A nap sztorija – Ez történt 1968. szeptember 13-án, Békés megyében

2018. szeptember 13. 14:41 | Diós Zsolt

A behir.hu időutazó rovatában ma újra visszarepülünk ötven évet és megnézzük, hogy miről írt az 1968. szeptember 13-án megjelenő Békés Megyei Népújság. Kukkantsunk bele ma is az elvtársak és az elvtársnők és a kor örömét, bánatát megélő kisemberek izgalmas világába. Ma egy engedményes ruházati vásárról szóló írásra, egy pofonokkal záruló balesetről készült beszámolóra és egy bölcsődei ballagást kritizáló jegyzetre esett a választásunk. Mai lapszemlénket is kiegészítjük egy aznapi fotóval és természetesen a 2018-as kommentárok most sem maradhatnak el. Hasznos időtöltést kívánunk!

 

Engedményes ruházati vásár megyénkben
Nem azonos a szezon végi kiárusítással

A megye városaiban járva, a boltok kirakatait nézve több helyen a napvédő redőnyt leengedett állapotban találtuk. Keresve a szokatlan jelenség okát, a Békés megyei Iparcikk Kiskereskedelmi Vállalat illetékesével beszélve az alábbiakat tudtuk meg.

- A kirakatok rendezés alatt vannak, mivel vállalatunk szeptember 13-tól 30-ig Békéscsabán, Gyulán, Orosházán, Szarvason és Békésen engedményes vásárt rendez ruházati cikkekből - mondja Kiszely Endre áruforgalmi osztályvezető.

Szezonvégi vásár és nem kiárusítás (forrás: mti.hu)

Megkérdeztük, milyen jellegű az a vásár azonos-e a szokványos szezon végi kiárusítással?
- Nem. Ez a vásár nem szezon végi árukat, hanem mintegy ötmillió forint értékben főleg őszi, téli árukat hoz forgalomba, 20-tól 50 százalékos árengedménnyel.

- Lehet-e valamilyen slágert kiemelni a vásár anyagából?

- Megítélésem szerint olyan cikkeket hozunk forgalomba, melyek a vásárlókat egyformán érdeklik. Csupán érdekességként említem meg a 134 forintos és 169 forintos női kabátszövetet, az 50 forintos férfi öltönyszövetet, a 290 forintos férfi felöltőt és ugyancsak 290 forintos kártolt szövet öltönyt, különböző férfi, női, gyermek laminált árukat, a 76 forintos gyermek tréningöltönyt és a 250 forintos női szintetikus pulóvert. Érdekessége és egyben jellegét is meghatározza a vásárnak, hogy például szezon előtt árusítunk női divatcsizmát 231 forint helyett 160 forintért, gyermek hócipőt 72 forint helyett 36 forintért. Különben a Népújság mai, valamint a vasárnapi számában a hirdetési oldalon részletes információval szolgálunk vásárlóinknak. A tévedések eloszlatása érdekében még annyit szeretnék megjegyezni, hogy a jelenleg engedményes áron vásárra bocsátott cikkek teljes értékűek. Nem minőségi tényezők miatt olcsóbbak, hanem mert a beszerzés sikerült kedvező áron.

Mai kommentár: A címlapon közölt írás alá, fölé vagy mellé ma már PR jelzést kellene tenni, ugyanis ez egy ügyes marketinghúzás a Békés megyei Iparcikk Kiskereskedelmi Vállalattól. 2018-ban érdekes szembesülni azzal, hogy egy tábla csokoládé mai árán 50 évvel ezelőtt férfi felöltőt, öltönyt vagy pulóvert lehetett vásárolni. A vásár, amit ma akciónak neveznénk vélhetően már az új gazdasági mechanizmus eredménye, mely érdekelté tette a kereskedelem szereplőit a bevételek növelésében.

 

Két pofon!

Csúcsforgalom van reggel háromnegyed nyolc körül Békéscsabán a Bartók Béla úton. A Tanácsköztársaság útjának átépítése miatt ez a forgalom csak fokozódott. Bizony, különleges figyelemre van szükség a gyalogosok számára, hogy az áthaladás biztonságos legyen.

Autóbuszok Békéscsabán (forrás: Békéscsaba a múltban facebook csoport)

Tegnap reggel a 3-as busz éppen beállt a megállóba. Egy iskolás gyerekekből álló csoport már-már majdnem átért az úttesten, mikor a Szabadság tér felől közlekedő zöld orkánkabátos szőke „hölgy” kerékpárjával beleszaladt az iskolások hátul haladó csoportjába. Szerencsére a kék nyakkendős kisdobosnak semmi baja nem esett, csak a hölgy vágódott el kerékpárjával, jól megüthette a lábát, és harisnyája is elszakadt. Mikor ezt megállapította, odaugrott a kislányhoz és lekent két hatalmas pofont, melyeknek csattanása a még álló buszba is felhallatszott. Ezután, mint aki jól végezte dolgát, tovább karikázott.

Csak a busz indulása akadályozta meg a felháborodott utasokat abban, hogy ne vegyenek revansot.

Mai kommentár: Erre a történetre azért nehéz szavakat találni. A beszámolóból nem derül ki, de vélhetően a mai Petőfi utcai iskolába siethettek a gyerekek. 1968-ban nagy valószínűséggel nem lett folytatása az ügynek. Gondoljunk bele, ha ma történne hasonló eset, ilyen ügyintézéssel, akkor a busz közönsége fényképeket készített volna a hölgyről és perceken belül valamennyi, helyi közösségi oldalon láthatnánk a felvételt. A kerékpáros pedig már az új lakhelyét keresné a Google térképén.

 

Mini ballagás - maxi ajándék

Óvodai ballagás (forrás: sulinet.hu)

Hajdanában a középiskolától búcsúztak ballagással a diákok. Néhány év óta azonban már azokat az ifjakat is megilleti a „Ballag már a véndiák” édes-bús dallama, akiknek sikerült átevickélni az általános iskola nyolc osztályán. Amikor divatba jött az általános iskolások ballagása, a humoristák megjósolták: ha így haladunk, előbb-utóbb összekapaszkodnak az ismert dal ütemére az óvodások is. És nekik lett igazuk. Sőt. Ismerősöm harsány kacajok közepette azt mesélte a minap, hogy az egyik bölcsődében is rendeztek ballagást az éppen csak bődörgő apróságoknak. Ezen aztán már valóban csak nevetni lehetne, ha nem fűzte volna hozzá ismerősöm: a szülők tekintélyes summát adtak össze a gondozónők megajándékozására. Így már egészen más színezete van a dolognak, s az ember lelkében óhatatlanul befészkelődik a sanda gyanú: nem minden mellékgondolat nélkül határozták el - az ünnepségből valami keveset értő - kicsinyek ballagását.

Mai kommentár: Amióta szemlézzük az MSZMP megyei bizottsága és a megyei tanács lapját azóta nem találkoztunk ilyen rosszindulatú jegyzettel. Az újságíró azzal vádolja a bölcsődék dolgozóit, hogy haszonszerzésből szervezték meg a legkisebbek ballagását. Egy-egy életkorszak lezárását megünnepelni életre szóló élmény, még akkor is, ha mindebből a főszereplők keveset is értenek. A gondozónők egész éves munkájáéért hálásnak lenni és azt megköszönni illendőség dolga. Vélhetően az újságíró életéből ezek az örömök kimaradtak és egyszerű féltékenységről van szó, továbbá egy zsugori ember lehetett, aki természetesen nem vállalta névvel a bejegyzést.

 

Egy fotó

Mai fotónk az 1968. szeptember13-ai Békés Megyei Népújság címoldalán jelent meg, a Már az Irányi utcánál tartanak Békéscsabán, a Tanácsköztársaság útjának átépítésével. képaláírással.

(A fényképek illusztrációk, nem biztos, hogy 1968-ban készültek, nem biztos, hogy Békés megyében, de jellemzőek a korra.)

További programok »

FEL