A nap sztorija – Törölközőnap

A behir.hu sztori-rovatában az adott naphoz valamilyen szempontból kötődő személyt, világeseményt, érdekességet mutatunk be. Mai történetünk kissé bonyolult, ám annál érdekesebb. Ugyanis ma van a Nemzetközi Törölköző Nap, a – Médiacentrum több munkatársa szerint – világ legjobb könyve, a Galaxis útikalauz stopposoknak és írója Douglas Adams tiszteletére. Az a fontos, hogy ne essünk pánikba, ha ma törölközős járókelőkbe botlunk, inkább csatlakozzuk hozzájuk, mert ők is tudják, hogy a törölköző a lehető leghasznosabb dolog, amit magával vihet a csillagközi stoppos. Tartsanak velünk, a történet végén mindenre fény derül.

Azoknak, akik esetleg nem ismerik a művet előbb bemutatjuk az írót, utána az alkotást majd kitérünk a Nemzetközi Törölköző Napra. Reményeink szerint estére már valamennyi Békés megyei könyvesboltban emberek sokasága szeretné magáénak tudni a könyvet és este már ezt fogja olvasni.

 

 

Az alkotó

Douglas Adams (forrás: brains.hu)

Douglas Noel Adams  1952. március 11-én született az angliai Cambridge-ben, egyetemi tanulmányait is ott végezte, majd a BBC-nél kezdett rádiós és tévés szerkesztőként dolgozni. Egyik első munkája, az 1978-ban induló Galaxis útikalauz stopposoknak című rádiójáték azonnal hatalmas népszerűségre tesz szert, egy éven belül könyv formájában is megjelent. A fanyar humorú fantasztikus regény rögtön a bestseller-lista élére ugrik, szerzője pedig 1984-ben elnyeri a Golden Pan díjat, amely egymillió eladott példány után jár. Az eddigi díjazottak közül – Anna Frank kivételével – ő a legfiatalabb.

A Galaxis útikalauz ezidáig az egyetlen rádiójáték, amelyet a legjobb science-fiction műnek járó Hugo-díjra jelöltek, a díjat azonban 1979-ben a Superman című film nyerte el. Sajnos többnyire ez az eredmény születik, ha egy európai kultúrmű versenyre kell a hollywoodi pénzcsináló filmesekkel.

Adams az állatok és a környezetvédelem nagy barátjaként is ismert, emellett a gyors autók, a kamerák, és az Apple Macintosh számítógép szerelmese.

Douglas köztudottan nem szeretett írni, idejét – ha csak lehetett – mindig mással töltötte. Kiadója, hogy betartassa vele a kitűzött határidőt, hol a lakására küldött szerkesztőkkel zsarolta, hol pedig bezárta egy szállodai szobába.

Adams életét az íráson kívül ezer más dolog töltötte ki: jeleneteket írt a Monthy Python csoportnak, fellépett a Pink Floyd egyik koncertjén, rinocérosz-jelmezbe öltözve megmászta a Kilimandzsárót, számítógépes játékot készített és szenvedélyesen gyűjtötte a bal kezes gitárokat.

Az íróval 2001. május 11-én szívroham végzett kaliforniai otthonában, ahol hétéves lányával és feleségével élt együtt. Adams pont a Galaxis útikalauz filmváltozatának forgatókönyvén dolgozott.

A biológus Richard Dawkins Isteni Téveszme című könyvét neki ajánlotta, a haláláról így emlékezve meg: „A tudomány elvesztett egy barátot, az irodalom egy szellemi nagyságot, a hegyi gorilla és a fekete orrszarvú egy gáláns védelmezőt.”

 

 

A magyar gyűjteményes kiadvány borítója  (forrás: szellemlovas.hu)

Az alkotás

A Galaxis útikalauz ötlete Adams saját bevallása szerint először 1971-ben, stoppolás közben jutott eszébe. “Tizennyolc éves koromban végigstoppoltam Európát az Európa-útikalauz stopposoknak című könyvvel. Épp egy mező közepén feküdtem, kissé spiccesen, amikor rájöttem, valakinek a galaxishoz is kéne ilyen útikalauzt írnia” – mondta egy BBC-interjúban.

Hét évvel később megszületett a rádiójáték, majd a könyv, amely Arthur Dent földlakó bolygóközi viszontagságait meséli el. A Földet ugyanis felrobbantják, mivel egy bolygóközi szupersztráda nyomvonalán fekszik, Dent pedig kénytelen egy földönkívüli űrhajón stopposként menekülni. Utazásaiban segítségére van a Galaxis útikalauz című enciklopédia, amely a Föld rövid leírása mellett a Pángalaktikus gégepukkasztó nevű koktél receptjét is tartalmazza (“hatása olyan, mint amikor szétverik az ember agyát egy lédús citromszelettel, melyet vaskos aranytéglára erősítettek”), továbbá leírja, hogy mi mindenre használható egy törölköző.

Arthur Dent és földönkívüli barátja, Ford Prefect kalandjai nem érnek véget az első kötetben: a Galaxis útikalauzt rövidesen követte a Vendéglő a világ végén (1980), az Élet, a Világmindenség és minden (1982), a Viszlát, és kösz a halakat! (1984) és a Jobbára ártalmatlan (1992). Ezzel, mint Adams szokta volt mondani, megszületett a világ első ötkötetes trilógiája.

 

Az eredetileg rádiójátéknak indult Galaxis útikalauz átalakulásainak sorozata nem állt meg a könyveknél. 1982-ben került adásba az első két könyvből készült hatrészes tévésorozat, mely azonnal rendkívüli népszerűségre tett szert. A rádiójáték mellett Douglas Adams felolvasásában is létezik audioformátumban a regény, ezt a változatot 1991-ben Grammy-díjra is jelölték. Két számítógépes játék is készült a könyvből, az azonos című Galaxis útikalauz stopposoknak és a Titanic Csillaghajó.

A szerző sajnos nem érhette meg a Galaxis útikalauz filmváltozatának elkészültét. Kultuszkönyvek filmes adaptációja többnyire nem sikerül, ez a mozi azonban a kivételek közé tartozik. Az angol humor csimborasszóját látjuk, miközben átjön a regény üzenete. Jellemző, hogy szerepet vállalt benne John Malkovich, Stephen Fry vagy Alan Rickman is, aki azóta sajnos meghalt.

 

 

A Nemzetközi Törölköző Nap

A mai nap tisztelgés Douglas Adams, aki mindössze 49 évet élt.

Hogy miért a törölköző?

Az Útikalauz egyik legfontosabb tulajdonsága a nagy, kék, barátságos betűkkel ráírt NE ESS PÁNIKBA! felirat, ám többet is megtudhatunk arról, hogy hogyan is kell űrhajót stoppolni és, hogy mi az, amit mindenképpen vinned kell egy ilyen utazásra: természetesen a törölközőt.

A törölközőnek számos felhasználási lehetősége van, mint például törölközni lehet vele, de tökéletes a tűző nap ellen a fejre csavarni, és bevizezve bizony elég komoly fegyverként is lehet használni.

 

2001 óta ünnepeljük a Törölközőnapot (forrás: freepressjournal.in)

 

 

Hogy miért pont május 25-e?

A válasz igencsak bonyolult és végtelenül egyszerű. Douglas halála után a rajongói azon nyomban elkezdtek szervezni egy megemlékezést, amelyet először egy héttel az író halála után terveztek megtartani, de mivel nem találtak neki megfelelő nevet, eltolták még egy héttel. Szóba került a február 11-e (az év 42. napja), március 11-e (Douglas Adams születésnapja), február 4-e (angol dátumozás szerint 4/2), április 2-a (amerikai dátumozás szerint 4/2), május 11. (az író halálának napja) és június 22. is (42 nappal Douglas halálának napja után).

Azonban mindezeket elvetették így maradt a halála utáni két hét, vagyis május 25-e, amit 2001 óta minden évben megtaratanak.

Hogy miért ilyen fontos a 42-es szám?

Azért, mert a Galaxis útikalauzban a számos hasznos utazási információ mellett az élet értelmét firtató kérdésre adott válasz is szerepel. A válasz pedig: 42.

Miután ezt is megtudtuk nincs más dolgunk, mint a mai napon magunkkal vinni egy törölközőt este pedig inni egy italt Douglas emlékére, majd belemerülni a könyvébe. Vagy egy másikba.

Köszönjük Douglas.

 

A legfontosabb iránymutatás (forrás: videovagas.hu)
Megosztás:

Címke: , , , , ,