A nap sztorija – Ez történt 1969. február 25-én, Békés megyében

A behir.hu időutazó rovatában ma újra visszarepülünk ötven évet és megnézzük, hogy miről írt az 1969. február 25-én megjelenő Békés Megyei Népújság. Kukkantsunk bele ma is az elvtársak és az elvtársnők és a kor örömét, bánatát megélő kisemberek izgalmas világába. Ma a békéscsabai férfi fehérneműgyár tanácskozásáról szóló beszámoló, a Népújság olvasói levelekre válaszoló rovatának következő számából két üzenete és azok válaszai és néhány rövidhír kerül reflektorfénybe. Mai lapszemlénket is kiegészítjük egy aznapi fotóval és természetesen a 2019-es kommentárok sem maradhatnak el. Hasznos időtöltést kívánunk!

 

A piac igényeihez alkalmazkodva
Tervismertető tanácskozás a Férfi fehérneműgyár békéscsabai gyáregységében

 

A Férfi fehérneműgyár békéscsabai gyáregységében a napokban tartottak tervismertető tanácskozást, melyen részt vett Pálfi Menyhért, a vállalat vezérigazgatója is. Nagy Lajos gyárigazgató számolt be először az elmúlt évi eredményekről, majd az idei tervfeladatokat ismertette. Elmondta, hogy célkitűzés az egy főre jutó termelési érték 3 százalékkal való növelése. Békéscsabán és Orosházán a tavalyinak megfelelő létszámmal termelnek továbbra is, a bedolgozás azonban a megrendelésektől függ. A hazai piac átmenetileg egyes cikkekből telített, a vállalatnak azonban sikerült a tőkés exportot növelnie, a demokratikus országokba pedig továbbra is jelentős mennyiségű termék jut. A továbbiakban szükségessé válik az új gyártmányok kialakítása és az önköltség csökkentése. A termékek olcsóbbá tételében a gyáregységre is fontos szerep hárul.

Trikóban és nélküle (forrás: FORTEPAN/MHSZ)

Pálfi Menyhért vezérigazgató a vállalat intenzív fejlesztésének szükségét hangsúlyozta. Tavaly már kevesebb volt az árbevételi terv, s az idén ez még alacsonyabb lesz. A budapesti és a bajai gyáregységben csökken a létszám. Jobban igazodik a vállalat a piac igényeihez. Nagy gondot fordít a belső gazdálkodásra, a tartalékok feltárására, amit minden szintű vezető elsőrendű kötelességének jelölt meg. „Többet kell számolni” – mondotta. Csak így érhető el a személyi jövedelem tervezett 3 százalékos növelése.

Közölte, hogy az 1968. évi eredmény alapján több lesz a nyereségrészesedés, mint az előző évben volt. Ezt egyébként a gyáregységre vonatkozóan a közeljövőben határozza meg a vállalat Kifizetése március 9-ig várható.

Közölte még Pálfi elvtárs, hogy az idén pizsamából nagyobb megrendelésre számítanak. Egyébként az első félévre a teljes foglalkoztatás biztosított. Végül elismerően nyilatkozott a gyáregység vezetőinek és dolgozóinak munkájáról, akik jelentősen hozzájárultak a vállalat elmúlt évi nyereségének eléréséhez.

A tanácskozáson többen tettek javaslatot arra, hogyan lehetne a munkát eredményesebbé, gazdaságosabbá tenni.

Mai kommentár: A Békéscsabai Férfi fehérneműgyár többször szerepelt 1968-as, majd 1969–es lapszemlénkben. Elérkezett az idő, hogy bemutassuk Békéscsaba gazdasági életének egykori fontos szereplőjét. A gyár a hazai konfekcióipar egyik legjelentősebb üzeme volt, mely az 1950-es évek elején, az államosítások alatt került szocialista tulajdonba. 1954-ben a felsőruházati termékek előállításától 70 százalékban fehérnemű gyártására álltak át. 1960-tól kezdtek kooperálni a bajai és a budapesti üzemekkel, és 1963-ban az iparági összevonás keretében a Budapesti Fehérneműgyár gyáregységévé váltak. 1958-ban Orosházán létesítettek telepet. 1964-ben áttértek a csomagrendszerű gyártása, ami azt jelentette, hogy a munkadarabokat nem egyenként adták tovább. 1966-ban tűző interloch gépeket szereztek be, s kiépítették a bedolgozói hálózatot. Az alsóruházati termékek mellett férfi és gyermek felsőruházati cikkeket is gyártottak. Eleinte olcsóbb flanel és festett zefír anyagokat használtak fel, majd áttértek a finomabb puplinra és tért hódított a szintetikus, kevert alapanyag. Emiatt új technológiát kellett alkalmazniuk, melynek története időben már túlnyúlik 1969-en, ezért később visszatérünk rá.

 

Szerkesszen velünk!
MIT kérdeznek az olvasók?
MIT válaszolnak az illetékesek?

Pártfogót keresnek

Két ifjú zenészjelölt kereste fel szerkesztőségünket a minap: Kardos Jóska és Mogyorós Bandi, civilben nyolcadik osztályos tanulók. Bátran, talpraesetten adták elő panaszukat: nincs hol gyakorolnia a hasonló korú zenészjelöltekből álló Triton együttesnek. A 10-es számú iskolában és az úttörőházban próbálhatnak ugyan, alkalmanként 1-1 órát, de ennyi kevés, ők ugyanis beat-stílusban játszanak és felszerelésükhöz hangerősítők is tartoznak. Ezeket pedig ennyi idő alatt jóformán össze sem lehet szerelni.

Ifjú zenészek (forrás: passzio.hu)

Az egyik gyerek édesanyja elintézte nekik, hogy a ruhagyár kultúrtermében gyakorolhatnak vasárnaponként. A gondnok azonban később kitiltotta őket az üzemből azzal az indokkal, hogy túl nagy ricsajt, fölfordulást csapnak. Nekik pedig mindenképpen gyakorolniuk kell, mert különben nem aratnak sikert az úttörőházban és az iskolai rendezvényeken. Szigorú kritikusok a pajtások.

Szerintünk is jobb. ha nem maradnak felügyelet nélkül a kis zenészek, függetlenül attól, hogy mindannyian jó magaviseletű, rendes úttörők. Talán a ruhagyár KISZ-szervezete patronálhatná őket. Bizonyára a gondnok „bácsi” is megengedné a vasárnap délelőtti próbákat, ha a rendre az üzem egyik fiatal munkása ügyelne.

Keserves szórakozás

Dobozi tudósítónkat. Rács Sándort idézzük: „A doboz-békéscsabai vonalon közlekedő buszok egyik-másik sofőrje úgy ordíttatja az éles, fülhasogató hangú rádiót, hogy az egyik alkalommal feleségemmel együtt betegei lettünk e „zajnak”. Feleségem azóta sem bírja a magas hangokat. Más utazóktól is hallottam hasonló panaszt.” Helyes lenne, ha az AKÖV felülvizsgáltatná a buszokban levő készülékeket, hangszórókat, de a jó rádiókat is csak akkor kapcsolnák be a sofőrök, ha ezzel az utasok egyetértenek.

Mai kommentár: Folytatódik az össznépi kívánságműsor és reklamáló fórum, mely egyfajta fogyasztóvédelmi útmutatóként is funkcionált 1969-ben. Joggal feltételezhetjük, hogy a megyei pártlap szerkesztői sem gondolták, hogy ilyen „sikeres” lesz egész oldalas rovatuk. Ma két, a zenével kapcsolatos tanulságos esetet emeltünk ki. Az első megkeresés jól példázza azt, hogy 1969-ben milyen nehéz volt a tehetségnek utat törnie a bürokrácia és a „jóindulatú” gondnok bácsik országában. Sajnos sem Kardos Jóska, sem Mogyorós Bandi – akik ma már a hatvanas éveikben járnak – sem a békéscsabai Triton együttesről nem találni információt. Ezzel a névvel kishazánkban az 1980-as években működött rockzenekar, melynek a fiatalon elhunyt, később az Edda Művekben gitározó Kun Péter is tagja volt.
A második történet a zenén keresztül – is – érződő, 1969-ben már kiéleződő generációs konfliktust mutatja be. Feltételezzük, hogy amennyiben a doboz-békéscsabai vonalon közlekedő buszok sofőrjei kommunista mozgalmi dalokat hallgattak volna, akkor drága Rácz elvtárs kedves felesége is bírta volna a magas hangokat. Sőt hálószatyrát magához ölelve még ő is dúdolta volna, hogy: „A párttal, a néppel egy az utunk, A jelszavunk munka és béke. Mi kommunista szívvel indulunk, és bennünk a népünk reménye. ”

 

Rövid hírek

– VILLANYHÁLÓZAT BŐVÍTÉS. Gerlán idén 50 000 forintot fordítanak a villanyhálózat bővítésére, valamint 70 ezret a földműves szövetkezet támogatására, mely egy ABC-áruház építését tervezi.

– MEGTÉRÜLT A KÁR. A battonyai Petőfi Termelőszövetkezetet az elmúlt évben jelentős jégkár érte. A szövetkezet az Állami Biztosítótól kártérítés címén 891 ezer forintot kapott.

– FILMMATINÉ. Február 28-án, pénteken délután 3 órakor Békéscsabán, a Kállai Éva úttörőházban úttörő filmmatiné lesz. Bemutatják a Budapesti tavasz című filmet.

Hátmosás magyar módra (forrás: FORTEPAN/Berkó Pál)

– MOTOROSOK CLUBJA ALAKULT. Békésen, a járási művelődési központban megalakult a motorosok klubja. A programban közös motortúrák, kirándulások, külföldi utak szerepelnek. A klubnak eddig 60 tagja van.

– NÉPFRONT-ÜLÉSEK. Szarvason járási elnökségi ülést tart ma délelőtt a Hazafias Népfront. Ezen a tanácstagi beszámolók tapasztalatait, az állandó bizottságok munkáját értékelik. Mezőkovácsházán az OTP helyiségében a járási társadalmi bizottság ül össze, melyen a takarékos községeket bírálják el.

– LÉGYIRTÓ VERSENY. Nepálban nagyszabású légyirtó kampányt szerveztek. Az országban nemrég a legyek terjesztették el a kolerajárványt. Ezért folyik a légyirtás, s a kitűzött 3000 rúpia első díjat az kapja, aki 18 kiló legyet szolgáltat be.

– AKINEK VISZKET, VAKARÓZZON. Az NSZK-ban hét márka ellenében mindenki vehet magának egy harmadik kezet. Az elemmel működő fogkefe után már itt az elektromos hátmosó is. – Melegen megszorítjuk a pihent agyú feltaláló mindhárom kezét…

– BALATONI CSILLAGTÚRA. Ötnapos balatoni csillagtúrát szervez a nyári hónapokban az IBUSZ és az Ország-Világjárók Baráti Köre. A túra résztvevői Siófokon nyernek elhelyezést és onnan kirándulnak Badacsonyba, Tihanyba, Balatonfüredre.

– SOKGYERMEKES ANYÁK JUTALMA. Az elmúlt évben a mezőkovácsházi járásban 18 édesanya részesült 1000-2000 forintos jutalomban, mivel legutóbbi szülésével a sokgyermekes anyáknak járó megtisztelő jutalmazásra jogosult lett. A tanácsok összesen 22 400 forintot fizettek ki ilyen címen.

– ÚTFELÚJÍTÁS. Gyulaváriban az idén útfelújításra 100 ezer forintot fordít a községi tanács, az autóbusz-váróterem építésére 40 ezret, a vágóhídéra pedig 200 ezret. Az idén befejezik az egészségügyi kombinát építését is, melyre a tanács ebben az évben 700 ezer forintot biztosított.

– A DÁN FÉRFIAK FEKETE NAPJA. Dániában február 25-én szokatlan hagyományok uralkodnak: a fiatal dán nőnek jogában áll, hogy megkérje egy férfi kezét. Visszautasítás esetén az illető férfi köteles vigaszdíjként 12 pár bőrkesztyűt vásárolni. A szaküzletek ezekben a napokban nagy forgalmat bonyolítanak le.

– TILOS A DUHAJKODÁS. A görög ezredesek rezsimje újabb szigorú rendeletet hozott: Ezentúl nyilvános helyeken, mulatozás közben tilos poharakat, vagy tányérokat a földhöz csapkodni, még akkor is, ha a tulajdonosnak ez ellen nincs kifogása. A szabály ellen vétőket 6 hónapi börtön várja.

– KILENC LÁNY UTÁN EGY FIÚ. Egy angliai házaspár nagyon szeretett volna fiút. Az első gyermekük azonban lány lett, az elsőt egymás után követte még 8, végül csak a 10. gyermek lett fiú.

– MEGSZÉPÜLTEK A CSALÁDI HÁZAK. Körösnagyharsányban a felszabadulást követő években a lakóházaknak mintegy 80 százalékát újították fel, és tatarozták. Minden lakást a mai követelményeknek megfelelően modemre alakítottak át.

– CSALÁDI DRÁMA. Közép-Franciaországban egy szőlőművelő lelőtte apját, anyját és nagynénjét, majd magára gyújtotta a házat. A szomszédok, amikor a tűz oltására a helyszínre siettek, már őt sem tudták megmenteni. A dráma oka feltehetően a hosszabb ideje dúlt heves vita a családi birtok nagyobbításáról.

– KÁRTÉRÍTÉS. A szeghalmi járásban ez év első hónapjában 764 ezer forintot fizetett ki az Állami Biztosító különböző károk megtérítése címén.

– A BAJ NEM JÁR EGYEDÜL. Saleme indiai városban egy nő beleesett a kútba, 18 órába került, amíg a szerencsétlen asszonyt kihúzták. Az eszméletlen nőt aztán a teraszra vitték, ahol hozzáláttak, hogy elsősegélyben részesítsék. A terasz azonban leszakadt, s kilenc személy életét vesztette, köztük az a nő is, akit éppen kihúztak a kútból.

– FOGFÁJÓSOK, FIGYELEM! Leningrádban ceruza nagyságú fogorvosi fúrógépet szerkesztettek. A 20 dekás kis fúró elemmel vagy hálózati árammal működik, és tökéletesen zajtalan. A fúrófej percenként 14 000 fordulatot tesz. A leningrádi klinikákon már kipróbálták az új fúrót, amely mind a fogorvosok, mind a páciensek megelégedését kivívta.

– SEGÍTSÉG A NÉPGAZDASÁGNAK. A Honvédelmi Minisztérium illetékes szervei összesítették a hadsereg katonái által a népgazdaságnak 1968-ban segítség adatait. Az érdekes statisztikából kiderül, hogy a múlt évben 13 ezer katona vett részt különböző népgazdasági munkákban, s összesen egymillió munkanapot dolgozott különböző építkezéseken, állami gazdaságokban, termelőszövetkezetekben és másutt.

Mai kommentár: A rövid hírek ezen a napon is sokat elárulnak a korról, a korszellemről, az 50 évvel ezelőtti emberekről. Mai távlatból nézve érdekes, hogy 1969-ben a megyei pártlap mínuszos hírei nagyrészt külföldi események tudósításaiból tevődtek össze. Természetesen a nem baráti országból érkező hírek kivétel nélkül negatív felhangot kaptak, sőt az enszkásokat az elektromos hátmosó kapcsán ugyan finoman de le is hülyézték. Azonban a leningrádi elvtársak fogászati fúrógépét szinte csodamasinaként mutatták be, miközben a fejlettebb világban már 1957-től alkalmaztak hasonló eszközt.

 

Egy fotó

Mai fotónk az 1969. február 25-ei Békés Megyei Népújság 5. oldalán jelent meg a Vasárnap délelőtt a Megyei Művelődési Házban című riport egyik illusztrációjaként. A felvétel képaláírást is kapott: A paraván mögött. A dévaványai bábosok Schwalm Gyula vezetésével Az elátkozott malom meséjét keltik életre.

 

 

 

 

 

 

 

(A fényképek illusztrációk, nem biztos, hogy 1969-ben készültek, nem biztos, hogy Békés megyében, de jellemzőek a korra.)

Megosztás:

Címke: ,