A nap sztorija – Ez történt 1968. szeptember 11-én, Békés megyében

2018. szeptember 11. 14:56 | Diós Zsolt

A behir.hu időutazó rovatában ma újra visszarepülünk ötven évet és megnézzük, hogy miről írt az 1968. szeptember 11-én megjelenő Békés Megyei Népújság. Kukkantsunk bele ma is az elvtársak és az elvtársnők és a kor örömét, bánatát megélő kisemberek izgalmas világába. Ma egy harcias KISZ felkészülésről szóló hír, a Budapesti Őszi Vásáron megjelenő megyei értékekről szóló beszámoló és a Napsugár Bábegyüttes új bemutatójáról szóló írás kerül reflektorfénybe. Mai lapszemlénket is kiegészítjük egy aznapi fotóval és természetesen a 2018-as kommentárok most sem maradhatnak el. Hasznos időtöltést kívánunk!

 

„Utat tör az ifjú sereg”
Történelmi színpad - Harci túra - Dalfesztivál

A közelgő munkásmozgalmi évfordulókra változatos, sokféle érdekességet ígérő programmal készülődnek megyénk KISZ-fiataljai. Mindenütt kutatják a párttörténeti és ifjúsági mozgalmi emlékhelyeket, ahol felidézik majd a nevezetes eseményeket. A megyei Történelmi Színpad több helyiségben bemutatja a Sortűz című és a Kulich Gyula életéről szóló dokumentum-játékait. Novemberben ünnepi KISZ-emlékülésen szólnak az őszirózsás polgári demokratikus forradalomról. Az ifjúsági mozgalom mártírjainak, hőseinek méltatását a KISZ-szervezetek névadó ünnepségeivel kötik össze. A hősi időkre emlékezve „Utat tör az ifjú sereg” címmel irodalmi rejtvénysorozat kezdődik, melyben részt vesznek a fiatalok.

A nagy gondolatok színhelye - Békéscsaba, KISZ vezetőképző tábor
(forrás: hungaricana.hu)

Több alapszervezetnél tartanak az elkövetkező időkben veterántalálkozókat, ahol idős munkásmozgalmi harcosok közvetlen élményeiket mondják el a fiataloknak. A Hazafias Népfronttal együtt „Mit tudsz a Tanácsköztársaságról” címmel járási, városi, majd megyei ifjúsági vetélkedőt rendeznek. A jövő tavasz programjai közé tartozik a megyei forradalmi dalfesztivál. A természet kedvelői pedig harci túrán vehetnek részt, a 6-os vörös-hadosztály egykori előrevonulásának útvonalán.

Mai kommentár: Bár tombolt a hidegháború és Vietnámban, idegen pályán mindkét nagyhatalom erőt fitogtatott, azért kishazánk – még nevében is – Békés megyéjében meglepő az ifjú kommunisták kissé harciasnak tűnő felkészülése a munkásmozgalmi évfordulókra. 2018-as szemüvegen át nézve a programok közül kitűnik a forradalmi dalfesztivál, mely minden bizonnyal kiemelkedik majd a 1969-es esztendő kulturális kínálatából, illetve a harci túra. Az utókor már jól ismeri a vörös-hadosztályok nem csak felszabadító tevékenységét Magyarországon, ezért bízunk benne, hogy a túra résztvevői nem mindenben utánozták a szovjet csapatokat.

 

Megyénk az őszi vásáron

A felfedező várakozásával és örömével indul el a látogató a Budapesti Őszi Vásárban. Mi is ezt tettük, és nem eredménytelenül, miként felvételeink is bizonyítják. Természetesen, elsősorban az volt a célunk, hogy megyénk iparának termékeit kutassuk a pavilonok rengetegében. Nos itt is, ott is felfedezhettük, hol egy vitrinben, hol valamely pavilonban a Békésben készített árukat.

 

Békésszentandrási asszonyok, két férfi és egy szőnyeg (forrás: nlcafe.hu)

 

A HISZÖV-pavilonjában, ebben a szó igazi értelmében nyüzsgő perzsavásárban, megyénk öt háziipari szövetkezete: a békéscsabai, a békésszentandrási, a gyulai, az orosházi és a szarvasi htsz termékeit árusítják. A rendezők örömmel újságolták, hogy az ott látható és megvásárolható szőnyegeknek, ajándékcikkeknek körülbelül kétharmada a Viharsarokból való. Az egymillió forintnyi áru a háziipar szorgalmas és ügyes kezű dolgozóinak jó ízlését, gazdag szakmai tudását dicséri, s mint hallottuk: a slágerek minden bizonnyal a fémszálas szőnyegek lesznek.

Mai kommentár: Ahogy 1968-ban úgy ma, 2018-ban is a Békés megyei termékek közül a magas minőséget képviselik a kézzel szőtt szőnyegek. A cikkben felsorolt szövetkezetek közül ma már sajnálatosan csak egy, a békésszentandrási működik. Ebből a műhelyből került ki 1970-ben az a szőnyeg, mely a magyar Parlamentbe került. 46 év után, 2016-ban úgy döntöttek, hogy a szőnyeget lecserélik, az új elkészítésére kiírt pályázatot a szentandrási szövöde nyerte el. Az Országgyűlés felsőházi társalgójának 21,3x7,3 méteres szőnyege Európa legnagyobb kézi csomózású szőnyege, melyet 19 hónapig készítettek. A településen 1908-ban, vagyis pontosan 100 esztendeje kezdték el a szőnyegszövő munkát, ezért ennek történetére a későbbiekben visszatérünk.

 

Új bemutatóra készül a Napsugár bábegyüttes

Lenkefi Konrád és az egyik csodálatos teremtménye
(forrás: bekesmegye.com)

A békéscsabai Napsugár Bábegyüttes tagjai a bábfesztivál után sem tétlenkednek. Folynak a műhelymunkái egy újabb darabnak; Rudolf Zezula ötletéből Lenkefi Konrád írt „Nem volt és nem is lesz” címmel meseparódiát. Az együttes bábosai a figurák tervének elkészítése után már azok kivitelezésén dolgoznak.
Különben a házigazda Megyei Művelődési Ház tagtoborzást hirdet egy olyan ifjúsági bábcsoport létrehozására, ahol az alsó tagozatos iskolások szerepelnének. Ez a csoport a gyermekklubban lépne fel, és elsőként egy bábtáncoltató Betlehemezést mutatna be. Mindkét bemutatót karácsonyra tervezik.

 

Mai kommentár: 1968 júniusában rendezték meg Békéscsabán az I. Nemzetközi Bábfesztivált, melynek megálmodója, megszervezője Lenkefi Konrád volt. Ötven évvel később, 2018 júniusában ugyancsak a békési megyeszékhely volt a házigazdája az immár 17. Nemzetközi Bábfesztiválnak. A nagyszabású, rendkívül színvonalas négynapos rendezvény első számú szervezője Lenkefi Konrád fia, Zoltán, aki édesapja nyomába eredt és ma ő a Békéscsabai Napsugár Bábszínház igazgatója. Az intézményben elkezdődött a 2018/2019-es évad. Az első bemutatójuk, a Hurrá Kacabajka! szeptember 29-én lesz. Megkezdődött a bérletárusítás is, melyek között minden korosztály talál ajánlatot, így a kiscsoportos óvodástól a középiskoláig.

 

 

Egy fotó

 

Mai fotónk az 1968. szeptember11-ei Békés Megyei Népújság 3. oldalán jelent meg, a szemlézett Megyénk az őszi vásáron című beszámoló illusztrációjaként.

A felvétel képaláírást is kapott: Az Endrődi Cipész Ktsz az 1968 -69. évi női cipődivatot mutatja be a Könnyűipari pavilonban.

 

(A fényképek illusztrációk, nem biztos, hogy 1968-ban készültek, nem biztos, hogy Békés megyében, de jellemzőek a korra.)

További programok »

FEL