A nap sztorija – Thomas Anders, a popikon 56 éves

2019. március 1. 13:35 | Diós Zsolt

A Modern Talking sikere kétségtelen, mint ahogy az is, hogy egy korszak meghatározó „királyai” voltak, ma már csak a retródiszkókban hallani slágereiket, ott viszont nincs ember, aki ne üvöltené torkaszakadtából a You’re My Heart, You’re My Soul című gigaslágert. 2019-ben már nem a zene minősége, hanem az erős nosztalgikus érzelmek tudják elragadni a hallgatót. A ma már erősen megmosolyogtató ruhák, a kínos bájolgás, a pózolás ellenére a csapat életünk része volt. 1984-ben egy csepp színes, szagos nyugat voltak a szürke magyar mindennapokban. A behir.hu időutazó rovatában néhány hete Dieter Bohlent mutattuk be, ma a német duó barna fele, vagyis Thomas Anders kerül terítékre, aki ma tölti be 56. életévét. Tartsanak velünk!

 

Kezdetek

Thomas Anders, polgári nevén Bernd Weidung napra pontosan 56 esztendeje 1963. március 1-én látta meg a napvilágot Nyugat-Németországban, Münstermaifeldben. Szülei Helga és Peter Weidung. Édesanyja egy fűszerboltot és egy kávézót vezetett, édesapja pedig adóhivatalnok és a település polgármestere volt. Bátyja, Achim hat évvel idősebb, míg húga, Tania hét évvel fiatalabb Andersnél.

A csúcson (forrás: amazon.co.uk)

A kicsi Bernd zenei tehetsége már hétéves korában megmutatkozott. Ekkor állt először színpadra, amikor is karácsonyi dalokat adott elő egy rendezvény keretében. Az iskolás évek alatt több tehetségkutató versenyen is részt vett, zongoraórákra járt, és a tanulás helyét életében mindinkább a zene foglalta el. Az érettségit a koblenzi Eichendorff Gimnáziumban tette le, majd tanulmányit a mainzi egyetem germanisztika, újságírói és zenetudományok szakán folytatta.

Első zenei sikerét a Luxemburg Rádió által rendezett versenyen érte el, ahol elnyerte ugyan a közönség tetszését, viszont két zsűritagtól is 0 pontot kapott. Úgy tűnt, sosem fog befutni, mígnem két nappal később ugyanez a két ember lemezszerződést ajánlott neki, melyhez felvette a sztárság szempontjából jobban csengő Thomas Anders nevet. 1980-ban jelent meg első kislemeze Judy címmel. Három évvel később találkozott egy fiatal zenei producerrel, Dieter Bohlennel, aki egy sláger feldolgozásához keresett énekest.

 

Korszerű beszélgetések 2.

Az áttörést a szőke énekessel közösen előadott első világslágere, a You’re My Heart, You’re My Soul hozta meg számára; ekkor már Modern Talking néven léptek a mindent jelentő deszkákra. A kezdeti nehézségek után a német slágerlista élére kerültek, melyet két hónapon keresztül uraltak, és rövid időn belül Németország legsikeresebb együttesévé váltak.

A két tag közti állandó nézeteltérések az együttes egész pályafutását végigkísérték. Ezek oka elsősorban az a Nora Balling volt, aki Thomas feleségeként gyakran szólt bele a csapat életét befolyásoló döntésekbe. Dieter természetesen ezt nem nézte jó szemmel, végül a konfliktusok 1987-ben az együttes felbomlásához vezettek.

 

Önállóan a porondon

Bernd, Claudia és Alexander (forrás: femina.hu)

A népszerű popduó feloszlását követően az Hősünk keresett hang maradt, kapkodtak érte a kiadók és a producerek. Többek között a Beatles és Elton John producerével és az ABBA férfitagjaival is dolgozott együtt. A 80-as évek végén számos országban lépett színpadra, tízezrek előtt koncertezett például HongKongban, Moszkvában és Johanessburgban.

1989-ben elkészült első szólólemeze Different címen, melyről a Love Of My Own című dal szólókarrierjének legnagyobb sikere volt. 1993-ban egy igazi bombaslágert kapott a következő album készítéséhez, méghozzá a 70-es években világsikerré vált When Will I See You Again című szerzeményt.

Egy évvel később a latinosabb vonalat képviselő Barcos de Cristal albummal jelentkezett, amely addigi legnagyobb slágereit tartalmazta spanyol nyelven, s ehhez mérten főként a spanyol és latin-amerikai piacokon hódított.
Producerként és dalszerzőként több külföldi produkcióban is részt vett, példásul főcímdalt írt egy argentin sorozatnak.

A 90-es években kipróbálta magát a színészet világában is, szerepet kapott a Stockholm Marathon című svéd filmben, melynek főcímdalát is ő szerezte.

 

Az X-Faktor zsűrijében (forrás: Facebook/Thomas Anders)

Újra itt van a nagy csapat

1998-ban megtörtént, amiben nagyon sokan csak reménykedtek: a sikercsapat ismét összeállt, s ezzel a világ a pop-történelem legnagyobb visszatérésének lehetett szem- és fültanúja. A Back For Good című albumuk 20 hétig vezette a német slágerlistát, naponta több mint 50 ezer példány kelt el belőle.

Régi és új rajongók koncertek százain ünnepelték a banda látványos feltámadását, ám mindennek 2003 júniusában vége szakadt. Az ellentétek újra kiéleződtek Hősünk és Dieter között, melyek végérvényesen a duó felbomlásához vezettek.

 

Újra szólóban

Thomas Anders az újbóli szakítás után sem került padlóra és ott folytatta szólókarrierjét, ahol 1998-ban abbahagyta.
2011-ben megalapította az Anders I Fahrenkrog nevű formációt, ahol a Fahrenkrog név Uwe Fahrenkrog-Petersent takarta, aki korábban Nena dalait írta. A nagy reményekkel induló csapat hamar kifulladt.

A kudarctól függetlenül aktív résztvevője - elsősorban - a német zenei életnek. Időnként kiad egy-egy lemezt, mellyel hazájában komoly sikereket ér el. Emellett továbbra is a legkeresettebb eurodisco énekes, aki koncertezik szerte a világon. Az elmúlt években többször is fellépett kishazánkban. 2016-ban a Csabai Kolbászfesztivál sztárvendége volt, kirobbanó sikerrel.

Manapság több ismert emberhez hasonlóan szakácskönyvet jegyez és tavaly elvállalta a német X-Faktor új évadában a zsűrizést.

Thomas a Csabai Kolbászfesztiválon, Hégely Sándor fesztiváligazgató és felesége társaságában (forrás: behir.hu)

Magánélet

Hősünk kétszer házasodott. Nora Balling divatmodellel, 1985. július 27-én került sor az esküvőre, Koblenz legnagyobb katolikus templomában. A házaspár idővel érzelmileg elhidegült egymástól, amelynek fő oka az volt, hogy míg Nora Amerikában élt, addig Anders Németországban tevékenykedett. 1999-ben mondták ki a válást.

Hősünk 2000 nyarán feleségül vette a szépséges Claudia Hesst, akitől 2002 júniusában egy kisfia született, Alexander Mick Weidung.
Thomas Anders ma is Koblenzben él a családjával és a szereplések mellett tulajdonosként a Faustus nevű pubot üzemelteti .

Köszönjük Bernd és boldog születésnapot!

További programok »

Kultúra

Testtől lélekig - Kiállításmegnyitó

Séllei-Andruska Anna és Dr. Hollósiné Mancz Fatime Nóra közös kiállításának megnyitó ünnepségére kerül sor jövő hét csütörtökön Gyulán, az Erkel Ferenc Művelődési Központban. A tárlat mottója: "Festmények és grafikák testtől lélekig."
2019. szeptember 16. 02:05
FEL