A nők atipikus munkavállalását is támogatnák egy projekt részeként

2019. június 29. 16:19 | Gyemendi Réka

Az Egyensúly AE Egyesület mint konzorciumvezető és a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. mint konzorciumi partner sikeresen pályázott „A nők a családban és a munkahelyen” című, EFOP1.2.9-17 azonosítószámú felhívásra. A „Munka, Család, Egyensúly...” projekt az Egyensúly AE Egyesület egy olyan térségi munkaerő-piaci állapot kialakítását tűzte ki célul, amely a helyi megoldásokra és együttműködésekre alapozva megkönnyíti az atipikus munkavállalást és a munkaerő-piaci szempontból hátrányos helyzetű nők munkaerő-piacra való gyorsabb visszatérését. A projekt részleteiről a szervezők szombaton egy sajtótájékoztatón beszéltek a Békéscsabai Család és KarrierPONT-ban.

A fejlesztés ingyenes szolgáltatások biztosítását, többek között munkaerő-piaci tanácsadást, képzéseket, tréningeket, felkészítéseket, kompetenciamérést, munkajogi és pszichológiai tanácsadáts, gyermekfelügyeletet biztosít, valamint gyermekprogramokat, családi programokat foglal magába. Az épületben játszószoba, nagy udvar, mentorálás, munkáltatói felkészítés, tanácsadás, különböző témában nőket érintő rendezvények szervezése és lebonyolítása érhető el.

Herczegné Számel Annamária, a Békés Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház irodavezetője a projekt részleteit ismertetve úgy fogalmazott: nagy munka áll mögöttük a pályázat benyújtása óta.

– A munka, család egyensúlya nehéz feladat, nehéz összeegyeztetni. Akinek ez mégis sikerül, az boldog embernek mondhatja magát. Nagyon jó partnereket, szolgáltatókat találtunk a projekthez. Amikor a pályázatot megírtuk, még azt gondoltuk, hogy egy belvárosi ingatlant veszünk bérbe, majd arra jutottunk, hogy az önkormányzattól kapott ingatlant használjuk, amely felújítva, hosszú távon évekig használható lesz – ismertette a részleteket.

 

 

Nőkről, nőknek

A projektben szereplő rendezvényeket  dr. Sódar Anita, a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetője részletezte.

– Végre van egy projekt, ami a nőknek, nőkről szól. Olyan témákat dolgoz fel, amelyet érintik és érdekelnek minket. Ezek nagyon ritka tulajdonságai egy-egy projektnek, ezért is vettünk részt ennek lebonyolításában az Egyensúly AE Egyesülettel együttműködve. Női cégvezetőként tudom, hogy rendkívül nehéz összeegyeztetni a karriert, a munkát, illetve a családot. A kollégáknak, a munkavállalóknak meg kell teremteni a lehetőséget arra, hogy akár egy atipikus foglalkoztatási modellel, akár egy rugalmas munkavégzési lehetőséggel megteremtsék a saját családjuk, saját hivatásuk közötti egyensúlyt. Ehhez a szemlélethez kapcsolódó rendezvényeket, workshopokat szeretnénk megvalósítani a projekt teljes időtartama alatt – emelte ki a cégvezető. Hozzátette: első rendezvényük 2018. május 31-én volt, azóta pedig 17 előadást, interaktív workshopot bonyolítottak le. Úgy fogalmazott: kiváló témákat és kiváló előadókat foglalt magába az elmúlt egy év, amelyekre összesen közel 1600 fő látogatott el.

 

 

Nem minden a tökéletesség

– Az egyensúly nem egy merev, statikus dolog, hanem olyan, mint a libikóka. A felmérés során különböző helyszíneken jártunk. Az egyik helyen valaki megkérdezte: nem könnyebb-e egyedül? A mai magyar boldogság-index szerint az egyedül élők – függetlenül attól, hogy nő vagy férfi – kétszer boldogtalanabbak, mint azok, akinek társa van. Lehet, hogy néha agyunkra megy a másik, de a boldogság felé vezető úthoz társra van szükségünk. Ha indikátorokról beszélünk, nekünk összesen 500 embert kell elérnünk. Az első száz emberrel végzett felmérés tapasztalatai alapján elmondhatjuk, hogy a nőket két dolog veszélyezteti különösen: az egyik a perfekcionizmus. Tökéletes anyák, lányok, munkaerők szeretnének lenni. Ezt a tökéletességet egy picit vissza kell venni, de nem kell feladni. Nem keményebben, hanem okosabban kellene dolgoznunk – fogalmazott a sajtótájékoztatón Szabóné dr. Kállai Klára klinikai szakpszichológus. Hozzátette: a másik eredmény az egészséggel kapcsolatos: a felmérés alapján úgy tűnik, hogy csak a betegségek elkerülésére törekszünk, de aktívan nem teszünk az egészségünkért.

A projekt elszámolható összköltsége 200 millió forint európai uniós, száz százalékos intenzitású támogatás. A tervezett befejezés 2021. 04. 30.-án várható.

További programok »

Fejlesztéspolitika

Átadták a felújított Védőnői Centrumot

Kedden hivatalosan is átadták a Békéscsabai Egészségügyi Alapellátási Intézmény új védőnői centrumát. A békéscsabai védőnői szolgálat az egészségügyi alapellátás részeként végez egészségfejlesztést Békéscsaba közigazgatási területén.
2020. augusztus 3. 17:07
FEL