A nap sztorija – Ez történt 1969. február 11-én, Békés megyében

2019. február 11. 13:12 | Diós Zsolt

A behir.hu időutazó rovatában ma újra visszarepülünk ötven évet és megnézzük, hogy miről írt az 1969. február 11-én megjelenő Békés Megyei Népújság. Kukkantsunk bele ma is az elvtársak és az elvtársnők, illetve a kor örömét, bánatát megélő emberek világába. Ma a Népújság olvasói levelekre válaszoló rovatának következő számából három üzenetre és azok válaszaira, egy a Hazafias Népfront békéscsabai, kerületi üléséről szóló beszámolóra és egy, a közlekedési vállalatot megregulázó jegyzetre esett a választásunk. Mai lapszemlénket is kiegészítjük egy aznapi fotóval és természetesen a 2019-es kommentárok sem maradhatnak el. Hasznos időtöltést kívánunk!

 

Szerkesszen velünk!

MIT kérdeznek az olvasók? MIT válaszolnak az illetékesek?

Gyógyharisnya

"A mezőkovácsházi Gyuri István feleségének fáj a lába. A miénk még szerencsére nem, ezért utána tudtunk járni mindkét panaszának.

Először azt tette szóvá, hogy az Elastic gyógyharisnya, amit a Centrum Áruházban vásárolt Békéscsabán 139 forintért, napok alatt tönkrement.

Gyüre Mártonné, az áruház kötöttáru osztályának a vezetője szerint, a gyógyharisnyára eddig nem volt panasz. A vevő vigye vissza, kicserélik, és panaszát továbbítják a gyártó cégnek.

Olvasónk másik panasza: Igen ritkán ellenőrzik a propán-bután gáztűzhelyeket, s talán emiatt gyakori a gázrobbanás.

Fodor János kirendeltség-vezető elmondta, hogy az elmúlt évben körülbelül 20 ezer gáztűzhelyet kötöttek be, s nem győzték az ellenőrzési munkát. Az idén azonban már naponta körülbelül 100 tűzhelyet ellenőriznek. A fogyasztóknak 10 forintot kell fizetniük alkalmanként.

 

Szemétgyűjtés (forrás: FORTEPAN/Urbán Tamás)

 

Hulladékkal nem töltenek

„Nem tudom, mi ösztönözte a köztisztasági vállalatod arra, hogy a városban összegyűjtött szemetet a Bessenyei útra ürítse. A szemét között elpusztult nyúl tetemétől az ételhulladékig minden megtalálható. Ha jön a jó idő, a Bessenyei út biztosan a járványok központja lesz. Kérjük az illetékeseket, hogy ne szeméttel, hanem salakkal vagy törmelék-kővel töltsék az utat!” - írja Földesi Lajos.
Hasonló Panasszal fordult hozzánk a Bessenyei út másik lakója, Boldizsár Gyula is.

Először a Békéscsabai Kertészeti és Köztisztasági Vállalattól kértünk választ. Az igazgató azt
mondta, nekik mindegy, hová szállítják a salakot, szemetet. A Bessenyei út töltését a városi tanács építési és közlekedési osztálya rendelte el.

Szarvas László, az említett osztály vezetője szerint a Bessenyei út töltése indokolt, hiszen mélyen fekvő, vízállásos terület. Art viszont levélírónktól, illetve tőlünk tudták meg, hogy a salakba romlandó hulladékok is belekeveredtek. Éppen ezért betiltják az út szeméttel való töltését.

 

Lehet-e olajjal fűteni a cserépkályhát?

Kazár János békéscsabai olvasónk azt kérdezte, hogy a hagyományos cserépkályhákat lehet-e olajjal fűteni?
Liska Mihály, a békéscsabai Cserépkályhagyártó Vállalat részlegvezetője így válaszolt:

Elvileg nincs akadálya, hogy vállalatunk a már meglevő cserépkályhákat olajtüzelésűre alakítsa át. Sajnos nem áll rendelkezésünkre olyan úszóház, amely az olajat adagolja és így csak abban az esetben vállalkozunk a munka elvégzésére, ha a megrendelő biztosítja a speciális műszert. Véleményem szerint azonban nem kifizető dolog a cserépkályhát és az olajat összeházasítani. A cserépkályha olajjal fűtése csaknem duplájába kerül - ugyanolyan hőmérséklet elérése esetén -, mint az olajkályha üzemeltetése.

 

Mai kommentár: Folytatódik az össznépi kívánságműsor és reklamáló fórum, mely egyfajta fogyasztóvédelmi útmutatóként is funkcionált. Joggal feltételezhetjük, hogy a megyei pártlap szerkesztői sem gondolták, hogy ilyen „sikeres” lesz a rovatuk. Ezúttal Gyuriné gyógyharisnyájának elszakadása okozott fejtörést a vélhetően nem fájós lábú Gyüre Mártonné, a Centrum Áruház osztályvezetője számára. A Bessenyei utcai feltöltés problémája során megszólaló név nélküli illetékes válasza ma is bicskanyitogatóan felháborító. Pökhendi elvtárs bagatellizálja az egyébként komoly kérdést és mint egy három éves kisgyerek orrából kifolyó váladékot, úgy igyekszik szétkenni a felelősséget. Azonban a tanács osztályvezetője igazságot osztott és leállította az utca szeméttel való feltöltését. A harmadik levél kiválóan szemlélteti a korszak spórolni kívánó kisemberének törekvését, pedig akkor még nem piaci árat kellet fizetni a tüzelőanyagokért.

 

 

A kerületi politika segítői
"- Nagyobb megbecsülést a társadalmi munkának - Lesz-e közös népfront ifjúsági klub? - Utca-e a Kereki sikátor? - Mikor szűnik meg a „Lordok Háza"? - Sok a járdán kerékpározó - Itt a hó, de nincs, aki takarítsa -

Békéscsabán az első kerület népfrontosai bizottsági ülést tartottak. A napirendi program nem mutatott valami különösebb szenzációt, amire azután jócskán rácáfolt a több mint 15 felszólaló. Sok válaszolnivalója akadt dr. Bácsmegi Gábor rendőrkapitánynak, a városi párt-vb tagjának, Szabados Béláné tanácstitkárnak és Sasala Jánosnak, a Hazafias Népfront városi titkárának.

Volt, aki magán hótakarítást is vállalt (forrás: FORTEPAN/Magyar Rendőr)

A felszólalók szinte egyöntetűen sürgették a társadalmi munka további pontos meghatározását és annak fokozottabb megbecsülését. Felháborodva követelték a Vilim óvoda környékén lakók, hogy az olyan embereket, akik gépkocsiijaikkal a nehezen kialakított füves parkot, fákat és bokrokat tönkreteszik, legázolják, azokkal szemben a törvény szigorát alkalmazzák. De ugyanezt tegyék a járdán kerékpározókkal is, akik sokszor veszélyeztetik a gyalogosok testi épségét.

Az elhangzott válaszok megnyugtatták a kedélyeket, mert hangsúlyozták az illetékesek, hogy amennyiben szükséges, magasabbra emelik a szabálysértési bírságot.

Többen kérték, hogy az Arany utcai - köznyelven ismert - „Lordok Háza” kocsmában és környékén teremtsenek rendet, mert a közelben lakók félnek az ott lumpoló, ordítozó emberektől. Előfordul, hogy fényes nappal az iskolás gyerekekkel is kötözködnek. Ígéret hangzott el, hogy a közrendvédelem érdekében tovább fokozzák az ellenőrzést és szükség esetén erélyesen intézkednek.

A vita hevében azután szó esett „hidegebb” dolgokról is. A váratlan időjárás, a nagy hóesés a városi közlekedésben problémákat okozott. Sok helyen nemcsak az átjáróknál, de a házak előtt sincs rendesen eltakarítva a hó. Sajnálatosan az is előfordul, hogy a kevés létszámú hómunkás az órabéres díjazás alatt „magán” hótakarítást is vállal. (?!) Az áldatlan állapoton a tanács, a köztisztasági vállalat munkaerőhiány miatt nem tud változtatni. A jelenlegi helyzeten csakis a lakosság megértése és áldozatkész munkája segíthet. Vagyis mindenki seperjen a saját háza előtt, de ha szükséges, néhány métert az átjáróknál is ...

Érdekes felvetés hangzott el az utcanevekről. Kifogásolták, hogy meddig lesz még sikátor a Kereki sikátor? Hiszen kövezett útján mind nagyobb a forgalom és a sikátor szó használatának sok a mellékzöngéje. Nem lehetne helyette Kereki utca?

A bizottsági ülés hasznosságát találóan mutatja, hogy az első kerület sokrétű problémáját nemcsak vitatták, hanem keresték is a megoldás lehetőségeit. Így merült fel az a sürgető és mindenképpen indokolt gondolat, hogy a kerületi pártházban alakítsanak közös népfront ifjúsági klubot, ahol az idősebbek mellett a legifjabbak is kulturált szórakozási lehetőséget találhatnának. Remélhetőleg ezt az elgondolást - hasonlóan a negyedik kerülethez - a KISZ városi bizottsága is támogatni fogja.

A Hazafias Népfront első kerületi bizottsága újból bebizonyította, hogy jó szervezéssel mindig lehet új embereket a mozgalom célkitűzéseinek megnyerni és sajátos módszereikkel mindjobban segíthetik a kerületi politika megvalósítását."

 

Mai kommentár: A beszámolóból úgy tűnik, hogy a Hazafias Népfront elvtársai szembetalálkoztak a kerület lakóinak problémáival és házhoz mentek néhány kiadós pofonért. A szabálytalanul parkolók és a járdán kerékpározók esetében az elvtársak a szabálysértési bírság megemelésében látták a megoldást – ami meglehetősen sajátos problémamegoldás. A „Lordok Háza” még évtizedeken át borzolta a környéken élők kedélyeit, a Kereki sikátort pedig ma, 2019-ben is sikátornak hívják. Úgy tűnik, hogy csak a népfront ifjúsági klub kialakítását tudták vállalni, de nem baj, mert a pártlap tudósítója így sikertörténetnek tudta beállítani az összejövetelt.

 

 

Halló, AKÖV!

Autóbuszok javításon (forrás: FORTEPAN/Péterffy István)

"Hétfőn reggelre ismét nyakunkba szakadt a kemény hideg. Ilyenkor sokkal többen veszik igénybe Békéscsabán a helyi buszjáratokat. A Kulich Gyula Lakótelepről is majdnem kétszer annyian igyekeztek munkába, mint rendesen, azonban mindig ilyenkor történik valami. Tegnap reggel is két busz jött, késve, és az egyik a kötöttárugyárnál „bedöglött”. A másik boldogan húzott el a meghibásodott kocsi mellett. Talán néhány utast még felvehetett volna! Bosszús átszállás a 9-es járatra, mely már félig telt volt, amikor a megállóhoz érkezett és így nem tudott mindenkit felvenni. Igaz ugyan, hogy a másik két kocsi, valamelyik más járatról félig telten elhúzott a megálló előtt s azt is mindenki látta, hogy az AKÖV egy aranyrozettás, egyenruhás dolgozója megállította a kocsit és boldogan ugrott a vezető mellé, ő biztos nem késett el.

Tudjuk, hogy nem élünk világvárosban. De a lakótelepről a városközpontba autóbusszal fél óra alatt eljutni mégiscsak túlzás.

Olvasóink nevében javasoljuk a békéscsabai AKÖV-nek, oldják meg végre megnyugtatóan a Kulich Gyula Lakótelep közlekedését."

 

Mai kommentár: Ahogy arról rovatunkban már beszámoltunk, az 1969 februárjában érkező, hatalmas hóesés megbénította Békés megye egészét. Települések sora volt napokig elzárva a külvilágtól és sokáig akadozott a közlekedés. A lelkes békéscsabai jegyzetíró is megtette kötelességét és az akkori személy- és áruszállítási feladatot ellátó autóközlekedési vállalat (AKÖV) vezetőinek üzent a megyei pártlap hasábjain, hogy tessenek már megoldani az akkor Kulich Gyula, ma Kazinczy Lakótelep téli közlekedését! Az aranyrozetta egy dísz, mely szabályosan elrendezett rózsaszirmokat utánoz és valamilyen kitüntetés kicsinyített mása, amelyet a kitüntetett személy az öltözéke gomblyukában viselhet, és mint valamennyi plecsni igazán ízléses viselet.

 

 

Egy fotó

"Mai fotónk az 1969. február 11-ei Békés Megyei Népújság címlapján jelent meg. A kordokumentum címet nem, de képaláírást kapott: Vasárnap délelőtt Dér Endre József Attila-díjas író nyitotta meg Békéscsabán, a Munkácsy Múzeumban Cs. Pataj Mihály festőművész kiállítását. A megnyitón több százan jelentek meg. Képünkön a művész (középen) Such Jánossal, a városi pártbizottság első titkárával beszélget. A kép bal szélén Dér Endre.

 

 

(A fényképek illusztrációk, nem biztos, hogy 1969-ben készültek, nem biztos, hogy Békés megyében, de jellemzőek a korra.)

További programok »

Itthon

Két Békés megyei fürdő vesz részt a Strandok éjszakáján

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját, a 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte – mondta el a szentendrei V-8 Uszoda és Szabadidő Központban tartott keddi sajtótájékoztatón Boros László Attila, a Magyar Fürdőszövetség elnöke.
2019. július 16. 16:05
FEL