A nap sztorija – Ez történt 1969. június 28-án, Békés megyében

2019. június 28. 13:18 | Diós Zsolt

A behir.hu időutazó rovatában ma újra visszarepülünk ötven évet és megnézzük, hogy miről írt az 1969. június 28-án megjelenő Békés Megyei Népújság. Kukkantsunk bele ma is az elvtársak és az elvtársnők, illetve a kor örömét, bánatát megélő emberek világába. Ma egy, Szarvason megrendezett gyomirtási tanácskozásról és bemutatóról szóló tudósításra, majd a füzesgyarmati strandfürdő megnyitását beharangozó anyagra, továbbá néhány rövidhírre esett a választásunk. Mai lapszemlénket is kiegészítjük egy aznapi fotóval és a 2019-es kommentárok sem maradhatnak el. Hasznos időtöltést kívánunk!

 

Nemzetközi vegyszeres gyomirtási tanácskozás és bemutató volt Szarvason

Csütörtökön, Szarvason

nagyszabású tanácskozást rendezett a Magyar Agrártudományi Egyesület, az állami gazdaság, az ÖRKI és a Monsanto amerikai cég. Ott volt Henrick Rienstra úr, a cég igazgatója és több külföldi munkatársa. A környékbeli intézményekből, mezőgazdasági üzemekből vezető szakemberek, tudományos kutatók, tanárok, mérnökök érkeztek Szarvasra mintegy százan. A mezőgazdaság egyik legizgalmasabb témáját: az öntözött viszonyok közötti vegyszeres gyomirtást tárgyalták.

A vendégeket a Felsőfokú Mezőgazdasági Technikumban Nagy József országgyűlési képviselő, az állami gazdaság igazgatója köszöntötte. Elmondotta, hogy az utóbbi években hazai és külföldi vegyszerekkel az ÖRKI kisparcellás kísérleti telepén, valamint a gazdaság öntözött nagytáblám sikerült jó eredményeket elérni, amiről a gyakorlatban is meggyőződhetnek az érdeklődők.

 

Gyomirtás kézi erővel (forrás: FORTEPAN/Chockyeager Tumblr)

Dr. Szilvássy László

az ÖRKI tudományos kutatója „Vegyszeres gyomirtás új módszerei öntözött kukoricával” címmel tartott előadást. Tudományos szinten elemezte: az elmúlt években, hazánkban is értünk el eredményeket e fontos kultúrnövény vegyszeres gyomirtásában. Az aminotriazinok üzemi alkalmazása azonban felszínre hozta az idetartozó készítmények néhány problémáját, mint például az utóhatás kérdését. Beszélt a különösen súlyos gondokat okozó és nehezen pusztítható kakaslábfű. félékről, amelyek főként öntözött területen szaporodnak. A megfelelő egyenletes .gyomállomány biztosítása érdekében a talaj-előkészítések során mesterségesen gyomosítottak kakaslábfű-maggal. A kisparcellás kísérletekben így akartak hű képet kapni a vegyszerek hatásáról. A kukorica és a cirok vegyszerérzékenységét figyelembe véve a leghatásosabbnak bizonyult eddig a Ramrod + Hungazin kombináció.

 

A Monsanto cég

RAMROD és LASSO vegyszereinek összetételéről, hasznosságáról, amerikai és európai tapasztalatokról P. M. Vincent mezőgazdasági mérnök adott számot. Elmondotta, hogy csupán Európában több mint egy tucat államban rendezkedtek be vegyszeres kísérletre. A helyi adottságok figyelembevételével ajánlják a gyomirtó-szereket. Angliában, Olaszországban, Svédországban, Dániában, Belgiumban, Franciaországban, Nyugat- Németországban, Csehszlovákiában már egész nagy területeken engedélyezték a RAMROD és a LASSO vegyszerek, illetve a kombinációk alkalmazását kukorica, cirok, repce, szójabab, káposzta- félék, gumós virágok, zöldségfajták és egyéb növények gyomtalanítására. Romániával és Bulgáriával is megteremtették a kapcsolatokat, a magyar tapasztalatok Szarvason láthatók.
A magyar kutatók érdeklődésére elmondották, hogy Amerikában is magas a vegyszeres gyomirtás költsége. Ezért legújabban ott már kombinált gyomirtásai is kísérleteznek. Sávosan adagolnak vegyszert, s a sorközöket gépekkel művelik. Egyébként rendkívül nagy volt a jelenlevők aktivitása, sok érdekes kérdésre kaptak választ a kanadai, angol és német szakemberektől.

 

AZ ÖRKI kísérleti telepén

dr. Szilvássy László vezetésével megnézték a kisparcellás kísérleteket, az állami gazdaságban pedig Csávás Imre főmérnök kalauzolta a delegációt az öntözött kukoricatáblák között. Mindkét esetben meggyőződtek a jelenlevők a vegyszer-kombinációk eredményes hatásáról. Többek között nagy érdeme az új kombinációnak, hogy egy éves a hatása, így az utóveteményre nincs káros befolyással. Nem kell ismételni a következő évben a kukoricát, a vegyszerezett területen, gazdaságosabb lehet a termelés.

 

Mai kommentár: A mai értelemben vett vegyszeres gyomirtás az 1940-es évek elején kezdődött, amikor felfedezték az alfa-naftilecetsav nátriumsóját. Ezt követően a II. világháború alatt megkezdték a vegyszeres gyomirtók gyártását. Ezzel indult világméretű útjára az egyszikű kultúrákban széleskörűen és még ma is használatos hormonhatású készítmények csoportja. Az 1950-es években több jelentős fejlődés történt a gyomirtás frontján. Ezt követte az 1960-as években kifejlesztett glifozát-hatóanyag, amely új perspektívákat nyitott a herbológia gyakorlati művelői számára. Ennek hatásáról láthattak beszámolót a szarvasi és más megyei agrárszakemberek. Arra azért nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy a Szovjetunió mit szólt ahhoz, hogy nem a kiváló szovjet mérnökelvtársakat kérték fel az előadások megtartására és a magyar mezőgazdaság felvirágoztatására. Ha már itt jártak a jenkik, akkor reméljük, hogy valakinek eszébe jutott, hogy megkérjék őket: ugyan vigyék már el a vietnámi elvtársaknak azt a sok szép szőnyeget, amit a magyar kartársnők készítettek a számukra. Ők ugyanis hamarabb találkoztak vietnámiakkal.

 

 

Strandfürdőt avatnak Füzesgyarmaton

A füzesgyarmati lakosok régi vágya teljesül vasárnap. Délelőtt 10 órakor ünnepélyes keretek között nyitják meg strandfürdőjüket. A próbafúrásokat 1964-ben kezdték meg és az 1170 méter mélység elérésekor 62 fokos 600 liter percenkénti meleg vízre bukkantak. 

 

A füzesgyarmati Blanckestein-kastély (forrás: egykor.hu)

 

A községi tanácsülés akkor határozta el, hogy a bővizű kút mellé strandfürdőt létesítenek. A fürdő 5 katasztrális hold területen fekszik, amelyet körülvesz egy 15 holdas erdősített rész. A 6 millió 700 ezer forintba kerülő új létesítmény létrehozásában a község apraja-nagyja társadalmi munkával járult hozzá 300 ezer forint értékben. Tervezik, hogy a fürdő közelében nyaralótelepet építenek.

 

Mai kommentár: Ma, 2019-ben már Kastélypark Fürdőnek hívják a létesítményt, de 1969-ben ez a megnevezés szóba sem jöhetett. Sőt, a fürdő megnyitásáról szóló beszámoló sem térhetett ki arra, hogy a fürdő területének gazdája a gróf Blanckestein-familia volt 1817-től. A család eredeti, volt uradalmi házát az 1900-as évek elején egy békéscsabai építészmester építette át kastéllyá, melyhez hozzátartozott a Kápolna és a körülötte elterülő erdőség az erdészházzal – ez a mai fürdő területe –, a Nagygyep lovardával, sörházzal és cselédlakásokkal. A kastélyt 1944-ig lakták a Blanckestein-familia tagjai, akik ezután – érthető okokból – elmenekültek. A kastélyt az átvonuló orosz csapatok fölrobbantották. 1965-ben a Blanckestein grófi kastély kertjében fúrták azt a kutat, amely saját erejéből tör felszínre 62 Celsius-fokon. Összefogás eredményeként 1969. június 29-én nyitotta meg kapuit a strandfürdő. Az eltelt 50 esztendőben a létesítmény jelentős fejlődésen ment keresztül és ma már a régió egyik legszebb fürdője. 2003 novemberében „Sárrét gyöngye" elnevezéssel gyógyvízminősítést kapott a termálvíz. 2006-tól lett a hely neve Kastélypark Fürdő. A fürdő látogatottsága a 2006-ban végrehajtott fürdő és kempingfejlesztés következtében folyamatosan növekszik. Évente több mint 100 ezren pihennek, szórakoznak itt.

 

Rövid hírek

- IDÉN VÉGEZTEK - ELHELYEZKEDTEK. A gyulai szakmunkásképző intézet június 21- én ünnepélyes keretek között 339 végzett növendékét bocsátotta ki. Örvendetes, hogy a diplomával a kezükben valamennyi végzett növendék az elhelyezkedés biztos tudatában indult a jól megérdemelt nyári szünetre. A végzettek a megyében és a megyén kívül kaptak szerződéseket.

- KÉSZÜLNEK A VASUTAS NAPRA. Békés megye vasutasai készülnek az év ünnepére: a vasutas napra. Minden állomáson, főnökségen és szakaszon, valamint az egyéb munkahelyeken megrendezik az ünnepségeket. Békéscsabán a csomópont július 12-én, szombaton este fél hét órakor tartja ünnepi gyűlését a művelődési otthonban, melyet közös vacsora követ. Másnap együttesen tekintik meg Gyulán a Várfürdőt és a város nevezetességeit. Ezenkívül nagyszabású sportrendezvényeket is tartanak.

- MECSEK-BALATON útvonalon 5 napos társasutazást rendez a békéscsabai VOLÁN. Az utasok többek között meglátogatják a siklósi és szigetvári várat, a keszthelyi Festetich kastélyt és a Tihanyi Apátságot. Ezek mellett alkalom nyílik balatoni fürdőzésre, valamint a híres villányi és badacsonyi borok meghódolására is.

 

Csemegézés eperfáról (forrás: FORTEPAN/Pálfi Balázs)

 

- KUTAK DÉVAVÁNYÁN. A községben a közelmúltban fejezték be a két új artézi kút fúrását, amivel kielégítik a község ivóvízigényeit.

- A LOTTÓ NYERŐSZÁMAI. A Sportfogadási és Lottóigazgatóság tájékoztatása szerint Baján, a Fegyveres Erők Klubjában megtartott 26. heti lottósorsoláson a következő számokat húzták ki; 8, 12, 32, 37, 47. A június 30-án a lottóigazgatóság székhazában megtartandó nyilvános havi tárgynyereménysorsoláson a 25. játékhét szelvényei vesznek részt.

*

A Sportfogadási és Lottóigazgatóság közli továbbá, hogy a május 8-án kibocsátott sport borítékos sorsjegyek árusítása június 30-án befejeződik. Azok a játékosok, akik nyertes sorsjegyüket esetleg még nem váltották be, nyereményüket legkésőbb 1969. július 31-ig feltétlenül vegyék fel, mert az utolsó árusítási naptól számított 30 nap elteltével nyereményigényük elvész.

- A KÉTEGYHÁZI BÉKE TERMELŐSZÖVETKEZETBEN öt év alatt ötmillió forinttal gyarapodott a közös vagyon.

- ELKÉSZÜLT A MEZŐKOVÁCSHÁZI JÁRÁSI NÉPI ELLENŐRZÉSI BIZOTTSÁG II. FÉLÉVI MUNKATERVE. Ebben szerepel saját vizsgálat és a Központi Népi Ellenőrzési Bizottsággal közösen, valamint a megyei Népi Ellenőrzési Bizottsággal.

- KÖZEL MÁSFÉL MILLIÓ FORINT ÉRTÉKBEN VÁSÁROLT BÚTORT a battonyai ÁFÉSZ szakboltja, az első negyedévben. Nagy részét a bútorértékesítő vállalattól szerezték be, de vásároltak az orosházi és a Battonyai Faipari Ktsz gyártmányaiból is.

- SLÁGERHULLÁM GYULÁN. Vasárnap, jó idő esetén, Gyulán a szabadtéri színpadon az ORI rendezésében kerül sorra a „Slágerhullám. 69” című műsor, melyben többek között fellépnek: Angyal János, Korda György, Késmárky Marika, Aradszki László, Pápai Faragó László és a Juventus-együttes.

- KITÜNTETÉSEK KÉTEGYHÁZÁN. Nemrégiben kapta meg Rotár József, a kétegyházi önkéntes tűzoltók tagja kitüntetését abból az alkalomból, hogy 20 éve vesz részt a községi tűzoltók munkájában. Heningen János és Ottlakán János a legrégebbi tűzoltók a községben. Az előző 38, az utóbbi 30 évig volt a testület tagja.

- A SZARVASI JÁRÁSI TANÁCS nemrégiben tárgyalta a járási gyermek- és ifjúságvédelmi munkát. Itt hangzott el, hogy a községek albizottságainak kezdeményezésére több üzemben megalakult a gyermek- és ifjúságvédelmi csoport. Ezek a megelőzés, felderítés és a pártfogói munkát végzik.

- GAZDAGODOTT KERTÉSZSZIGET. Régi vágyuk teljesedett az elmúlt évben a kertészszigeti lakosoknak. Új kultúrházat építettek, amely hozzájárul a kulturális igények kielégítéséhez.

- A BÉKÉSI JÁRÁSBAN az aratást teljes egészében gépekkel végzik. A kalászosok aratásához 74 kombájn áll rendelkezésére a termelőszövetkezetnek. A gépekkel közel 30 ezer katasztrális holdon takarítják be a termést.

- AZ OKÁNYI KÖZSÉGI TANÁCS DÍSZTERMÉBEN az eddig eltelt idő alatt hét névadó és két házassági ünnepséget rendeztek.

- TOVÁBB SZÉPÜL SZEGHALOM. A Szeghalmi Községi Kertészet a tavaszi hónapokban látott hozzá a Kossuth tér parkjának rendezéséhez. Új utakat építettek, növelték a zöldterületet és sokféle virágot ültettek el. Padokkal, sétányokkal egészítették ki a tér képét.
A lakosság kérése alapján a tanács vezetői tovább folytatják a tér rendezését. A Békés megyei Beruházási Vállalat elkészítette a térburkolási tervet, amely szerint a templom körüli részt burkolattal látják el, amely alkalmassá teszi az autóbuszok körforgalmát is. A kivitelezést a Gyulai Cementipari Vállalat végzi, és a félmillió forint értékű munkát alkotmányunk ünnepére fejezik be.

- BÉKÉS MEGYE AZ ELSŐ. Az országban Békés megyében található a legtöbb eperfa. Ezt ki is használják a selyemhernyó, tenyésztéssel foglalkozók. Az idén jó „termés” ígérkezik, előreláthatólag 17 ezer kiló gubót adnak át a megyében. Ezzel az eredménnyel Békés megye került az első helyre.

- JÓVÁHAGYTAK A MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATÁT Gyomán a „Kossuth Galambtenyésztő Társulásnak”, a „Petőfi Nyúltenyésztő Társulásnak”, a „Kert-társulásnak” és a „Úttörő Libatömő Társulásnak”.

 

Mai kommentár: A rövid hírek ezen a napon is sokat elárulnak a korról, a korszellemről, az 50 évvel ezelőtti emberekről. Mai távlatból nézve örömteli, hogy újra fejlesztésekről és az ezzel járó fejlődésről olvashatunk az 1969. június 28-ai megyei napilap hátoldalán. A mínuszos hírek közül kiemelkedik az eperfákról szóló tudósítás, hiszen a termés eredményeit figyelembe véve 1969-ben Békés megye került az első helyre. A gyümölcsfa magyarországi története több száz éves. Az Osztrák-Magyar monarchia idején az utakat mindenhol ez a fa szegélyezte, de selyemhernyó-tenyésztés céljából speciális ültetvényeket is létesítettek. Fáját a bognárok, kádárok nagyra becsülték, így komoly gazdasági jelentőséggel bírt. 2019-re sajnos a maradványai is eltűnőben vannak, csupán néhány helyen ültetik, parkokban vagy kiskertekben a gyümölcséért, helyenként vadgazdálkodási céllal.

 

Egy fotó

Mai fotónk az 1969. június 28-ai Békés Megyei Népújság 4, oldalán jelent meg a Sátorbontás Mezőberényben című tudósítás illusztrációjaként. Az anyag a megyei KISZ ifjúsági vezetőképzéséről szólt, mely a békéscsabai KlSZ-tábor rekonstrukciója miatt 1969 nyarán Mezőberényben zajlott.

A felvétel képaláírást is kapott: A mindenkori tábornak elmaradhatatlan programja, a közös játék.

A fotót Béla Ottó készítette.

 

(A fényképek illusztrációk, nem biztos, hogy 1969-ben készültek, nem biztos, hogy Békés megyében, de jellemzőek a korra.)

További programok »

Itthon

FEL