A nap sztorija – Ez történt 1969. január 18-án, Békés megyében

2019. január 18. 13:13 | Diós Zsolt

A behir.hu időutazó rovatában ma újra visszarepülünk ötven évet és megnézzük, hogy miről írt az 1969. január 18-án megjelenő Békés Megyei Népújság. Kukkantsunk bele ma is az elvtársak és az elvtársnők és a kor örömét, bánatát megélő kisemberek izgalmas világába. Ma egy, a MÁV békéscsabai brigádvezetőinek tanácskozásáról szóló beszámolóra, a dohányipar 1969-es prognózisára és néhány rövidhírre esett a választásunk. Mai lapszemlénket is kiegészítjük egy aznapi fotóval és természetesen a 2019-es kommentárok sem maradhatnak el. Hasznos időtöltést kívánunk!

 

 

A szocialista brigádokra a jövőben még nagyobb szerep hárul

Brigádvezetők tanácskozása a MÁV békéscsabai fűtőházában

"Nagy múltja van a szocialista brigádmozgalomnak a MÁV békéscsabai fűtőházában. A 21 szocialista brigádból 9 már az ezüst-, egy a bronzkoszorús jelvény tulajdonosa. Naplóik hűen bizonyítják az elmúlt évek fáradozásait, gondjait, sikereit. A mozgalmat kezdettől fogva támogatja a gazdasági vezetés, a párt és a szakszervezet.

Vasutas szocialista brigád (forrás: MTVA)

A január 16-án megtartott szocialista brigádvezetők tanácskozásán a felszólalók főként az eredményeikről adtak számot. Való igaz, ezeket senki el nem vitatja. Elhangzott azonban néhány bíráló szó is. Ilyen volt többek között Lukács László mozdonyvezetőnek az a megállapítása, hogy a vontató-szolgálatnál túlzott az igénybevétel és javasolta, hogy szükséges lenne kedvezőbb szociális körülményeket teremteni a dolgozók számára.

Hiányolta, hogy a vezetők nem beszélnek meg velük minden problémát, pedig - szerinte - így lehetne megelőzni a bajokat.

Prisztavok János - igen helyesen - a szocialista brigádok eredményeinek kellő népszerűsítését javasolta. Felhívta a figyelmet arra, hogy jobban kell bízni a fiatalokban. Mészáros István, a Landler Jenő szocialista brigád vezetője többek között a mozdonyműhelyben dolgozók munkakörülményeinek a megjavítását kérte. Az anyag- és szerszámellátással kapcsolatban megjegyezte: „Mi veszekszünk azért, hogy termelni tudjunk”.

Nem hiányzott tehát a bírálat sem, a vezetők azonban ezeket láthatóan nem vették jó néven, ami a válaszadásukból is kitűnt. Mintha a „kényes” kérdések nem tartoznának egy ilyen tanácskozás keretébe. Pedig elsősorban a hibák őszinte feltárásával, megvitatásával és kijavításával jut előbbre a mozgalom.

Az eredmények éppen így válnak megalapozottá.

Az tesz jót tehát, aki kevesebb időt fordít az elért eredmények ecsetelésére, a szocialista brigád és a gazdasági vezetők közötti kapcsolat méltatására, ehelyett inkább a fejlődés útjában álló kisebb-nagyobb akadályokat igyekszik elhárítani. Mert az kétségtelen, hogy nem sima az előrehaladás útja. Különösen a fűtőházban, ahol a technika korszerűsítése fokozódó követelményeket támaszt a dolgozókkal szemben.
A szocialista brigádokra tehát a jövőben még nagyobb szerep hárul. Hogyan fejlődjön tovább a mozgalom?- ez a kérdés. A vasutas szocialista brigádvezetők országos tanácskozása, azután pedig a Szocialista Brigádvezetők Országos Tanácskozása éppen erre a kérdésre keres majd feleletet. Ezt pedig megelőzi a MÁV Szegedi Igazgatóságánál a február 7-i tanácskozás, amelyen a békéscsabai fűtőháztól hatan vesznék részt.

Lehet, hogy valaki közülük - küldöttként - még a magasabb fórumok előtt is kifejtheti a véleményét. Alapos felkészülés szükséges tehát, a tapasztalatok számbavétele, a következtetések levonása, majd pedig kendőzés nélküli kimondása. így segíti elő annak a mozgalomnak a fejlődését, amely a békéscsabai fűtőházban eddig is kiemelkedő munkasikereket tud felmutatni.

 

Mai kommentár: A brigádnaplók nagy idők nagy tanúi. Ma, 2019-ben már kincset érnek. Ilyenek lehetnek a fűtőház 21 brigádjának írásos feljegyzései. A brigádvezetők tanácskozásáról szóló beszámolóból kiderül, hogy a rendezvényen bíráló szavak, sőt mi több, kényes kérdések is elhangzottak, melyek a vezető elvtársak nemtetszését váltották ki. Ami érthető is, hiszen ők azt gondolták, hogy amiben élnek, az a létező világok legjobbika és mint ilyen, nem érheti kritika. De, bizony érte és csak reménykedünk benne, hogy a kritikus hangok megszólaltak a Szocialista Brigádvezetők Országos Tanácskozásán is.

 

 

1,9 milliárddal több filteres 1969-ben

"A magyar dohányipar már eddig is túlhaladta a III. ötéves terv idejére vonatkozó elképzeléseket, s az igények szerint az idén további félmilliárddal növeli cigaretta termelését. Eredetileg 1970-ben 20 milliárd cigaretta gyártására számítottak, az elmúlt évben azonban már 21,8 milliárdra volt szükség, az idén pedig 22,3 milliárdot készítenek.

A nagy volumenen belül főleg a keresettebb filteres cigaretta termelését növelik a tavalyihoz képest, még pedig 1,9 milliárd darabbal. Így várhatóan 6.7 milliárd füstszűrös cigarettát gyártanak. Elérik, hogy a cigarettatermelés 30 százaléka már az „egészségesebb” füstszűrös lesz. Fecskéből 3,5 milliárd, Saváriából 1,3 milliárd, Lottóból 380 millió, Filtolból 280 millió kerül forgalomba."

 

Egyedi cigaretták (forrás: dohanymuzeum.hu)

 

Mai kommentár: A különböző dohánytermékek közül az 1900-as évek elejére a cigaretta vált a legelterjedtebbé, az orvostudományban mégis csak a 60-as évekre váltak bizonyítottá a dohányzás káros hatásai. Addig a világ legtermészetesebb dolga volt, ha valaki cigarettázott, függetlenül világnézettől és párttagkönyvtől. Ezért jelenhetett meg 1969 januárjában ez a fogyasztókat megnyugtató írás. Lehet, hogy banán, narancs vagy kivehető ajtajú turmixgép nem, de cigaretta biztosan kapható lesz. Manapság Magyarországon a KSH adatai szerint évente 20-21 ezren halnak meg dohányzás okozta megbetegedésekben. A dohányzók és nemdohányzók halálozási rátája a kutatások szerint egyébként 50 éves korig nem mutat nagyobb eltéréseket, 50 éves kor fölött azonban a dohányosoké emelkedni kezd, mivel a káros hatások csak 10–15 év dohányzás után jelentkeznek az emberi szervezetben. Mindezek ellenére a dohányzás kulturális beágyazottsága olyan erős a társadalmunkban, hogy teljesen talán nem is fog soha eltűnni. Sajnos.

 

 

Rövid hírek

"- IPARI TANULOK A KÖZSÉGFEJLESZTÉSI MUNKÁBAN. A füzesgyarmati költségvetési üzem az elmúlt év őszén már ipari tanulókat is szerződtetett, hogy biztosítsa az utánpótlást szakemberekben. Két kőműves, egy asztalos és egy szobafestő-tanuló dolgozik és segíti a község fejlesztési munkáját.

- Lakásbérlet címmel január 20-án, hétfőn délután 5 órakor a TIT Jogi Szabadegyetem keretében Békéscsabán dr. Kardos György tart előadást.

- OLCSÓBBAN KÉSZÍTIK A KÁLYHACSEMPÉT. A Sárospataki Cserépkályhagyárban 400 forintról 270-re csökkentették a kályhacsempe alapanyagának tonnánkénti önköltségét. Így most már darabonként 30 fillérrel olcsóbban készítik. A terv szerint az idén először a falusi TÜZÉP-telepeiken szabadon is árusítanak sárospataki kályhacsempét.

 

Sigma Békéscsabán, a Téli kertben (forrás: facebook/Pop-Rock 60 Békéscsaba)

 

- MARTIN LUTHER KING ÖZVEGYE csütörtökön este New Yorkból Veronába indult, hogy átvegye a férjének halála után odaítélt kitüntetést.

- ÖREGEK NAPKÖZI OTTHONA. Mezőberényben az idén május 1-én tervezik megnyitni a békési járás második öregek napközi otthonát. Az új otthon 20 férőhelyes lesz.

- FILMVETÍTÉS. Matiné keretében január 19-én, vasárnap délután 16 órakor Békéscsabán a Fegyveres Erők Klubjában bemutatják A hős, aki fél című magyarul beszélő csehszlovák filmvígjátékot.

- SEGÉDKÖNYV A PEDAGÓGUSOKNAK. Az általános és a közép-, illetve szakmunkásképző iskolák tanárai számára segédkönyv készült a honvédelmi ismeretek tanításához. A kiadvány segítséget nyújt az elméleti és gyakorlati tananyag oktatásához.

- SZAKOSÍTOTT SERTÉSTELEP. A kamuti Béke Termelő- szövetkezet két szakosított sertéstelepen 400 férőhellyel sertéstenyésztés és hizlalás bevezetését tervezik.

- DÉVAVÁNYÁN A SYGMA. Január 18-án, ma este fél 8 órakor Dévaványán Kiabálj, énekelj! címmel a Békéscsabai Sygma-zenekar és szólistái adnak önálló műsort.

- TÁRSADALMI SEGÍTSÉG. Körösújfaluban a község lakossága minden évben társadalmi munkával is segíti a község fejlődését. 1967-ben a parkosításban és a járdaépítésben segítettek sokat Körösújfalu lakói. Az idén az új kövesét építéséhez járultak hozzá. Ezenkívül a járdaépítésben szintén részt vettek.

- GÁZROBBANÁS Debrecenben a reggeli kávé melegítésekor Csizmadia Ferenc lakásában gázrobbanás történt pénteken reggel. A nagy erejű robbanás öt lakást rongált meg, a mentők tíz sérültet szállítottak a debreceni klinikára. A 4 éves Csizmadia Irén a klinikára szállítás közben sérüléseibe belehalt. A rendőrség vizsgálatot indított.

- SEGÍTSÉGET KAPTAK A KÁROSULTAK. Az Állami Biztosító az elmúlt évben az orosházi járásban 18 ezer 471 forintot fizetett ki a károsultaknak.

- ELÍTÉLTEK NÉGY SPANYOL DIÁKOT. Egy madridi bíróság egyévi, illetve hat hónapi börtönre ítélt négy spanyol diákot, mert részt vettek a barcelonai egyetem diákbizottságának rendezésében tartott közgyűlésen, amelyet állítólag egy illegális diákszervezet rendezett.

- KÖNYVTERJESZTÉS. Békéscsabán a pártalapszervezetek az üzemekben az idei évre az olvasókhoz 300 ezer forint értékű könyv eljuttatását tervezik.

- MEGJELENT. Gál György Sándor: Liszt Ferenc életének regénye. A könyvben nemcsak Liszt Ferenc, hanem nagy kortársai, Beethowen, Hugo Victor, Balzac, Chopin és Musset alakjai is reflektorfénybe kerülnek. A regény nem fejeződik be Liszt halálával, hanem felvillantja hatásának máig és élő bizonyságait."

 

Mai kommentár: A rövid hírek ezen a napon is sokat elárulnak a korról, a korszellemről, az 50 évvel ezelőtti emberekről. Mai távlatból nézve érdekes, hogy a kiváló békéscsabai Sygma-zenekar esti koncertjét aznap hirdetik meg, helyszín megjelölése nélkül (az 1963-ban alakult csapat egy különálló történetet érdemel – a szerk.). Azonban meglepően érzéketlen a debreceni Csizmadia család tragédiájáról szóló hír. A békéscsabai pártalapszervezetek könyvterjesztési tervéhez viszont 50 év után is csak gratulálni tudunk és bízni abban, hogy megvalósult.

 

Egy fotó

 

Mai fotónk az 1969. január 14-ei Békés Megyei Népújság hátoldalán jelent meg Töprengés közben címmel, képaláírás nélkül.

 

 

 

 

 

(A fényképek illusztrációk, nem biztos, hogy 1969-ben készültek, nem biztos, hogy Békés megyében, de jellemzőek a korra.)

További programok »

Itthon

A Színészválogatott is játszott Mezőmegyeren, a családi napon

Egész napos rendezvényre várták a megyerieket és a csabaiakat a mezőmegyeri sport komplexumba hétfőn, a kora délelőtti óráktól. Napközben a színpadon Hevesi Imre, Balázs Pali, este Tabáni István énekelt, a nagypályán a Színészválogatott focistái rúgták a bőrlabdát.
2019. augusztus 19. 19:14
FEL