A nap sztorija – Repülős Gizi, a tolvajok királynője

2019. február 12. 13:34 | Diós Zsolt

A múlt héten érkezett a hír arról, hogy  92 éves korában elhunyt a magyar kriminalisztika egyik legérdekesebb alakja, Repülős Gizi. A tolvajok királynője olyan volt, mintha Rejtő Jenő valamelyik figurája lenne, aki népszerűségben még a Viszkis rablót is megelőzte. Nem feltétlenül a haszonszerzés volt a célja, saját bevallása szerint sokkal inkább valamilyen örömérzet ragadta el egy-egy sikeres akció után. Az 1950-es évek óta volt ismert a rendőrök előtt. Több mint 20 alkalommal ítélte szabadságvesztésre a bíróság, összesen 40 évnyi börtönbüntetést kapott, ebből 17 évet leült. Egyik utolsó tárgyalásán a védője azt mondta: Gizi néni beteg, kleptomániában szenved. Erre a nyomozó így válaszolt: Gizi néni hülyének nézi az egész világot. Valahol félúton lehetett az igazság. Időutazó rovatunkban Repülős Gizire emlékezünk és történetében felidézzük a Békés megyei szálat is. Tartsanak velünk!

 

 

 

Belföldi járat az 1950-es évekből (forrás: humanonline.hu)

Tanárképző és agyhártyagyulladás

Repülős Gizi született Bodnár Gizella, asszonynevén Kosztor Sándorné Bodnár Gizella, 1926. október 18-án látta meg a napvilágot Miskolcon.

Rendezett családi körülmények között nőtt fel. A kassai tanárképző főiskolán irodalom és történelem szakon tanult. Állítása szerint kleptomán hajlama egy gyerekkori balesetből eredő agyhártyagyulladás következménye.

Gyógyulásában Szent-Györgyi Albert orvosprofesszor segítette, aki azt mondta neki, hogy vagy zseniális művész vagy hírhedt bűnöző lesz belőle. Kétségtelen tény, hogy a professzor alternatíváiból az egyik valóra vált.

 

 

A pályafutás fénykora

A lány először csak elszökdösött otthonról, később már rendszeresen lopott is. Az értékeket a kutyaház alá rejtette, ahol az apja megtalálta és megverte érte.

Idősen, rabruhában (forrás: boon.hu)

Nemcsak Magyarországon, hanem Amszterdamban, Svájcban, és Londonban is lopott. Érdekesség az életéből, hogy Párizsban magyarnóta-énekesként dolgozott, sikeresen.

Nevét – saját bevallása szerint – onnan kapta, hogy az 1950-es évek elején, amikor még az országon belül is voltak repülős járatok, reggel a fővárosban felszállt egyre, majd bejárta Miskolcot, Pécset, Szegedet, Szombathelyet és Debrecent is. Mindegyik városban lopott valamit, majd egy esti járattal visszautazott Budapestre. Először 1953-ban fogták lopás miatt.

Gizi innentől kezdve hol szabadlábon, hol a börtönben töltötte az időt. Az országos ismertséget, majd "népszerűséget" a televízió elterjedésének köszönhette. Egy időben a Kék Fény című műsor szinte egyetlen adása sem múlt el Repülős Gizi nevének említése nélkül.

 

 

Flying Gizi – avagy a nyugdíjas évek, kalandok

Hazánk leghíresebb tolvajának havi 37500 forintos nyugdíjból kellett volna megélnie. Mivel ez nem sikerült, kiegészítő kereset után nézett.

Saját maga írta meg életrajzát (forrás: moly.hu)

2006-ban előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság. Akkor a Vas megyei Csepregen szemelt ki egy új családi házat. Az udvaron azonban szembe találkozott a család kutyájával. Az állat ugyan először nem bántotta, de az asszony esernyőjével többször rávert a kutyára, amelynek megsérült a szeme, a feje, a füle és a háta is. Ezután harapta meg az idős nő kezét és vitte földre – ekkor értek haza a lakók, akik kiszabadították Repülős Gizit, és mentőt hívtak hozzá. Az asszony azzal magyarázta az esetet, hogy kollégistákat keres, és ne hívjanak rendőrt, mert nem akar feljelentést tenni a kutya gazdája ellen.

Miután ellátták a sebeit, a gazda bement a rendőrségre. A járőrök a kórházban fogták el az asszonyt.

Ezt követően Komáromra költözött, ahol 2009 januárjában be akart törni egy házba, de tetten érték és kihívták a rendőröket.

2011-ben Bicskén fogták el az akkor 85 éves nőt: 15 ezer forintot lopott el egy családi házból. A lakók a hátrahagyott sáros lábnyomokra figyeltek fel, de aznap többen is bejelentették a rendőrségen, hogy egy idős, fehér sapkát viselő asszony több házba is azzal az ürüggyel ment be, hogy gumis műhelyt keres, vagy éppen szeretné magát kivitetni a vasútállomásra. Az esetről több külföldi lap, így a Washington Post, az Independent is cikket közölt az általuk Flying Giziként emlegetett nőről - aki így már világhírű lett. Ezek után lengyel és német portálok, illetve a kínai China Daily, de még a CBS News is és az ausztrál Herald Sun is foglalkoztak az esetével.

Később a Sopron melletti Hegykőn tartóztatták le. Akkor ékszereket találtak nála, azonban nem tudta megmagyarázni, hogy azok hogyan is kerültek hozzá.

Repülős Gizi 2015-ben Hajdúszoboszlón csapott le. Éppen a szekrényben kutatott, amikor a ház tulajdonosa rajtakapta. Kihívta a rendőröket, akiknek az asszony azt mondta, hogy eleredt az eső, ezért ment be a házba. Csengetett és kiabált is, de senki sem nyitott neki ajtót, így bement anélkül, hogy behívták volna. A rendőrök szerint az asszony agresszív volt, és többször is fel kellett szólítani, hogy adja meg magát.

 

 

A békési szál

2016 januárjában terjedt el a hír Békésen, hogy Repülős Gizi ingatlant vett a városban és oda is költözik. Az egyik helyi hírportál azonban kiderítette, hogy az idős nő Békés újvárosi részében él, nem vásárolt ingatlant, hanem egy család fogadta be otthonába.

 

Az utolsó tárgyalásán (forrás: index.hu)

 

A család és Gizi néni vélhetően nem tudta megszokni egymást, ugyanis 2017-ben már az ország másik felében, Tatabányán ment be egy házba, de a család kutyája megtámadta és elzavarta az asszonyt.

Legutóbb azért kellett börtönbe vonulnia, mert nem fizette be a szabálysértések miatt kiszabott bírságot. Utolsó alkalommal 2017. december 21-én szabadult a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézetből, 71 nap után.

Élete utolsó heteit a budapesti Nyírő Gyula Kórházban töltötte.

 

Búcsú

2007-ben önéletrajzi regényt adott ki melyben így összegezte életét:

„Sok életkaland, három gyerek, két férj, egy szerelem, összesen szűk húsz év rabságban töltött idő: ez a mérlegem. Kész a leltár... Itt vagyok én is, az öreg tolvaj, és nincs másom, csak a hírhedtségem. Legenda lettem, és ebbe akár már bele is lehet halni.”

Nyugodjon békében, Gizi néni!

További programok »

Itthon

Két Békés megyei fürdő vesz részt a Strandok éjszakáján

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját, a 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte – mondta el a szentendrei V-8 Uszoda és Szabadidő Központban tartott keddi sajtótájékoztatón Boros László Attila, a Magyar Fürdőszövetség elnöke.
2019. július 16. 16:05
FEL