Gutenberg-galaxis útikalauz – Törölközős stopposok a könyvtárban

2023. május 25. 17:40 | Such Tamás

A 2001-ben elhunyt Douglas Adams emlékére minden év május 25-én nemzetközi törölköző-napot tartanak a széles nagyvilágban. Ilyenkor a sci-fi író rajongói törölközővel a nyakukban baktatnak a városban, és különböző programokon vesznek részt. Ehhez a remek kezdeményezéshez a Békés Megyei Könyvtár is csatlakozott, mégpedig Nemzetközi Törölközőnap a Békés Megyei Könyvtárban címmel.

Aki csütörtökön egy törölközővel érkezett a könyvtárba, és kikölcsönözött egy sci-fi vagy fantasy könyvet, esetleg képregényt, annak féléves ingyenes könyvtártagság ütötte a markát. A kedvezmény alól az olvasójeggyel rendelkező törölközővel érkezők sem bújhattak ki.

Nemzetközi Törölközőnap a Békés Megyei Könyvtárban – Fotó: behir.hu/Such Tamás

– A Nemzetközi Törölközőnapot Douglas Adams író tiszteletére rendeztük meg – mondta Kovács Attila könyvtáros. – A szerző leghíresebb könyve a Galaxis útikalauz stopposoknak, melyben a főhős egy törölköző segítségével járja be a galaxist.

Törülközős Török László egy óriás bordó frottír példánnyal a nyakában érkezett az általános tájékoztató és kölcsönző osztályhoz. Elmondta, noha nem olvas fantasy-t, de nem vonja kétségbe, hogy más idegen civilizáció is létezhet a galaxisban. Meditációs könyveket olvas és az univerzumban létező dolgokban hisz; nem űrhajósokkal, hanem inkább a fénylényekkel lazít.

– Az embernek van egy lelke, amely örök és van egy szelleme, amit a tudatoddal befolyásolsz – fűzte hozzá. Továbbá elmondta, van egy mantrája, amit sűrűn használ: Jó vagyok és szeretet vagyok, végtelen fény és szeretet vagyok. Jó vagyok és szeretet vagyok, végtelen fény és szeretet vagyok. (Mennyire rímel a Zsivány egyes című Star Wars-mozi egyik kulcsmondatával: Egy vagyok az Erővel, az erő velem van. Egy vagyok az Erővel, az erő velem van.)

Török László egy Star Warsos kiadvánnyal – Fotó: behir.hu/Such Tamás

(Török László egy Star Wars-kiadvánnyal – Fotó: behir.hu/Such Tamás)

További programok »

FEL