A SMART GRID rendszer kialakítása Békéscsabán, I. ütem

2020. szeptember 13. 14:12 | behir

A Modern Városok Programban Békéscsabán egy komplex energetikai program is megvalósul, amelynek része a SMART GRID rendszer kialakítása és kiépítése.

A SMART GRID projekt közvetlen céljai: a megújuló termelés részarányának növelése, hogy Békéscsaba, ezen belül a Városi Sportcentrum meglévő és tervezett épületeinek villamosenergia-szükséglete a lehető legnagyobb mértékben megújuló energiaforrásból legyen ellátva. Cél a villamosenergia-költségek optimalizálása is, hogy az önkormányzat villamos-energia beszerzésre fordított kiadásai a lehető legnagyobb mértékben csökkenjenek. További cél a széndioxid kibocsátás csökkentése, Békéscsaba villamosenergia-felhasználás következtében történő környezetterhelésének (CO2-kibocsátás) csökkentése a lehető legnagyobb mértékben.

A SMART GRID rendszer főbb műszaki jellemzői:

  • 3 db napelempark kiépítése: 2 db parkoló feletti kialakítású napelempark, 1960+640 panel, 1 db földre helyezett napelempark, 1152 panel,
  • akkumulátoros energiatároló építése 2,4 MWh kapacitással,
  • BHTR állomás,
  • okoshálózati központ kivitelezése,
  • a beépített névleges teljesítmény: 1294 kWp,
  • az energiatároló rendszer jellemzői: 1,2 MW teljesítmény és 2,4 MWh kapacitás.

A rendszer kiépítését végző gazdasági szereplő kiválasztására a város nyílt közbeszerzési eljárást ki. A nyertes vállalkozónak (INFOWARE Vállalkozási és Kereskedelmi Zrt. 2310 Szigetszentmiklós, Határ út 22.) a munkaterületet 2020. január 6-án adták át. A kivitelezőnek a munka elvégzésére a szerződéskötéstől számított egy év áll rendelkezésére.

A Vállalkozó eddig az alábbi munkálatokat végezte el: a Park1 (Omaszta utca és Bodza utca által határolt önkormányzati tulajdonú terület) és a Park2 (Vívócsarnok melletti önkormányzati tulajdonú terület) helyszíneken terület-előkészítés, tereprendezés megtörtént; a Park1 és a Park2 területen valamennyi alaptest kitűzése megtörtént; a Park1 és a Park2 területen a napelem tartó lábak alapozása szerelőbetonnal, kehelynyakkal megtörtént; az akkumulátor konténer helyszíni telepítése megtörtént

2020. szeptember hóban az alábbi munkavégzés várható: a Park1 és Park2 területen a napelemtartó lábak alapozása és a napelemtartó szerkezet összeépítése; a Park3 (Bodza utca és Görbe utca által határolt önkormányzati tulajdonú terület) helyszínen a területelőkészítés, tereprendezés; a Park3 területen napelemtartó asztalok elhelyezése.

A területen dolgozó felelős kivitelező: INFOWARE Vállalkozási és Kereskedelmi Zrt.¸2310 Szigetszentmiklós, Határ út 22. A helyszíni munkák felelős vezetője: Vajda Zoltán építésvezető.

További információ kérhető a projekt lebonyolítójától: Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft., 5600 Békéscsaba, Szent István tér 7., email: bcsvarosfejlesztes@bcsvarosfejlesztes.hu, telefon: +36-66/241-787.

További programok »

FEL