A nap sztorija – Vikidál Gyula 71 éves

2019. január 25. 14:44 | Diós Zsolt

Mai időutazásunk főszereplője karosszérialakatosból lett a magyar rockzene egyik meghatározó alakja, sőt a nemzet rocksztárja és Koppány vezére. Vikidál Gyula tizenhét éves kora óta énekel és megfordult több zenekarban, 1982 óta játszik zenés színházban. Egyedi énekhangja azonnal felismerhető. Ellenállhatatlan színpadi jelenléte maníroktól mentes, nyers és őszinte. Természetesen az ő történetéből sem hiányozhat Békés megyei szál. Ismerjük meg életútját, Tartsanak velünk!

 

 

A rocksztár

Vikidál Gyula napra pontosan 71 esztendeje, 1948. január 25.-én látta meg a napvilágot Budapesten. Gyermekkoráról szinte semmit sem tudunk, az első információ életútján, hogy karosszérialakatosnak tanult és dolgozott is a szakmában.

 

Az ős P.Mobil 1975-ből (forrás: vikidal.com)

Énekesi pályáját az Íris nevű amatőr zenekarban kezdte 17 éves korában. A kétéves sorkatonai szolgálat befejezése után a Gemler együttes szólistájaként folytatta, és több sikeres, ám mégis rövid életű – Gesarol, Pannónia, Pop, Recorder – csapatokkal zenélt.

Közben tanulmányokba kezdett a Vasutas és az ORI Zeneiskolában, mely képzés szakmailag nagyban hozzájárult ahhoz, hogy 1974-től az első vonalban tehette le névjegyét.

Ebben az évben a P. Mobil – mely a Gesarol utódja volt - énekese lett és ez a munka hozta meg számára a hírnevet, így az egész országban ismert lett.

 

1979-ben az Erdős Péter által kitalált, akkori szupergroup, a Dinamit tagja lett. 1982-1985 között a P. Box frontembereként kereste a kenyerét. A csapat feloszlása után szólókarrierjére összpontosított, 1985 és 1998 között öt szólóalbumot készített.

1989-ben megalapították a roppant találó nevű MHV formációt, mely a tagok nevének kezdőbetűjéből tevődött össze vagyis Menyhárt-Homonyik-Vikidál. A behatárolhatatlan zenei műfaj és az eltúlzott romantika három albumot engedélyezett számára és csapatának.

2008-ig a Boxer nevű csapatot erősítette, majd a Mobilmánia együttesben énekelt, velük, ha ideje engedi, alkalmanként manapság is színpadra lép.

 

 

A színész

Színészi debütálása a fővárosi Városmajorban bemutatott, Máté Péter-S. Nagy István Krízis című színdarabban volt. Noha a darab megbukott, Vikidál dicsérő kritikákat zsebelt be és több felkérést is kapott.

Homonyikkal, Menyhárttal és két gidával (forrás: vikidal.com)

Legnagyobb sikerét az István, a király című rockoperában kapta, melyben ő alakította Koppányt. Máig ez a legismertebb alakítása.

1992-ben a Madách Színház társulatának tagja lett és ez a szerelem a mai napig tart.

Színészi pályafutása során számos vidéki társulatban vállalt szerepet. Eger, Miskolc, Debrecen, Tatabánya, Szolnok, Nyíregyháza, Szeged mellett a Békéscsabai Jókai Színházban is több előadásban láthatta a nagyérdemű. A békési megyeszékhelyen eltöltött időszakban szívesen szerepelt a város rendezvényein, megemlékezésein.

A színpad mellett a filmvásznon is megmutatta tehetségét, ugyanis 2008-ban a A Hortobágy legendája című televíziós filmben szerepelt. Túl a 70. életévén is rendszeresen játszik színdarabokban.

 

 

Magánélet és kínos ügyek

Az énekes magánéletét nem a bulvárlapok címoldalán, hanem a családjával éli. 1974-ben ismerte meg feleségét, Juditot, akitől Zsófia lánya született, ő orvosként praktizál. „Konzervatív gondolkodású, nemzeti érzelmű, hazáját és hazája történelmét szerető, egyszerű embernek tartom magam. Hobbim a horgászat.” – írja önmagáról honlapján.

1988-ban Liszt Ferenc-díjat kapott, 1993-ban pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki. Vikidál Gyulát mindamellett, hogy nagyon sokan szeretik, általában két ügyet szoktak a szemére vetni.

Az egyik az, hogy 1981 és 1986 között „Dalos” fedőnéven szóbeli jelentéseket adott az állambiztonságnak, mások mellett Nagy Feróról is. 2004-ben először tagadta az ezzel kapcsolatos vádakat, aztán beismerte, hogy ügynök volt, és bocsánatot kért. Feró erre azt mondta: „Gyuszival, ahogy eddig, ezután is barátok maradunk.”

 

A legnagyobb siker - Koppány szerepében (forrás: szinhaz.org)

 

A másik pedig az, hogy 2001-ben, a Magyar Labdarúgó Szövetség fennállásának 100. évfordulóján, a Magyarország–Németország meccs előtt elénekelte a Himnuszt, és valószínűleg ma már ő is úgy gondolja, hogy bárcsak ne tette volna.

Vikidál Gyulát legközelebb február 16-án, Szarvason, a Granárium Zebra Klubban láthatjuk élőben a Mobilmánia zenekarral.

Isten éltesse Vikidál Gyulát!

További programok »

Kultúra

Csütörtökön indul a Főtéri Nyár programsorozat Békéscsabán!

38 program 2 helyszínen: változatos programokat kínál a Békés megyei lakosoknak július 18 és augusztus 30 között a Főtéri Nyár. A részletekről Forczek Győző, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatóhelyettese számolt be kedden, sajtótájékoztatón.
2019. július 16. 17:08
FEL