Népi kézműves alkotások Kondoroson

2022. május 5. 19:25 | Vári Bianka

Nagy érdeklődés mellett nyílt meg a kondorosi művelődési házban a Nemzeti Művelődési Intézet Kárpát-medencei szakköri programjának városi kiállítása.

A kondorosi Fehér Liliom Népfőiskola május 2-án nyitotta meg az „A Szakkör” kiállítást. A tárlaton a Nemzeti Művelődési Intézet által életre hívott közösségek alkotásai tekinthetők meg. A pályázat célja, hogy a hagyományos szakköri tevékenységek egyes fázisaiba avassa be az érdeklődőket, ezáltal népszerűsítse a különböző közösségi tevékenységi formákat.

A rendezvényt Ribárszki Péter, Kondoros polgármestere nyitotta meg, majd Pál Miklósné, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke is megosztotta gondolatait.

– A kiállításon a mézeskalács-készítő, a hímző, a nemezelő, a gyöngyfűző, a csipkeverő, és a vesszőfonó szakkörökön készített alkotásokat szakáganként mutatják be. A tárgyakat a kondorosi lakosok, és a környező településeken élő szakköri tagok készítették. A program mintegy 70 résztvevőjének 2021. novemberétől 2022. áprilisáig készült produktumait láthatjuk. A kiállítás kiemelt célja, hogy a csoportos és egyéni munkák felsorakoztatásával hangsúlyozza, bemutassa a működő közösségek erejét, illetve hangsúlyozza a népi mesterségek életben tartásának fontosságát – tájékoztatott az NMI kondorosi munkatársa, Demcsák-Nagy Kata.

A megnyitó ünnepségen közel 1­­00 fő vett részt, és az est folyamán minden szakköri tagnak egy oklevéllel köszönték meg az elmúlt fél év során együtt töltött időt és tartalmas foglalkozásokat, mivel nemcsak csodálatos alkotások jöttek létre, hanem erős közösségek is alakultak. A kiállítás május 14-ig tekinthető meg a kondorosi művelődési házban.

Galéria

FEL