A nap sztorija – Ez történt 1969. március 29-én, Békés megyében

2019. március 29. 13:26 | Diós Zsolt

A behir.hu időutazó rovatában ma újra visszarepülünk ötven évet és megnézzük, hogy miről írt az 1969. március 29-én megjelenő Békés Megyei Népújság. Kukkantsunk bele ma is az elvtársak és az elvtársnők és a kor örömét, bánatát megélő kisemberek izgalmas világába. Ma egy híres táncdalénekesnő esetét – a vidéki kultúrházzal és egy vödörrel - bemutató jegyzetre, egy békési szocialista brigád társadalmi munkáját bemutató tudósításra, továbbá néhány rövidhírre esett a választásunk. Mai lapszemlénket is kiegészítjük egy aznapi fotóval és természetesen a 2019-es kommentárok sem maradhatnak el. Hasznos időtöltést kívánunk!

 

Felemás kultúra

Egyik nagyközségünkben - tekintsenek el a névtől - hallottam az alábbi, inkább elszomorító, semmint vidám sztorit:
Reprezentatív műsorral rukkolt ki a kultúrház a közelmúltban, melyre meghívták Budapestről a híres táncdalénekesnőt is. Nagy volt a siker, egy valami mégis beárnyékolta a fényes estét. A műsor szünetében az énekesnő odasúgta az egyik lelkesen gratuláló kultúrmunkásnak, hogy neki bizony sürgősen ki kellene menni valahová. A derék népművelő agyában fölrémlett, milyen elszomorítóan néznek ki az egyébként szép kultúrotthon elhanyagolt mellékhelyiségei, és kínos zavarában azt füllentette: különböző építési munkálatok miatt átmenetileg éppen nem használhatók.

Ezt nem teszik ki az ablakba (forrás: FORTEPAN/Erdei Katalin)

Mit volt mit tenni, a jegyszedő néni előkerített valahonnan egy vödröt.
Nem a csattanó kedvéért meséltem el ezt a szomorú históriát, hanem azért, mert számos községben, sőt városban is megtörténhetett volna. Akik gyakran megfordulnak a megye kulturális intézményeiben, vendéglátó üzleteiben, tanúsíthatják, hogy így igaz. Hányszor, de hányszor bosszankodhatunk amiatt, hogy az önmagát első vagy másodosztályúnak hirdető - és ilyen árat számító! - vendéglőben, eszpresszóban mindent megtalálunk az egyenruhás pincértől kezdve, a jó zenekaron át a csillogó-villogó berendezésig, de ha kinyitjuk az ajtaját azoknak a bizonyos helyiségeknek, akkor...
Nem hiszem el, hogy éppen a takarítószemélyzet munkabérén lehet megtakarítani a nyereséget. Mint ahogy nem hiszem el azt sem, hogy a papírtörülközőt, olcsó szappant is azonnal ellopnák a vendégek. Mert ilyen kifogásokat hall az ember leggyakrabban.
„Fogalma sincs róla uram, hogy a részegek milyen vandál pusztítást végeznek” - mondta nemrégiben egy üzletvezető. Ebben már van valami. De vajon hol ittasodott le a mindent összerondító, törülközőt tépő, tükröt törő ember a sárga agyagig? Többnyire éppen ott, ahol később galibát csinál. Ittas embert pedig nem szabad kiszolgálni. Ez törvény! Es a kultúrházak mellékhelyiségeit is a duhajok miatt nem lehet rendben tartani? Hogyan kerülhetnek részegek ide?
Nem, nem lehet mindent rájuk, és a mániákus rongálok, falra firkálók -, mert akad azért ilyen is - rovására írni. Sokkal inkább az az ok, hogy egyesek bukszájából azonnal kifogy a pénz, ha olyan beruházásról van szó, ami nem növeli a bevételt, ha olyan dolgozónak kellene bért fizetni, aki „csak" takarít. És meg is spórolják a forintokat, mert tehetik. A vendéglő nyugodtan kiakaszthatja az aranybetűs táblát: I. osztály, II. osztály és a kultúrotthon is viselheti büszke nevét akkor is, ha a kulturáltság, tisztaság csak azokig a kis ajtókig tart.
A bevezetőben említett község kultúrházában időközben rendbe hozták a mellékhelyiséget és fogadkoznak, hogy ezután tisztán is tartják, nem akarnak még egyszer szégyenkezni messziről jött vendég előtt. Es azok előtt, akik nap mint nap megfordulnak ott, vajon nem volt okuk szégyenkezni?

Békés Dezső

Mai kommentár: Amennyiben 1969-ben, kishazánkban létezett volna bulvárújság, akkor igen komoly összeget fizettek volna a kisdolgát egy vödörbe végző híres táncdalénekesnőről szóló hírért Békés Dezsőnek. Mivel ilyen lap nem szerepelt az újságok repertoárjában, ezért csak a megyei párt lapjában jelenhetett meg az anyag. A zsurnaliszta nem azon morfondírozik, hogy vajon Kovács Kati vagy Zalatnay Sarolta volt-e a történet főszereplője.
Nem, ő szokásához híven igazságot oszt és leteremt mindenkit. Elsősorban a művelődési házak vezetőit, akik a takarításon spórolnak, másodsorban a vendéglátósokat, akik leitatják a szomjazó proletárokat, harmadsorban a garázdálkodó kartársakat, akik munka után három keverttel és négy sörrel vezetik le a mindennapos feszültséget és a testmozgásnak azt a formáját választják, hogy egy sötét és büdös helyen belekötnek a törölközőbe, majd leütik a tükröt, távozóban pedig zsebre teszik az alig használt szappant.

 

Parkosítják üzemüket a szocialista brigádok

Társadalmi munka (forrás: replan.blog.hu)

A Békéscsabai Szőnyegszövő békési részlegénél egy igen aktív kis kollektíva tevékenykedik. A részleg 80 dolgozója közül 59-en szocialista brigádok tagjai. Három szocialista brigád immár negyedszer, kettő pedig harmadszor nevezett be a szocialista cím elnyeréséért folyó versenybe.
A részlegnél legutóbb megtartott brigádvezetői értekezleten értékelték az 1968. évi munkájukat és újabb javaslatokat tettek a szövetkezeti bizottságnak. Ezen a brigádvezetői megbeszélésen a részlegvezető ismertette azt a társadalmi munkaszerződést, amit a községi tanács szakigazgatási szervével kötöttek. Eszerint az üzemük előtt levő területet parkosítják, és egész évben gondozzák.
A részleg dolgozói mindemellett első kötelességüknek tartják a termelési feladatok és a gyártási technológiai utasítások maradéktalan végrehajtását Ezek teljesítéséhez a szövetkezet vezetői biztosítják a részleg folyamatos munka- és anyagellátottságát. Mi sem bizonyítja jobban a jó együttműködést mint 1969. év első két hónapjának termelési eredménye, melyet 107 százalékra teljesítettek.

Pető Mátyás, Békés

Mai kommentár: 1969-es lapszemlénk során gyakran szóba kerülnek a szocialista brigádok. Ideje utánanézni, hogy mi is volt ez valójában.
Kishazánkban 1958-ban indult meg a brigádmozgalom a szocialista munkaverseny új formájaként. A korábbi egyéni eredmények és kimagasló, személyenként vizsgált termelési hatékonyság helyett egy olyan önmotiváló csoport létrejöttét propagálták országos szinten, ahol a csoport eredményei, termelékenysége az összefogásnak és az egymást támogató szellemiségnek köszönhetően túlszárnyalta a korábban egyénenként elért eredmények összességét, a munka egyszemélyes hőseit felváltották a szorgos munkacsoportok.
A megalakult szocialista brigádok elsődleges célja az év elején kitűzött terv teljesítése, a célként kitűzött mennyiség elérése és lehetőleg túlszárnyalása volt. A csoportok azonban a munkaverseny mindennapos feladatainak teljesítésén kívül is szoros kapcsolatot ápoltak egymással. Rendszeresek voltak a közös szabadidős tevékenységek, a különféle ünnepeken a kollektív megemlékezés, a rendszeres kapcsolattartás. Mindezeken felül szívesen vállaltak önkéntes feladatokat, úgynevezett társadalmi munkát, mint a hírben szereplő békési brigád, melynek tagjai munkaidő után nem a családjukhoz igyekeztek haza, hanem inkább füvet vágtak és rózsákat metszettek.

 

Rövid hírek

- KIK VÁLNAK? Az ötvenes években az elváló házaspárok többsége fiatal volt - átlagosan 25 éves -, ma növekszik az olyan házaspárok válásának száma, akik tíz vagy több éve házasok. A válók átlagos életkora: nőknél 34, férfiaknál 37 év.

- JÁRÁSI TITKÁRI ÉRTEKEZLETET tart Békéscsabán a Hazafias Népfront Békés megyei Bizottsága március 31-én. A tanyai lakosság életkörülményeit és kulturális helyzetét vitatják meg.

- NÉGY TANTEREMMEL BŐVÜL. Az orosházi szakmunkásképző-intézet, mely üveggyártás, olajbányászat, földgázhasznosítás terén képez szakembereket, négy tanteremmel bővül.

Válás (forrás: pilatgabor.hu)

- KÉTEZER NÉGYZETMÉTER BETONJÁRDA. A Gádorosi Községi Tanács az elmúlt évben kétezer négyzetméter betonjárdát épített Az idei évre még több, 3 ezer négyzetméter járda elkészítését tervezték.

- MEGSZÉPÜLT A MALOM CSÁRDA. Megnyitás előtt áll a csopaki Malom Csárda, amely romantikus környezetével többször volt magyar és koprodukciós filmek forgatásának színhelye. A nádtetős csárda csak külsőségeiben hasonlít a régihez, belül a legmodernebb igények szerint alakították ki.

- KIRÁNDULÁS KECSKEMÉTRE. A Békéscsabai Fiatal Utazó Klub tagjai ma reggel kétnapos kirándulásra indultak Kecskemétre. Megtekintik a nagy múltú város történelmi nevezetességeit és az Express Ifjúsági és Diákutazási Iroda jubileumi körműsorát a Katona József Színházban.

- OROSHÁZÁN TARTJA tudományos ülését a Magyar Gyermekorvos Társaság dél-magyarországi decentruma április 11-én a Kossuth Lajos Mezőgazdasági Technikum előadótermében.

- ÜGYESKEDŐ NAGYKÖVET. A kolumbiai vámhatóságok a Honduras kolumbiai nagykövet két bőröndjében csempészárukat találtak. A külügyminisztérium indítványt tett a kormánynak, hogy a nagykövetet nem kívánatos személynek nyilvánítása.

- A SZARVASI JÁRÁSBAN a szülő nők többsége igénybe veszi a gyermekgondozási segélyt. Az elmúlt évben a 187 segélyre jogosult édesanya közül, 162-en éltek a törvény adta lehetőséggel.

- VAN ELÉG JELENTKEZŐ, de a nagy fluktuáció. A megyékben jelenleg 3465 fiatal tanul szakmát. A kereskedelmi és vendéglátóipari szakma elsajátítását, az elmúlt évben 150 első éves tanuló kezdte meg. Ha a jelentkezők szakmájukban maradnának, ez kielégítené a kereskedelmi és vendéglátóipari munkaerő igényét.

- A NAGYSZÉNÁSI termál fürdő vezetősége értesíti a kedves vendégeit, hogy az ünnepek alatt április 4- és 5-én nyitva tart. Húsvét két ünnepén és utána 2 hétig felújítási munkák miatt zárva lesz. A strandrészleget május 1-én nyitjuk meg.

- TOVÁBB BŐVÜL AZ AKÖV. A 8-as számú Autóközlekedési Vállalat központi telephelyét tovább bővítik. A terv szerint a kivitelező munkát 1970-re fejezik be.

- CSÖKKENT MUNKAKÉPESSÉGŰ fiatalok szakmai oktatásban részesülnek. A békési szakmunkásképző intézet tervbe vette a testi hibás és csökkent munkaképességű fiatalok szakmai oktatását.

- BÖLCSŐDET KAP a Szigligeti utca. A Békéscsabai Városi Tanács Végrehajtó Bizottsága határozatot hozott egy 100 férőhelyes óvoda építésére. Az építőipari vállalat még ebben az évben hozzálát a terv kivitelezéséhez. Az új bölcsőde a Szigligeti utcában épül fel.

- KORSZERŰ NÉPMŰVELÉS. Tegnap délelőtt a Megyei Művelődési Házban megtartották a népművelők elméleti konferenciáját. Zagyva Imre, a Minisztertanács Tanácsszervek Osztályának csoportvezetője a korszerű népművelés módszereiről tartott előadást.

- ÁTADTAK AZ OKLEVELEKET. Tegnap délután a megyei nőtanács titkársága a MEDOSZ- székházban ünnepélyes keretek közt átadta az okleveleket a „vietnami takarók”-akciót támogató kerületi, üzemi, tsz-nőbizottságok és szülői munkaközösségek munkája elismeréséül.

— VENDÉGKÖLCSÖNZŐ. Az ausztráliai Sydneyben megnyílt egy ügynökség, amely reklámprospektusa szerint fogadások, estélyek s egyéb ünnepségek alkalmából, az ügyfelek rendelkezésére bocsát 19-37 éves férfiakat és hölgyeket. A hivatásos vendégek gondoskodnak arról, hogy a társaságban érdekes és szellemes beszélgetés alakuljon ki.

JANCSÓ SIKERE NEW YORK-BAN. New York-ban bemutatták Jancsó Miklós: Csillagosok, katonák című filmjét. Ez alkalomból odaérkezett a rendező is. A filmalkotás nagy sikert aratott, a New York Times és a New Yorker kritikusa egyaránt meleg hangon méltatja mai filmgyártásunk reprezentánsát.

- KORSZERŰSÍTIK AZ UTAKAT. Eleken a negyedik 5 éves tervben sor kerül az Eötvös és a Beloiannisz út korszerűsítésére.

- AZONOS MÓDSZER. Egy hamburgi orvos csoport fél évnél nem idősebb veseköveket olyan oldószerrel távolítja el a beteg szervezetből, amelyet a technikusok már évek óta alkalmaznak kazánkő eltávolítására.

Mai kommentár: A rövid hírek ezen a napon is sokat elárulnak a korról, a korszellemről, az 50 évvel ezelőtti emberekről. Mai távlatból nézve érdekes és színes mínuszos hírek jelentek meg a Békés Megyei Népújság hátoldalán.
A válások számát rezignáltan közlő tájékoztatás azonban elgondolkodtató.
A válás mindig is ismert jelenség volt a magyar társadalomban, azonban korántsem volt olyan elterjedt, mint napjainkban. A 20. század első évtizedeiben elhanyagolható jelenségnek számított. Manapság azonban a hazai teljes válási arányszámok az Európai Unió magas mutatóihoz állnak közel. Magyarországon a válások száma 1945 után jelentősen emelkedett, ehhez hozzájárult a házasság felbontását megkönnyítő 1945. évi rendelet. Az 1952-ben hatályba lépett jogszabály kiiktatta a vétkességre alapozott bontó okokat. Ezzel a házasság felbontása előtt álló jogi akadályok lényegében megszűntek. A válások száma és aránya az 1980-as évek második feléig töretlenül emelkedett. 1987-ben a családjogi törvény egy újabb módosítása szigorította a bontóper eljárásrendjét. Ennek nyomán a válási arányszámok visszaestek. 1989 óta a trend, kisebb ingadozásokkal, ismét emelkedő.

 

Egy fotó

Mai fotónk az 1969. március 29-ei Békés Megyei Népújság címoldalán jelent meg Dr. Tímár Mátyás látogatása megyénkben címmel. A felvétel egy rövidhírnyi képaláírást is kapott: Dr. Tímár Mátyás, a Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány miniszterelnök helyettese csütörtökön a délutáni órákban megyénkbe érkezett. A megye vezetőivel folytatott megbeszélések után ellátogatott a Békéscsabai Konzervgyárba. Tegnap, pénteken megtekintette a Mezőhegyesi Állami Gazdaságot és az Orosházi Üveggyárat. Az üveggyári látogatás után a kormány elnökhelyettese visszautazott Budapestre.
Képünkön középen Tímár Mátyás Zelenyánszki Györggyel, a Békéscsabai Konzervgyár igazgatójával.

 

 

(A fényképek illusztrációk, nem biztos, hogy 1969-ben készültek, nem biztos, hogy Békés megyében, de jellemzőek a korra.)

További programok »

Életmód

Két Békés megyei fürdő vesz részt a Strandok éjszakáján

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját, a 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte – mondta el a szentendrei V-8 Uszoda és Szabadidő Központban tartott keddi sajtótájékoztatón Boros László Attila, a Magyar Fürdőszövetség elnöke.
2019. július 16. 16:05
FEL