Kovács Andrea

A Szegedi Harsonaegyüttes lesz a Térzene sorozat gyulai eseményeinek következő fellépője július 18-án 16 órától a Várkertben. Ez alkalommal egy másik koncert is követi a térzene programot. A gyulai PowerBeat Ütőegyüttes 18 órától muzsikál majd ugyanott.

A zenekar a magas művészi színvonalon túl a Magyarországon kevésbé ismert rézfúvós zenekultúra ápolásának és terjesztésének, valamint a harsona sokoldalúságának hirdetése szellemében jött létre. Mivel erre a különleges felállásra a zeneirodalomban csak korlátozott számban készültek darabok, az együttes műsorán javarészt átiratokkal találkozhat a közönség. Szakmai felkészültségüknek, csapatszellemüknek, valamint az utóbbi években bekövetkezett hangszertechnikai fejlődésnek köszönhetően azonban a formáció az átiratokat képes már-már nagyzenekari hangzásban megszólaltatni.

A több száz évnyi értékes, írott zeneirodalmat felölelő műsorkészletük a reneszánsz muzsikától a klasszikán és romantikán át egészen a kortárs zenéig terjed, de kiegészítik azt jazz és könnyűzenei számok, valamint filmzene adaptációk is.

Szombaton délután 4 órakor, a gyulai vár tövében kezdődő koncertjükön a közönség nem csak különleges hangzásvilággal és virtuóz előadásmóddal találkozhat, hanem érdekes és izgalmas információkat is megtudhat az elhangzó darabokról és szerzőikről, valamint a koncerten látható és hallható hangszerekről. Eseményük így valóban különlegesnek ígérkezik nemcsak a harsonások és rézfúvósok, de minden zenekedvelő számára.

A Térzene Program célja köztéri klasszikus zenei hangversenyek rendezése országszerte, Magyarország minden 5000 főnél nagyobb településén. A meghirdetett alkalmak a családok, lakók hétvégi programjait gyarapíthatják és ingyenesen látogathatók. A gyulai hangversenyek természetesen remekül szolgálják a város idegenforgalmát is. A Nemzeti Komolyzenei Stratégia keretében megvalósuló köztéri koncertekkel a szervező kulturális kormányzat célja, hogy a klasszikus zenét olyanokhoz is eljuttassa, akik nem találkoznak vele mindennapjaik során – vagy, mert a családi környezetükben nem érték a klasszikus zene, vagy, mert anyagilag nincs rá lehetőségük, hogy koncertre járjanak, zenét tanuljanak.

A szegediek fellépését ezalkalommal egy másik koncert is követi; 18 órától a gyulai PowerBeat Ütőegyüttes muzsikál majd ugyanott. A helyi zeneiskola diákjai Fábián István tanár úr vezetésével ma már profi fellépőknek számítanak, akiknek koncertjén rég nem azon izgul a hallgató, nem üt-e mellé valamelyik fiatal, hanem azon, eljátszanak-e még egy darabot.

 

További programok »

Kultúra

„Miért félsz a naptól, baby? A naptól nem kell félni!”

Énekelte többször is a csabai Ifi Casino Blues Kocsmájában az S-Modell zenekar csodálatos, balkezes, raszta hajú gitárosa, Pribil György. A 2013-ban tragikus hirtelenséggel elhunyt muzsikus sajnos nem domboríthat augusztus 22-én, a főtérre tervezett megabulin. Pedig be nagyon komálta a várost.
2020. augusztus 14. 18:13
FEL