A rendszeres locsolás lehet a megoldás az aszályra

2021. augusztus 13. 07:07 | Papp Ádám Sándor

Hosszú idő után tapasztalhatunk olyan száraz és forró napokat, mint amilyeneket 2021 nyarán. Az aszály és a magas hőmérséklet a mezőgazdasági termésekre nézve rendkívül káros, de a frissen ültetett, vagy éppen 1-2 éves facsemetékre nézve is veszélyes.

A búza aratása még rendben zajlott, a termés minősége és mennyisége a júliusi betakarítás végeztével nem szenvedett nagyobb kárt az aszály miatt. Más a helyzet a kukoricát tekintve. Azokon a termlőföldeken, ahol nincs locsolás, ott óriási kárt okozhat, okozott a magas hőmérséklet és a kevés csapadék. Már előre láthatóan ezáltal kevesebb termés lesz a "piacon", így az ára is jóval drágább lesz a megszokottnál.

– Ez a jelentős csapadékhiány elgondolkoztatja az embereket, hogy nincs tovább. Mostmár fejleszteni kell a mezőgazdaságban az öntözési lehetőséget, de az önkormányzatnál is ki kell építeni olyan rendszert, amely biztosítja a zöld területek folyamatos locsolását. Adott az Élővíz-csatorna, de erre pályázni kell és jelentős összegeket kell fordítani. Országosan is a mezőgazdasági öntözés prioritás kell, hogy legyen, a kormány ezt teszi is, de én úgy gondolom, hogy ez a 100 éve nem látott aszály rávilágít. Látszik, hogy több ország is, például Görögország lángokban van – emelte ki Hanó Miklós alpolgármester.

 

Fotó: Máthé Csongor / 7.Tv

Fotó: Máthé Csongor / 7.Tv

 

– 1901 óta nem jegyeztek fel hazánkban olyan meleg és csapadékszegény nyarat, mint az idei – erről már a CsabaPark üzemeltetési vezetője beszélt. Kocziha Attila elmondta: a kialakult helyzet miatt nyáron az öntözés jelenti a legnagyobb feladatot.

– Ez egy 43 hektáros terület a CsabaParkban. Gondoljuk el, hogy ez több mint 50 futballpálya méretű, nekünk ezt az óriási területet nap mint nap gondoznunk kell. Reggel idejövünk fél 6-kor és attól kezdve folyamatosan öntözzük a területet. Nyilván a tűző napon nem lehet, mert károsan hat a növényekre. Ezt az intervallumot kell kihasználjuk, de ezt tesszük minden nap, egész nyáron. Feladatunk szerteágazó és összetett. A virág- és cserjeágyások ápolásától, a mulcsozáson, a futópályák, sétányok és játszóterek tisztántartásán és a fűnyíráson át az öntözésig. Nyolc vízvételi helyről tudjuk megoldani a locsolást, munkánkat három éve egy helyi vállalkozó saját vízszállító eszközeivel is önzetlenül segíti, olyan területekre is el kell juttatnunk a víz, amely messze esik az adott vételi pontoktól. Vannak egyedi megoldásaink, például a szárazság miatt felduzzasztottuk a tavunkat és feltöltöttük a parkon áthaladó árokrendszert, amellyel az erdő talajszerkezetét igyekszünk átnedvesíteni – emelte ki az üzemeltetési vezető.

Hozzátette: a tervek között szerepel, hogy a CsabaParkban egy automata öntöző rendszer kiépítése is a tervek között szerepel, amellyel hatékonyábbá tudnák tenni az öntözési feladatok elvégzését.

 

További programok »

FEL