A szabadságharc és a nőnap volt a Békéscsabai Irodalmi Estek középpontjában

2020. március 4. 13:12 | Papp Ádám Sándor

A Szeretlek Békéscsaba Egyesület 155. alkalommal várta az irodalomkedvelőket a városháza dísztermében kedden este. Az eseményen a színművészek az 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról emlékeztek meg, valamint a közeledő nőnap alkalmából olvastak fel válogatott verseket.

A márciusi irodalmi est az 1848-49-es forradalom és szabadságharc legnépszerűbb toborzó dalával, a Kossuth-nótával kezdődött, Kabai Gábor előadásában. Ezt követően az esten fellépő színművészek a márciusi ifjakról és a szabadságharc történéseiről emlékeztek meg.

– A szangvinikus vagy a nagyon ismert költemények mellett ezúttal például olyan Weöres Sándor vagy Széchényi Margit rövid versikék, töredékek hangzottak el, amelyek árnyaltabban, intellektuálisabb szemszögből tekinti magát a forradalmat, illetve a következményeit – fogalmazott Presits Tamás színművész.

 

Márciusban is sokan érkeztek a Békéscsabai Irodalmi Estre. Fotó: Kugyelka Attila

Márciusban is sokan érkeztek a Békéscsabai Irodalmi Estre. Fotó: Kugyelka Attila

 

A megemlékezést követően a hölgyek nagyszerűségéről szavaltak az est házigazdái. Az apropó nem véletlen, hiszen március 8-án, vasárnap lesz nőnap.

– Úgy gondolom, nagyon fontos, hogy Békéscsabán legyen egy olyan irodalmi felolvasó est, amely foglalkozik az aktualitásokkal. Elsősorban azért, hogy az idősebb korosztály, amely eljön hozzánk, ne csupán a televízióból tájékozódjon az aktualitásokról. Így színművészeink által szívják magukba az információkat – emelte ki Zahorán Kitti, a Békéscsabai Irodalmi Estek rendező-asszisztense. 

Hozzátette: a következő Irodalmi Estet április 7-én rendezik, a városháza dísztermében. Az esemény témáját és sztárvendégét jelenleg még homály fedi.

További programok »

FEL