Az LMP régiós szervezete is támogatja Székelyföld autonómiáját

2020. február 15. 16:07 | Papp Ádám Sándor

Regionális kongresszust tartott az LMP Dél-alföldi területi szervezete szombaton, Békéscsabán. Az eseményt követő sajtótájékoztatón többek között szó esett a tisztújításról, a régió helyzetéről, továbbá az ellenzéki pártok együttműködéséről, különös tekintettel a 2022-es országgyűlési választásra.

Az LMP – Magyarország Zöld Pártjának dél-alföldi, regionális elnöke ismertette, hogy a szombati kongresszus tisztújítással kezdődött. A dél-alföldi régió elnöke Takács Péter maradt, míg az elnökségi tagok Dr. Tóth Szilárd (kecskeméti önkormányzati képviselő), Fejes Ferenc (kecskeméti vállalkozó), Molnár Pál (békéscsabai kereskedelmi-üzletvezető) és Honfi Pál (békéscsabai informatikus) lettek.

Takács Péter ismertette, hogy a kongresszuson külön hangsúlyt kapott a 2022-es országgyűlési választás előkészítése is.

– A legutóbbi önkormányzati választás is azt bizonyította, hogy ahol az ellenzéki pártok össze tudtak fogni és össze tudták hangolni a kampányukat, ott eséllyel vették fel a küzdelmet a kormánypárti jelöltekkel szemben. Mi azt szorgalmazzuk, hogy minden egyéni választókerületben 2021-ben történjen meg az előválasztás szabályozottan, de mindenféle kötöttség nélkül a pártok, ellenzéki pártok között. Ne legyen eleve eldöntött az előválasztáson az, hogy melyik kerületben melyik párt jelöltje indul, hanem a választópolgárok döntsék el. Azt gondoljuk, hogy ez nagyon fontos feltétel a jelölt kiválasztásánál, mivel így a lehető legalkalmasabb, legnépszerűbb és legismertebb jelölt veszi fel a küzdelmet a választási kampányban és juthat be a parlamentbe 2022-ben – ecsetelte a regionális elnök.

Az LMP és annak nemzetpolitikai műhelye hosszú ideje szoros kapcsolatot ápol a határon túli magyar szervezetekkel – erről már Kis-Szeniczey Kálmán beszélt. Az LMP Bács-Kiskun megyei elnöke kiemelte: össznemzeti ügyként tekint Székelyföld autonómiájára.

– Többször meglátogattuk az erdélyi politikai életben résztvevő pártokat, például a székely szabadság napján és a székelyek nagy menetelésén is részt vettünk több alkalommal. Természetes volt, hogy mellé állunk annak az európai polgári kezdeményezésnek is, amelyet a Székely Nemzeti Tanács tavaly május 7-én indított el. Közeledik a határidő: egy esztendő alatt hét országból egymillió aláírást kell összegyűjteni, ezért a következő három hónapban összehangolt és aktív részvételre van szükség, hogy Magyarországon is beinduljon a motor, valamint minél több állampolgár támogassa aláírásával ezt az össznemzeti ügyet – fogalmazott Kis-Szeniczey Kálmán.

Az eseményen elhangzott, hogy több településen, többek között Békéscsabán is aláírást gyűjt majd az LMP azért, hogy az Európai Tanács elé vihessék az ügyet. A régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért európai polgári kezdeményezés elérhető a www.nemzetiregiok.eu oldalon is a Támogatom gombra kattintva.

FEL