A nap sztorija – Ez történt 1969. január 16-án, Békés megyében

2019. január 16. 14:07 | Diós Zsolt

A behir.hu időutazó rovatában ma újra visszarepülünk ötven évet és megnézzük, hogy miről írt az 1969. január 16-án megjelenő Békés Megyei Népújság. Kukkantsunk bele ma is az elvtársak és az elvtársnők, illetve a kor örömét, bánatát megélő kisemberek izgalmas világába. Ma a békési KISZ-szervezet korabeli tagtoborzója, egy, a négyszín-betétes golyóstoll betétcseréje okozta anomáliáról szóló jegyzet és néhány rövidhír kerül reflektorfénybe. Mai lapszemlénket is kiegészítjük egy, a békéscsabai kultúrtörténet szempontjából érdekes fotóval és a 2019-es kommentárok sem maradhatnak el. Hasznos időtöltést kívánunk!

 

 

Többről van szó...

A békési fiatalok és mezőgazdasági szakmunkás-iskolák helyzete a KISZ-vb előtt

"A KISZ Békés megyei Végrehajtó Bizottságának tegnapi ülésén megvitatták Békés község ifjúsági alapszervezeteinek helyzetét. Megyénk legnagyobb községében csaknem ezer tagja van a KISZ-nek. A lakosság fiatal rétegeinek arányához viszonyítva azonban ez mindössze 25 százalékos szervezettséget jelent. A KISZ-tagok többségié diák vagy üzemi dolgozó. Az alacsony szervezettség okait elemezve megállapították, hogy sok helyen elhanyagolják a tagfelvételt. Másrészt viszont Békéscsaba elszívó hatása miatt sok fiatalt - akik rendszeresen a megyeszékhelyre járnak dolgozni - nem tudnak lakhelyükön bevonni a szövetség munkájába.

 

Békési fiatalok (forrás: facebook/Békés Anno)

 

A KISZ-fiatalok jelentős segítséget adtak társadalmi munkában a község rendezéséhez. Tavaly főként a strandfürdő és a helyi ipari iskola építésében jeleskedtek, az idén a parkosítás, játszótér és sporttelep-létesítés, valamint a kijelölt üdülőtelep fásítása a program.

Az ifjúsági szövetség taggyűlései széles körű érdeklődésről tanúskodnak. Többről van szó, mint egy-egy kirándulás vagy klubdélután szervezése. A belső szervezeti kérdéseken kívül sokféle téma szóba kerül. Legutóbb például a Kossuth Tsz taggyűlésén egy közös akció megszervezése a másik szövetkezettel, a kosárüzemben pedig községpolitikai kérdések. Ebben az üzemben különben nyolc ifjúsági brigád dolgozik, az Egyetértés Tsz-ben kettő, a gépgyárban pedig jelentős újítómozgalmat bontakoztattak ki a fiatalok.
A kulturális nevelésben is az üzemi és iskolai alapszervek járnak az élen. A kosárüzemben filmvetítéssel egybekötött előadásokat szerveztek, a gépgyárban politikai kérdésekkel „fűszerezett” szakmai vetélkedőt. A gimnáziumban irodalmi színpad, az ipari iskolában színjátszó csoport működik sikerrel. A község fiataljai két klubban találhatnak szórakozást.

A végrehajtó bizottsági ülésen tájékoztató jelentést ismertettek a mezőgazdasági szakmunkás-iskolákból kikerült fiatalok foglalkoztatásának körülményeiről."

 

Mai kommentár: A békési - 1969-ben még község - KISZ alapszervezetének siránkozásáról olvashatunk, miszerint nem tudják bevonni a fiatalokat a szövetség munkájába. A baljóslatú nevű Végrehajtó Bizottság a probléma okát abban látta, hogy a fiatalok jelentős része Békéscsabára jár át dolgozni, így bármennyire is szerettek volna közéjük tartozni, ennek fizikai és időbeli akadályai voltak. A helyzet ennél sokkal egyszerűbb volt, ugyanis a békési fiatalok a lábukkal tették le a voksot. Mint látjuk, nem a KISZ mellett. Az ifjú elvtársak pedig mindent megtettek – még a megyei pártlapot is bevonva - annak érdekében, hogy az ifjúság messze elkerülje a szövetséget. Mit is kínáltak az egyre nyitottabb szemű fiataloknak? Társadalmi munkát és politikai kérdésekkel „fűszerezett” szakmai vetélkedőt. Na, ezekből pont nem kértek a derék békésiek.

 

 

Eggyel jönnek!

"A négyszín-betétes golyóstoll kicsiny, de békés hazánkban felettébb elterjedt írószerszám. Vele unalmas értekezleteken piros napot, kék eget", zöld fákat és fekete országutakat rajzolhat az unatkozó mappa fehér lapjaira a tettes. Kedvelik a gyerekek, ugyancsak rajzi okokból, de szívesen használják azok a felnőttek is, akiknek Írott, gépelt, nyomtatott szövegekbe kell belejavítaniuk, kefelevonatokat korrigálniuk. A színes jelzések, bejegyzések megkönnyítik az eligazodást. Vajat köpülni, kávét darálni, hajat szárítani az univerzális golyóstollal nem lehet.

Négyszínű golyóstoll szétszedve (forrás: landsmann.wordpress.com)

A fenti előnyei viszont bőven ellensúlyozzák ebbeli fogyatékosságát. Ezért használják mind többen, például jómagam is, aki karácsonyra kaptam egyet lánykámtól, aki előtt már régebben célozgattam egy ilyen ügyes kis készülék hasznosságára.

Noha a többi sincs elhanyagolva, mégis a tintakék színű betét veszti el leghamarább a kenőanyagot, lévén leggyakrabban használatban. Ez történt az enyémmel is. Társai még bírják szusszal, de a kék abbahagyta. Büszke tulajdonosként nyitottam hát a minap a csabai Szent István téri papírboltba, kérve egy másik betétet.

- Külön nincs, csak a négy szín együtt - hangzott fellebbezhetetlenül. Nyilván nem az ujjúkból szopták, ők csak az utasítást tartják be, gondoltam és nem vitatkoztam. Valahol fent kellene intézkedni arról, hogy lent meg legyen a négyszín-betétes golyóstoll-tulajdonosok egyre növekvő táborának az öröme, az, hogy egyedi betétvásárlásra is módjuk, lehetőségük adódjék. Mindenesetre szégyelltem volna üres kézzel távozni, hát vettem egy 1969-es zsebnaptárt."

 

Mai kommentár: Remek jegyzet a négyszín-betétes golyóstollról, mely évtizedekig egy szimbólum volt a magyar társadalomban. Hazánkban a karrierjét az 1960-as évek végén kezdte és megtartotta egészen az 1980-as évek közepéig. Igaz, hogy borzasztó volt használni, hiszen az egész szerkezet bumfordi és nehéz volt, ezen felül simán beszakította a használó körmét, de mindez nem számított, hiszen a lányok és a fiúk is felnéztek arra, aki ilyen eszközt birtokolt és használt. Egyeduralmát a rendszerváltás és az olcsó reklámtollak megjelenése szüntette meg.

 

 

Rövid hírek

"- KLUB-ÖSSZEJÖVETEL. Január 17-én, ma délután 2 órakor Békéscsabán a kötöttárugyárban tartja összejövetelét a Szocialista Brigádvezetők Klubja.

- MAGYARORSZÁG A SZÓFIAI FILMFESZTIVÁLON. A Szófiában megnyílt filmfesztiválon, ahol a szocialista országok kalandfilmjeit mutatják be, Magyarország is szerepel.

- GRATULÁLUNK. Ritka családi ünnepet ült január 12-én Szarvason Varga János és felesége, Padla Mária, házasságuk 50. évfordulóját ünnepelték négy gyermekük, 10 unokájuk és öt dédunokájuk körében. A kedves ünnephez mi is gratulálunk.

 

Varrni mindenki tud, vagy akar (forrás: FORTEPAN/Németh Tamás)

 

- FELÚJÍTJÁK A DIÁKOTTHONT. A szarvasi járásban a diákotthonok közül leghamarább a békésszentandrási otthont újítják fel, mintegy 625 ezer forintos költséggel.

- SZABÁS-VARRÁS TANFOLYAM. A békéscsabai Lenin Termelőszövetkezetben az asszonyok kívánságára a tsz-nőbizottsága megszervezte a szabás-varrás tanfolyamot, melynek vezetését Tímár Lászlóné vállalta. A tanfolyamra rendszeresen 25-30 asszony és lány jár.

- BALLADÁK BEMUTATÓJA. A KPVDSZ Napsugár bábegyüttese az Ifjú Zenebarátok műsorában balladákat mutat be január 19-én Kondoroson és Szarvason. A műsorban szerepel a Mónár Anna, Kádár Kata és Bartók: Cantata Profana-ja.

- KONFERENCIA Békéscsabán, ma délelőtt 9 órától a Megyei Művelődési Házban tartják konferenciájukat a főhivatású népművelők. Ezen többek között a művelődésügyi szakoktatás módszereiről is szó lesz.

- NÉPI TÁNCOSOK GÁDOROSON. Január 18-án este 7 órakor Gádoroson a helyi művelődési házban tart önálló műsort a Balassi Népiegyüttes.

- HÍMZÉSEK ÉS SZŐTTESEK - címmel tart foglalkozást január 20-án Gyulán a Kis Képzőművészek Baráti Köre. Ennek keretében látogatáson vesznek részt a Háziipari Szövetkezetnél. A foglalkozást Oláh Józsefné tanár vezeti.

- NÉMET IRODALMI MŰSOR. Szelek és viharok címmel német irodalmi műsort mutat be január 20-án, Békéscsabán a Néphadsereg Művészegyüttese. A délutáni órákban a kötöttárugyárban, a leány kollégiumban és a megyei tanácsnál lép fel az együttes, este pedig Orosházán a könyvtárban.

- FILMVETÍTÉS. Az elsietett házasság című magyar filmvígjátékot mutatják be ma délután és este Békéscsabán, a Fegyveres Erők Klubjában.

- FILMVETÍTÉS. A Békéscsabai Kállai Éva Üttörőházban A győztes Robin Hood című nagy sikerű jugoszláv-olasz filmet mutatják be délután 3 órakor a pajtásoknak."

 

Mai kommentár: A rövid hírek ezen a napon is sokat elárulnak a korról, a korszellemről, az 50 évvel ezelőtti emberekről. Mai távlatból nézve érdekes, hogy a szocialista-brigádok vezetőinek külön klubja működött. Meglepő, hogy a békéscsabai Lenin Termelőszövetkezetben az asszonyok kívánságára a tsz-nőbizottsága megszervezte a szabás-varrás tanfolyamot. Ugyanis a képzésre való igény azt mutatja, hogy az agráriumban dolgozó kartársnők átlépték az otthonka és a fejkendő kombináció által kínált korlátokat és ők is szeretnének olyanok lenni, mint az újságban látott manökenek. Ennek a hírnek feltétlenül örülniük kellett az újságolvasóknak és a hölgyek férjeinek is.

 

 

Egy fotó

Mai fotónk az 1969. január 16-ai Békés Megyei Népújság 5. oldalán jelent meg A 101 éves gyulai könyvtárban című írás illusztrációjaként. A beszámoló persze nem említi, de Mogyoróssy János a Wenckheim-uradalom szerény jövedelmű gazdatisztje könyveinek egy részét - közel 300 könyvet - 1836-ban Gyula városának ajándékozta. Mivel a korábbi adomány jórészt elkallódott, ezért 1868-ban Mogyoróssy újabb ajándékként több mint 800 kötetet ajánlott fel a könyvtárnak. Azonban ma legalább a nagylelkű adományozó nevét viseli az intézmény.

 

(A fényképek illusztrációk, nem biztos, hogy 1969-ben készültek, nem biztos, hogy Békés megyében, de jellemzőek a korra.)

További programok »

FEL