A szabadságharc hősei a színpadon

2019. március 11. 14:37 | behir

Március 15-én az 1848/49-es magyar forradalomra és szabadságharcra emlékezünk, ezt a korszakot idézi fel Huszka Jenő – Szilágyi László: Mária főhadnagy című operettje. Négy színház koprodukcióját először a békéscsabai közönség láthatja, a Jókai színház 140 éves épületében zajlanak a próbák.

Nemzeti ünnepünkön országszerte rendezvényeket tartanak, Békéscsabán március 15-én, pénteken 10 órakor a városháza előtt kezdődik a megemlékezés. A Mária főhadnagy ünnepi előadása egy nappal korában, csütörtökön lesz, de már szerdán is játsszák az operettet, mindkét előadás 19 órakor kezdődik. Március 16-án 15 és 19 órakor megy a darab, később május 2-án és 3-án láthatja újra a békéscsabai közönség a produkciót. A darab érdekessége, hogy a híres operett főhősét valóságos személyről mintázta meg a szerzőpáros, Lebstück Máriáról, aki nagy bátorsággal küzdött a szabadságharcban. 

Mivel az operett négy teátrum – a Békéscsabai Jókai Színház, a Budapesti Operett-, a Magyar Zenés és a Veszprémi Petőfi Színház – koprodukciójában kerül színpadra a forradalom és szabadságharc évfordulójára, a Mária főhadnagy a csabai premier után tovább utazik Veszprémbe, majd Budapestre.

– A bemutató nemcsak azért fontos, mert a témája a szabadságharchoz kapcsolódik, benne van erősen a nemzeti érzés, nagyon érdekes, fordulatokban gazdag történetet mesél el, hanem azért is, mert csodálatos a zenéje, Huszka Jenő művészete nagyszerű tánccal párosul, igazán szép színdarab. Remek primadonnákat és bonvivánokat láthat a közönség, Lévai Enikőt, Bori Rékát, Domoszlai Sándort, Kalocsai Zsuzsát. Szőke Pál és Tomanek Gábor lép fel a hazai társulatból – mondta Seregi Zoltán rendező, aki Budapesten kezdte el a próbákat, de már a Jókai színházban készül művészeivel a bemutatóra.

 

Forrás: Békéscsabai Jókai Színház

 

További programok »

FEL