A nap sztorija – Ez történt 1969. február 13-án, Békés megyében

A behir.hu időutazó rovatában ma újra visszarepülünk ötven évet és megnézzük, hogy miről írt az 1969. február 13-án megjelenő Békés Megyei Népújság. Kukkantsunk bele ma is az elvtársak és az elvtársnők, illetve a kor örömét, bánatát megélő emberek világába. Ma a szeghalmi járás tanácsának a cigányok helyzetéről szóló tárgyalását bemutató anyagra, egy jól működő, gyulai KISZ- szervezet és művelődési ház februári programjairól készült beszámolóra és néhány rövidhírre esett a választásunk. Mai lapszemlénket is kiegészítjük egy aznapi fotóval és a 2019-es kommentárok sem maradhatnak el. Hasznos időtöltést kívánunk!

 

 

Jelenet Sára Sándor filmjéből (forrás: est.hu)

Hogyan élnek, miben szükséges segíteni rajtuk?

A cigányok helyzetéről tárgyaltak Szeghalmon

“Február 12-én, tegnap délelőtt immár harmadszor találkoztak az elmúlt év szeptembere óta a szeghalmi járás népművelési tanácsának munkatársai, hogy megvitassák a legfontosabb gondokat, tennivalókat, azokat a feladatokat, melyekkel az elkövetkező időszakban fokozottabban kell foglalkozni a népművelési szakembereknek.

A tegnapi ülésen a cigányok helyzetéről volt szó, melyhez Végh Mihály tanár a tanács művelődési állandó bizottságának elnöke készített írásos tájékoztatót, részletesen elemezve a járásban élő cigányok kulturális, anyagi, egészségügyi helyzetét, valamint lakás- és foglalkoztatottsági gondjait. A napirendi pontot megelőzően levetítették Gaál István és Sára Sándor: Cigányok című filmjét is, hogy a jelenlevők minél átfogóbb képet kapjanak a cigányok életéről.

E napirendi pont után Herczeg Ferenc, a TIT járási titkára az ismeretterjesztési munkáról, az előadó tevékenységéről és az előadások látogatottságáról számolt be. Ezután a körösnagyharsányi községi népművelési tanács elnöke a népművelési munkáról, tevékenységükről adott tájékoztatót.”

Szilárd Ádám

 

Mai kommentár: Nehéz feladatra vállalkoztak a szeghalmi járás népművelési tanácsának munkatársai. A cigányság integrációja a többségi társadalomba úgy, ahogy 1969-ben úgy 2019-ben is a legnagyobb kihívások közé tartozik. 50 esztendeje talán azért volt könnyebb a helyzet, mert akkor nem volt kecmec, aki egészséges volt, annak dolgoznia kellett. Így a felnövekvő roma gyerekek azt láthatták otthon, hogy reggel a szülők elmennek dolgozni. Ma ez sajnos sok esetben nem így van, ezért rögzül bennük a negatív minta. Még szerencse, hogy Sára Sándor és Gál István és 1962-ben elkészítette Cigányok című filmjét, így a tanács tagjai megismerkedhettek a Magyarországon élő cigányság problémájával, az előítéletek és az ősi szokások összeütközése okozta konfliktussal. Bár lehet, hogy egyszerűbb lett volna végigmenni a cigánysoron és elbeszélgetni néhányukkal.

 

 

Medvecsalogató brumi-buli – Ész-bontó vetélkedő – Palota forradalom a pirulák körül

– Egy művelődési ház programjából –

A népszerű Buga doktor (forrás: szabadfold.hu)

“Megjelent és már az utcán látható a Gyulai Harisnyagyár Kállai Éva üzemi KISZ-szervezete kiváló ifjúsági klubjának és a Jókai Mór Művelődési Háznak egy plakátra nyomott közös programja. A címül választott rendezvény címe egy táncos klubest, és talán mondani sem kell, hogy stílszerűen, „gyertyaszentelőkor” tartották. Egyébként ez a szellemesség és játékosság jellemző a klub és a művelődési ház programjára. Nemcsak tartalmában, bár ez a fontos, hanem formai kérdésekben is. Tallózzunk csak a címek között!

Február 20-án Ki mit súg a mikrofonba? címmel tartanak a klubtagok énekes vetélkedőt. A 25-i általános klubest Minimagazin címen fut, de rendeztek már ÉSZ-BONTÓ szellemi vetélkedőt és a KRITI-KUS klubrádió is rendszeresen sugároz műsort.

A művelődési ház programjának néhány érdekesebb februári rendezvénye: február 13-án nyitják meg a Tanácsköztársaság 50. évfordulójának tiszteletére rendezett könyvkiállítást. 17-én a műszaki klubban a Villamosság mint balesetveszély címmel tartanak előadást. A horgászakadémia 21-i foglalkozásán hangzik el a Madárvilág a Körösök mentén című ismertetés, 22-én, szombaton pedig a román farsangi bál ígér jó szórakozást a ház vendégeinek. A hónap utolsó napján dr. Buga László látogat Gyulára, hogy a nők klubjában tartson érdekesnek ígérkező előadást egy „kényes” témáról, Palotaforradalom a pirulák körül címmel.”

 

Mai kommentár: 1969-es szemlénk során már foglakoztunk a Gyulai Harisnyagyár KISZ klubjával. Akkor megdicsértük őket és a korszak vállalatait is, amiért felkarolták és támogatták az ifjúság szórakozását. Most sem teszünk másként, hiszen látható, hogy amennyiben volt akarat és kitartás, akkor a fiatalság megteremti a maga szórakozási lehetőségét. A klubestek címén ma már mosolygunk, bár a hírbe belekevert Tanácsköztársaság 50. évfordulójának tiszteletére rendezett könyvkiállítás miatt összevonjuk a szemöldökünket. Buga doktor annak idején hazánk legnépszerűbb orvosa volt, aki 1949-től kezdve látta el gyógyító tanácsaival a Szabad Föld című hetilap olvasóit. Dr. Buga László évtizedekig dolgozott vidéki körorvosként, s munkája közben tapasztalhatta, hogy emberek százezrei élnek fájó tudatlanságban, sokszor olyan betegségekkel küszködve, melyek jó része már akkoriban is megelőzhető lett volna. Szívesen tartott előadásokat vidéken, ennek örvendezhettek 1969. február 28-án a gyulaiak.

 

 

Rövid hírek

“— EGÉSZSÉGÜGYI KOMBINÁT ÉPÜL. Gyulaváriban már épül az egészségügyi kombinát, melyet ez év szeptemberére előreláthatólag befejeznek. Ez lehetővé teszi, hogy újabb egészségügyi körzetet alakítsanak ki a községben.

— ELŐADÁS. Február 14-én, pénteken este 6 órakor Szeghalmon a Móricz Zsigmond Művelődési Házban előadás hangzik el A Tanácsköztársaság története megyénkben- címmel.

— BŐVÜLT A KÖNYVÁLLOMÁNY. Békésszentandráson az elmúlt évben 13 900 forintot fordítottak a községi pénztár állományának bővítésére. Az idén ismét nagyobb összeggel növelik a kötetek számát.

 

A gyulai járásban társadalmi munkában épültek sportpályák (forrás: FORTEPAN/Péterffy István)

 

— AUTÓBUSZVÁRÓ. Szarvason, a városi tanács az idén egy autóbuszváró létesítését tervezi a vásártéren. Erre 15 ezer forintot biztosított.

— BÚCSŰZTATJÁK AZ OBSITOSOKAT. Az 1918 évfolyamú hadkötelesek állományon kívüli helyezése alkalmával a Békési Járási Kiegészítő Parancsnokság ünnepélyes búcsúztatást tart Békéscsabán a Megyei Művelődési Házban február 17-én délelőtt 10 órakor.

– AKTÍVAN DOLGOZNAK A BATIONYAI KISZESEK. A battonyai KISZ-szervezetek tagjai az utóbbi időben különösen tevékenyen vesznek részt a közösségi életben. Készülnek az 1969-es évi akcióprogram és a vezetőség munkatervei. A Vörös Október Tsz KISZ-szervezete február 12-én tartott gyűlésén ismertette a tagsággal a féléves munkatervet és az akcióprogramot, melyet a fiatalok elfogadtak és maradéktalanul vállalják annak teljesítését is.
Az alapszervezetek KISZ-titkárai részt vettek a Mezőhegyesen megtartott 3 napos továbbképzésen is.

— JAVUL A VENDÉGLÁTÁS. Eleken a Gyula és Vidéke Általános Fogyasztási és Értékesítési Szövetkezet tovább javította a vendéglátóipari egységek helyzetét. Az egyik presszót mintegy 200 ezer forintos költséggel korszerűsítette. Hasonló összegű költséggel a vendéglátóipari vállalat létesített egy falatozót. Ebben az évben pedig a község főterén megépül egy vendéglátó-egység melyre 2 millió forintot fordítanak.

— SZMT-ÜLÉS. Elnökségi ülést tart február 15-én, szombaton délelőtt Békéscsabán a Szakszervezetek Békés megyei Tanácsa. Az ülésen megvitatják a IV. 5 éves terv irányelveit, a megye közlekedési és szállítási helyzetét, fejlesztésének lehetőségeit és meghallgatják a tájékoztató jelentést az elmúlt évi megyei baleseti statisztikáról.

— KOSÁRFONÓK DOBOZON. Az Erdőgazdasági Fűz-, Nád- és Kosáripari Vállalat Dobozon létesített üzemet, melyben tizenöten kaptak időszakos foglalkoztatást

— ZÁTONYRA FUTOTT EGY HAJÓ. A dán Borholm-sziget közelében az erős szél- és hóviharban a napokban zátonyra futott egy holland hajó. A segélyt kérő jelzések nyomán egy lengyel tengeralattjáró nyomban a helyszínre indult és kimentette a bajba jutott holland tengerészeket.

— NÉPFRONT-ÜLÉSEK. Február 13-án, ma délelőtt 9 órai kezdettel Örménykúton a népfront-elnökök és választókerületi bizottságok tagjai részére a földtörvényről tartanak tájékoztatót. Kunágotán járási szintű kukoricatermesztési ankét lesz. Szeghalmon a választókerületi bizottságok tanácskoznak, Orosházán pedig a községpolitikai bizottságok tagjai jönnek össze.

— TÁRSADALMI MUNKA A SPORTPÁLYÁKÉRT. A gyulai járásban az idén társadalmi munkát szerveznek a kispályás sportlétesítmények építésére. Többek között Méhkeréken, Szabadkígyóson, Sarkadkeresztúron és Lökösházán tervezik a kispályák építését.

— KÁRTÉRÍTÉS. A gyulai járásban az év első hónapjában 435 ezer forintot fizetett ki az Állami Biztosító a különböző károk megtérítése címén.

— FEBRUÁR 22-én tartjuk a megyei pedagógus-bált, melyre az érdeklődőket szeretettel meghívjuk. Jegyigénylés, Békéscsaba, 11-062 telefonon.”

 

Mai kommentár: A rövid hírek ezen a napon is sokat elárulnak a korról, a korszellemről, az 50 évvel ezelőtti emberekről. Mai távlatból nézve öröm olvasni a fejlődésről szóló híreket, így a gyulai egészségügyi kombinát építését, a békésszentandrási könyvtár bővülését, a szarvasi buszváró létesítését vagy az eleki vendéglátás fejlődése érdekében tett lépéseket. Az pedig, hogy a gyulai járásban, társadalmi munkában terveztek sportpályákat építeni, igazán dicséretes. Viszont meglepő a sok politikai rövidhír, hiszen az agymosást vagy az arról szóló híreket a megyei pártlap első oldalain folytatták a szerkesztők, a hátoldal inkább a könnyedebb hírek terepe volt, de nem ezen a napon.

 

 

Egy fotó

Mai fotónk az 1969. február 13-ai Békés Megyei Népújság sportoldalán, vagyis a 7 oldalán jelent meg A megyei I. osztály-újonca: az Endrődi Spartacus című írás illusztrációjaként. Az anyag bemutatja a megyei másodosztály bajnokcsapatát. A felvételen a bajnokcsapat játékosai és vezetői szerepelnek.

 

 

A képaláírás: Az Endrődi Spartacus labdarúgói, vezetőikkel. Álló sor balról jobbra: Németh Gyula elnök Puskás József intéző, Jambrik Imre, Szelei, Gál, Farkasinszki, Sárhegyi, Botos. Mögöttük Tímár Sándor ifi-edző, azután Bartha, Fülöp Imre edző, Feuerverker Gábor elnökhelyettes. Guggolnak: Feuerverkér, Pintér, Bacsa, Majoros, Hajdú, Újvári, Szmola.

(A fényképek illusztrációk, nem biztos, hogy 1969-ben készültek, nem biztos, hogy Békés megyében, de jellemzőek a korra.)

Megosztás:

Címke: , ,