A nap sztorija – Dieter Bohlen, a popkirály

2019. február 7. 13:07 | Diós Zsolt

1984-et írtunk, amikor hazánkban még tartott a fennálló rendszer nyomása, de már megjelentek a repedések a falon. Vasárnap délutánonként a fél ország a Poptarisznyát hallgatta. Itt csendült fel először a Modern Talking első szerzeménye és indult útjára egy páratlan karrier. A német csapat sikere egész Európát behálózta és főként a női rajongók szívét dobogtatta meg a két jóképű énekes. A fanyalgók szerint Németország az őt ért sérelmekért, bosszúból szabadította a világra a zenekart. Valójában - 35 esztendővel később - 2019-ben megdöbbentő visszahallgatni, hogy milyen zenére táncoltunk az osztálydiszkókban, de akkoriban valóban ők folytak  a csapból is. Mai időutazó rovatunkban a csapat szőke felét, Dieter Bohlent mutatjuk de, aki ma tölti be 65. életévét. Tartsanak velünk!

 

 

Kezdetek

Dieter Günter Bohlen napra pontosan 65 esztendeje, 1954. február 7-én született az Alsó-Szászország tartományában található Berne városkában. Gyermekkoráról annyit jegyeznek fel a krónikások, hogy már általános iskolás korában is zenéléssel töltötte szabadidejét. Azonban első sikereit zeneszerzőként érte el. 1979-től dolgozott az Intersong nevű zeneműkiadó vállalatnál, melynek égisze alatt számos, akkoriban sikeres német slágerénekesnek komponálhatott.

 

 

Ízlésben is a csúcson (forrás: imdb.com)

Korszerű Beszélgetések

Bohlen számára a nemzetközi áttörést 1984 hozta meg, amikor egyik énekesével – akinek több német nyelvű kislemezt írt már korábban –, Thomas Andersszel megalapították a Modern Talking zenekart. A csapat a német slágerzene hagyományai, a leegyszerűsített, sok esetben nyelvtanilag is hibás angol szövegek és a Bee Gees által a hetvenes években sikerre vitt, úgynevezett falzett énekhang ötvözésével teljesen új hangzást – melyet Hamburg Soundnak neveztek el – hozott létre. A falzett egyébként olyan éneklésmódot jelent, amelyet az úgynevezett fejhangon éneklő férfiak alakítottak ki.

Dieter ügyesen ráérzett az új hullám kifulladására, látta, hogy a zenei színtéren valami újra vágynak a népek a vasfüggöny mindkét oldalán.

A Modern Talking létezése négy esztendejében öt abszolút sikeres kislemez és számos további nemzetközi sláger után 1987-ben – elsősorban Anders felesége, Nora és Bohlen közötti személyes nézeteltérések miatt – feloszlott.

Ekkor Bohlen több más, ismert zenész producereként is sikereket ért el. Közülük is kiemelkedik az általa felfedezett C. C. Catch vagy a Smokie együttes korábbi frontembere, Chris Norman, aki a Tetthely-sorozat betétdalával, a Midnight Lady-vel, Bohlen segítségével tért vissza szólóénekesként a zenei világba.

A Modern Talking legnépszerűbb slágere: 

 


 

 

Soha nem adja fel

Dieter 1987 és 1997 között Blue System nevű együttesével tizenhárom albumot adott ki, de közben tovább folytatta sikeres produceri munkáját is. Többek között három nagylemez erejéig együtt dolgozott Bonnie Tylerrel is. Filmzenét is írt német tévésorozatokhoz.

A kilencvenes évek közepétől a techno és dance irányzatokban is szerencsét próbált, igen mérsékelt sikerrel. 1997-ben, az aktuális divathullámot meglovagolva egy fiúcsapatot is alapított Touché néven.

 

Az ezredfordulón (forrás: gruil.com)

 

1998 elején a ZDF tévétársaság egyik legnézettebb showműsorának vezetője, Thomas Gottschalk jelenthette be a szenzációt: újra összeállt a Modern Talking. A legnagyobb slágereik újrakevert változatait, valamint néhány új dalt tartalmazó Back For Good című albumuk az év egyik legnagyobb példányszámban eladott nagylemeze lett világszerte: Németországban és még számos országban hónapokig vezette az eladási listákat.

A Modern Talking 2003-ig öt további stúdióalbumot jelentetett meg, tele új dalokkal, de ezek már kevésbé voltak sikeresek.

A duó végül 2003 nyarán, a tagok közötti belső ellentétek miatt végleg feloszlott. Ekkor már Dieter a német Megasztár tehetségkutató műsor zsűritagja és a felfedezettek lemezeinek producere volt, ami újra sok-sok eurót termelt számára.

 

 

Élet 60 felett

Dieter manapság (forrás: welt.de)

A 35 éve tartó királyság alatt Dieter elfogyasztott négy feleséget és született 6 gyermeke, közülük a legfiatalabb Maximilian még nincs 6 éves. Dieter 2014-ben töltötte be a 60. életévét, melyet egy szűkszavú közleménnyel ünnepelt: „Azt kívánom magamnak a 60. születésnapomra, hogy még jó sok pénzt tudjak keresni a szeretteimnek, hogy jó módban élhessenek, ha majd bekrepálok. Hat gyerekem van. Nekik enni kell, rendes ruhákra van szükségük, taníttatni, és támogatni kell őket. Jelzem a rajongóimnak, hogy még nem álltam le a szaporodással, és 90 éves koromban is szeretnék utódot nemzeni.”

Azóta egyszer, 2018-ban tért vissza a képernyőre, akkor többek között kanapét, illetve konyhabútort reklámozott.

Megosztó életművének egy kulturális gyöngyszemet azért köszönhetünk, ugyanis nagyon kiváló nyelvészprofesszorunk, Nádasdy Ádám Modern Talking néven írt zseniális esszésorozatot.

Köszönjük Dieter és boldog születésnapot!

További programok »

Kultúra

Csütörtökön indul a Főtéri Nyár programsorozat Békéscsabán!

38 program 2 helyszínen: változatos programokat kínál a Békés megyei lakosoknak július 18 és augusztus 30 között a Főtéri Nyár. A részletekről Forczek Győző, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatóhelyettese számolt be kedden, sajtótájékoztatón.
2019. július 16. 17:08
FEL