A nap sztorija – Ez történt 1969. február 4-én, Békés megyében

2019. február 4. 15:41 | Diós Zsolt

A behir.hu időutazó rovatában ma újra visszarepülünk ötven évet és megnézzük, hogy miről írt az 1969. február 4-én megjelenő Békés Megyei Népújság. Kukkantsunk bele ma is az elvtársak és az elvtársnők és a kor örömét, bánatát megélő kisemberek izgalmas világába. Ma egy, a megyei közép és szakiskolák új tagozatairól szóló beszámolóra, a Népújság olvasói levelekre válaszoló rovatának következő számából két üzenetre és azok válaszaira, illetve az 1969-es influenzajárványról szóló írásra esett a választásunk. Mai lapszemlénket is kiegészítjük egy aznapi fotóval és természetesen a 2019-es kommentárok sem maradhatnak el. Hasznos időtöltést kívánunk!

 

Új tagozatok a gyulai és megyei közép- és szakiskolákban

Most jelent meg a rendelkezés a megyében levő közép- és szakiskoláknál a következő tanévtől megszervezésre kerülő új tagozatokról. A pályaválasztás idején szükségesnek tartjuk erről tájékoztatni az érdekelt szülőket és tanulókat.
A gyulai gimnáziumban orosz, fizika, a békéscsabai Rózsa Ferenc Gimnáziumban orosz, angol, fizika, kémia, az orosházi Táncsics Mihály Gimnáziumban orosz, biológia és kémia szakosztály létesül.

A Vízmű iskola református templom felőli homlokzat az 1960-as években (forrás: csabaihazak.blog.com)

A szakközépiskoláknál Battonyán mezőgazdasági gépészeti, Békésen esztergályos, Békéscsabán, a Rózsa Ferenc szakközépiskolában kéziszedő, a Békéscsaba, Felszabadulás téri szakközépiskolában egészségügyi, géplakatos és földmérő, ugyancsak Békéscsabán, a Sebes György szakközépiskolában közgazdasági (általános irányú, gyors- és gépíró, általános ügyviteli, pénzügyi ügyviteli) kereskedelmi, a gyomai szakközépiskolában cipészipari, Orosházán géplakatos, Sarkadon állattenyésztő, Szarvason öntözéses növénytermesztő gépész, Szeghalmon mezőgazdasági gépszerelő tagozatot indítanak. A mezőgazdasági technikumok és szakközépiskolák közül Gyulán kertészeti, Orosházán növénytermesztő és állattenyésztő, a békéscsabai Vásárhelyi Pál ipari technikumban út- és vasútépítő tagozat indul.

Az ipari, kereskedelmi és mezőgazdasági szakmunkásiskolák közül a 611. számú békéscsabaiban villanyszerelő, lakatos, esztergályos, kőműves, szobafestő és vegyes a hagyományos, villanyszerelő, víz-, gázvezetékszerelő és géplakatos emelt szintű oktatás indul. A gyulai 613. számú intézetben a hagyományos szakmák között szerepel a mezőgazdasági gépszerelő, az esztergályos, a lakatos és az autószerelő, emelt szinten tanulható az esztergályos, géplakatos, autószerelő, mezőgazdasági gépszerelő szakma.

Mai kommentár: 2019-ből nehéz meghatározni, de a tanügyi rendelkezés talán már az Az új gazdasági mechanizmus mechanizmus következménye. A szocialista Magyarország gazdasági irányításának és tervezésének átfogó reformját az, 1960-as évek közepén készítettek elő, és 1968. január 1-jén vezettek be. 1968-as lapszemléink során már többször foglalkoztunk az eredményeivel a kereskedelemben és a szolgáltatóiparban. A jelen írás remélhetőleg az első lépés a munkaerőpiac igényeihez igazított szakképzés felé.

 

Szerkesszen velünk!
MIT kérdeznek az olvasók?
MIT válaszolnak az illetékesek?

Átmeneti megoldás

Petri Mátyás békéscsabai olvasónk kérdi, mikor épül legalább járda az Oláh utcában, ahol már több új ház készült el, de mivel új utca, járdája nincs. Az esős időben olyan nagy a sár, hogy szinte lehetetlen közlekedni. Maga sem tudott még emiatt Nagyrétről, ahol jelenleg lakik, új házába beköltözni.

Csizmareklám (forrás: FORTEPAN)

Uhljár Mihálytól, a városi tanács elnökétől kaptunk választ: A járdaépítési költségvetést a kerületek kapják meg. Az ott működő tanácstagi csoportok és a Hazafias Népfront kerületi bizottságának tagjai együttesen döntik el, természetesen a sürgősségi sorrendet figyelembe véve, melyik utca mikor kap járdát. A városban, sajnos, igen sok az olyan utca, ahol nagyon sürgősen járda kellene. Egyik-másik utca lakói 8-10 éve várják, hogy teljesüljön kívánságuk. így az Oláh utcaiaknak őszintén meg kell mondanunk, egyelőre nem kerülhetnek sorra. Van azonban egy lehetőség: forduljanak a városi tanács műszaki osztályához, amely salakot tudna a rendelkezésükre bocsátani, amíg járdát nem kapnak, ez is javítana valamit az ottani állapoton.

Sétáló csizmák

a címe annak a világhírű slágernek, amit Nancy Sinatra énekel. E kedves dalocska nyilván nem azokról a női csizmákról szól, melyeket manapság lehet kapni nálunk a boltokban. Ezek ugyanis - számos olvasónk egybehangzó véleménye szerint - inkább bosszankodásra késztetik az embert, semmint vidám danára.

„Nézzenek már körül valamelyik cipőbolt raktárában, s látni fogják, hogy mennyi ott a vevők által visszavitt, selejt lábbeli” - írja például Tóth Sándor.

Körülnéztünk, mégpedig a békéscsabai 19-es számú Szent István téri cipőboltban. S megtudtuk a következőket: Az elmúlt évben 850 jogos reklamációt kapott az üzlet. A visszahozott lábbelik 98 százaléka ragasztott eljárással készült és elsöprő többségük női volt. Különösen a csizmákkal van sok baj. Leválik a talpuk, rossz a cipzárak. Ez év januárjában körülbelül 100 párat kellett visszavenni

A boltosok szerint a szombathelyi gyár termékei tartoznak a legsilányabbak közé, de nemigen dicsekedhet a Tisza, sőt a Minőségi Cipőgyár sem.

A kereskedők érhetően unják a csizmák (vissza-) sétálását, hiszen a forgalom rovására növekszik a reklamációk tömege. A cipőipar és a kereskedelem illetve a fogyasztók vitája már bejárt minden fórumot. Az Univerzál Kiskereskedelmi Vállalat vezetői szerint minisztériumi szinten készítenek elő minőségjavító intézkedést. Reméljük, hatékonynak mutatkozik majd. Addig pedig, amíg nem kapunk jobbat, hordjuk a gyengécske lábbeliket - vissza az üzletbe. Mert egy óriási eredményt sikerült azért elérnünk: Minden jogos reklamációt elfogadnak, orvosolnak. És ez is valami.

Mai kommentár: Folytatódik az össznépi kívánságműsor és reklamáló fórum. Joggal feltételezhetjük, hogy a megyei pártlap szerkesztői sem gondolták, hogy ilyen „sikeres” lesz a vadonatúj rovatuk. Az olvasói levelek körül ma egy békéscsabai, járdaépítés elmaradását firtató üzenetet választottunk. Petri kartárs megkapta a válaszát, egyenesen a tanácselnöktől. Uhljár elvtárs elmondta, hogy nyugalom: mások már 8-10 várnak eredménytelenül, de nyugodtan kérjenek salakot, az is több a semminél.
A másik ügy – ahogy a lap újságírójának utánjárásából kiderül – túllép Békéscsaba, sőt Békés megye határain. A női csizmás talpleválási és cipzárproblémáit minisztériumi szinten fogják orvosolni. Ilyen az, amikor a nép kezében van a hatalom.

 

Még mindig nincs „Hong-Kong-i” járvány - Az egészségügyi intézmények intézkedései - A betegségre gyanúsakat orvoshoz kell tanácsolni - Legfontosabb védekezés a tisztaság
Helyzetjelentés az influenzáról

Az Egészségügyi Minisztérium intézkedése alapján a megyei egészségügyi osztály intézkedett az influenza elleni védekezés megszervezéséről. Mivel a fertőzés elérte már az európai országokat is, feltétlenül szükségesnek látszik, hogy az ország területén megszervezzék a védekezést.

Az intézkedés előírja a kórházakban, rendelőintézetekben, szülőosztályokon, üzemekben, munkásszállásokon, diákotthonokban, s más területeken a rendszabályokat. Bár jelenleg még nem fedeztek fel Magyarország területén úgynevezett „Hong-Kong-i” járványt, ugyanis az influenzavírus izolálására irányuló vizsgálatok eddig negatív eredménnyel végződtek - mégis szükségesnek látszik néhány megelőző intézkedés.

Az 1969-es influenzajárvány Hong-Kongban (forrás: triblive.com)

A tájékoztatás szerint módosul a kórházakban a betegfelvétel. Szükség esetén ez korlátozással jár azért, hogy adott esetben biztosítsák a szövődményes influenzás betegek számára a kórházi gyógyítást. Az intézkedési tervben a tanácsok egészségügyi osztályai és a kórházak igazgatói gondoskodnak a gyógyintézmény esetleges belső átszervezéséről.

Az egyéb kórházi intézkedések előírják a helyiségek napi fertőtlenítését, az influenzás betegek látogatásának eltiltását; az egyéb osztályokon belül észlelt' gyanús esetekben a 2-3 napig tartó elkülönítést. Különösen nagy gondosságot követelnek az egészségügyi szervek a gyermekkórházakban és a szülőosztályokon.
Gondoskodtak arról is, hogy a rendelőintézetek munka közben ne legyenek az influenza elterjedésének forrásai. Ezért a zsúfoltság elkerülése végett az esetleges járvány alatt a rendelőintézetek kivizsgálásokat csak heveny megbetegedéseknél végeznek.

Külön pont ír elő rendelkezéseket az üzemekre. A fokozott higiéniai követelmények betartása mellett az üzemi orvos és az egészségügyi segédszemélyzet köteles rendszeresen látogatni a munkahelyeket, hogy időben felderítse a megbetegedetteket; hogy az egészségügyi aktívák fel tudják ismerni a kezdeti tüneteket, hogy észlelés esetén időben el tudják végezni a szükséges fertőtlenítést. Mindez különösen vonatkozik az üzemi konyhákra, az étkező- és a tisztálkodási helyiségekre.

Nagy gond hárul a tanintézetekre és a bentlakásos intézetekre. Különösen fontos ez az óvodákban és a napközi otthonokban, ahol a gyerekek önmaguk a tisztálkodás követelményeit nem tudják betartani. Tiltják az egészségügyi szervek a közös ivóedény használatát, a megbetegedett gyerekek iskolában tartását és a már otthon levő influenzás tanulók látogatását. Ezzel egyidőben az ápolásra kötelezett személyzetnek, valamint a takarítóknak kötelező az orr- és szájkendő viselése.

Minden intézményre és munkahelyre vonatkozik, hogy az alkalmazott személyek közül azt, akinél vírusos influenzára gyanús tünetek mutatkoznak, nem szabad munkahelyén foglalkoztatni.

Mai kommentár: 50 esztendő távlatából érdekes az influenzajárvány veszélyeire és megelőzésére felhívó fegyelmeztető felhívás. A legtöbb 1969-es intézkedésre ma már nem kell felhívni a figyelmet, hiszen beépült a mindennapjainkba.

A cikkben említett hongkongi influenza pandémia, vagyis olyan fertőző betegség okozta járvány volt, mely nagyon nagy terület populációját fertőzte meg. A hongkongi influenza 1968-ban és 1969-ben mintegy egymillió embert ölt meg.

2019 is komoly influenzajárvánnyal kezdődött, ahogy a behir.hu oldalon is beszámoltunk róla részleges látogatási tilalmat kellett bevezetni a gyulai, a békéscsabai és az orosházi kórházban is.

 

Egy fotó

Mai fotónk az 1969. február 4-ei Békés Megyei Népújság hátoldalán jelent meg és a Séta a változó csabai utcán címet kapta. Sajnos a lap szerkesztői további információval nem látták el a felvételt, de jól kivehető, hogy az akkori Tanácsköztársaság útján készült a fotó, háttérben a közkedvelt Kishajó étteremmel.

 

 

 

 

 

 

 

 

(A fényképek illusztrációk, nem biztos, hogy 1969-ben készültek, nem biztos, hogy Békés megyében, de jellemzőek a korra.)

További programok »

Életmód

Nem tágít a hőség, a hétvégére is marad a kánikula

A hétvégén is sok lesz a napsütés, csak helyenként lehetnek záporok, zivatarok. Marad a meleg is, 30 Celsius-fok körüli maximumokkal - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-nek.
2019. augusztus 22. 15:15
FEL