A nap sztorija – Ez történt 1968. november 28-án Békés megyében

2018. november 28. 14:10 | Diós Zsolt

A behir.hu időutazó rovatában ma újra visszarepülünk ötven évet és megnézzük, hogy miről írt az 1968. november 28-án megjelenő Békés Megyei Népújság. Kukkantsunk bele ma is az elvtársak és az elvtársnők, illetve a kor örömét, bánatát megélő kisemberek izgalmas világába. Ma egy, a kor visszatetsző dolgait feltáró karcolatra, egy, a békéscsabai Fehér Galamb éttermet kritizáló jegyzetre és néhány rövid hírre esett a választásunk. Mai lapszemlénket is kiegészítjük egy aznapi fotóval és természetesen a 2018-as kommentárok most sem maradhatnak el. Hasznos időtöltést kívánunk!

 

 

Fonákságok, tévedések

(Az újságíró noteszából)

"Az emberek manapság nyitott szemmel és füllel járnak. Minden jelenségből valamilyen következtetést vonnak le. Sokan általánosítanak, főként, ha visszatetsző dolgot tapasztalnak. Es most azért lesz éppen ilyenekről szó, hogy eloszlassuk azt a tévhitet, miszerint a hibák, az emberi gyengeségből származó tévedések felett egyszerűen átnézünk, és nem tulajdonítunk azoknak különösebb jelentőséget. Igenis tudjuk, hogy veszélyeket rejtenek magukban, és ha hallgatunk róluk, a hibák nem szűnnek meg.

Arra persze nincs lehetőség, hogy most egyszerre minden visszatetsző dolgot feltárjunk, de egy „csokorra valót” adhatunk belőle. Okuljanak azok is, aki elkövetik.

*

Történt pedig, hogy a tsz-elnök felkereste azt az igazgatót, akivel – hogy úgy mondjuk – üzleti kapcsolatban állt. A megbeszélt időben érkezett a vállalathoz. A titkárnő készséggel jelentette be az igazgatónak a vendéget és bizonyára ő is meglepődött, amikor hallotta:

– Mondja meg néki, hogy most nincs időm.

– Hogyan? – tűnődött magában a tsz-elnök, amikor a titkárnő megismételte a súlyos szavakat és csak azt érezte, hogy verejtékezni kezd a homloka. Mit tehetett? Illendően köszönt és elment. A folyosón meggyorsította a lépéseit, hogy minél előbb kijusson ebből a kellemetlen környezetből.

Hogyan ítéljük meg az igazgatónak ezt a magatartását?

*

Olykor-olykor baj van az elvtárs szó használatával. Egyes beosztásokul szinte vele jár. Ha valaki a portán érdeklődik például így:

Reprezentációs adagok? (forrás: FORTEPAN)

– Itthon van a ktsz-elnök?

A válasz általában:

– Igen, itthon van az elnök elvtárs.

A hangsúlyt legtöbbször kottázni lenne érdemes. Oktat, nevel, rendre utasít. Mintha azt mondaná: Mi az, hogy elnök?!

Bezzeg keresse csak valaki például az egyik lakatost! Esetleg így?

– Elment már Veréb Károly lakatos elvtárs?

A válasz bizonyára ez lenne:

– Ki? A Veréb? El az.

Egyszer egy ünnepségen jutalmat osztottak. Az elöl levők neve után odakerült az elvtárs szó, hátrább már elmaradt. Hogy kiket illet meg és kiket nem, azt talán érdemes lenne egyszer megfigyelni. Egy azonban biztos: az elvtárs nem az úr szót helyettesíti.

*

Üzemi étkezdékben előfordul, hogy a szakácsnők, a felszolgálóik a különböző rendű és rangú vezetőknek kedveskedni akarnak. Nem is lenne nagy baj, ha mondjuk a saját adagjukat áldoznák fel erre a célra. Ámde aligha annyira önzetlenek. A többiekéből csípnek le egy-egy falatot, abból aztán összegyűlik a reprezentatív porció.

Eddig tart az egyik fél „tévedése” és itt kezdődik azé, aki minden lelkiismeret furdalás nélkül lakmározni kezd, habár van szeme. Neki éppúgy, mint azoknak, akiket nap-nap megkárosít. És nem valószínű, hogy képes elhitetni önmagával annak erkölcsi jogosságát, amit fordított esetben ő maga is mélyen elítélne.

És ha már ennél a kérdésnél tartunk, beszéljünk ama ritka esetről, amikor felsőbb szervtől érkező vendéget traktálnak. Még nem is az üzemi étkezdében, hanem az irodában, csak éppen az üzemi konyhán főzik-sütik a reprezentációs ebédet. Valamit talán tussolni kell? Érdemes lenne megtudni: vajon ki fizeti meg az árát?

*

Vannak, akik úgy akarják kifejezni felsőbbségüket, hogy találkozásnál – mondjuk – a „Jó napot kívánok”-ra csak így válaszolnak.

– Pot.

Vagy semmit.

Nem valami épületes dolog, különösen, ha éppenséggel az utóbbi a fiatalabb. Mintha a köszönéssel kapcsolatban is valami kategorizálási hajlam fészkelődne egyesekben. Egyszerűen minden élőt maguk alá sorolnak, még azokat is, akik semmilyen munkakapcsolatban nincsenek velük.

Illem, neveltség kérdése, de lehet vele kellemetlen perceket szerezni. Ki nem irtózik a „trónbitorlóktól”, még az egészen icipicikéktől is? Árnyékuk azért van nekik.

*

Tévedés lenne azt hinni, hogy az emberek csukott szemmel és bedugott füllel járnak. Elvégre miért is tennék? Az ilyen és hasonló fonákságok, tévedések idegenek a mi világunktól, erkölcsi felfogásunktól.

Pásztor Béla

 

Mai kommentár: 1968-as lapszemlénk során már hozzászoktunk a népnevelés különböző formáihoz a Békés Megyei Népújság hasábjain. Azonban mai karcolatával a kéretlen oktatást – az egyébként jó tollú – Pásztor Béla új szintre emelte vagy süllyesztette. Nézőpont kérdése. Négy rövid történettel hívja fel az olvasók figyelmét a korszak apró, mindennapi visszásságaira és bevezetőjében le is írja, hogy szeretné, ha okulnának belőle az „elkövetők”. Zárszavában pedig a királyi többest használja, mely jellemző volt az elvtársak között.

 

 

A Fehér Galamb, már nem fehér

"A békéscsabai Kulich Gyula Lakótelepen sokan örültek a néhány éve felépült Fehér Galamb étteremnek. Szép, elegáns, hangulatos, ahol jól el lehet szórakozni, kellemes környezetben tölthetik el estéjüket az emberek. Nem szólva az étkezési lehetőségről, melyet a jól felszerelt konyha biztosít ízletes ételeivel.

 

Nem szép, nem elegáns, nem hangulatos, de lehet, hogy jó hely volt (forrás: FORTEPAN/Bauer Sándor)

 

 

A felszolgálással, az udvariassággal, a jó menüvel nincs is semmi baj most sem. Annál inkább a környezettel. A „szép, hangulatos” jelzők ma már egyáltalán nem illenek ide. Sokkal inkább az, hogy piszkos, füstös kocsma. Ráadásul a zenekar fülhasogató játéka is hozzájárul ahhoz, hogy az emberek szívesebben menjenek máshová. Ezt bizonyítja a látogatók gyér száma is.

Jó lenne egy alapos nagytakarítással és egyéb - a vendégeknek kedvező - intézkedéssel ismét visszaszerezni a Fehér Galamb régi hírnevét."

(Kasnyik)

 

Mai kommentár: Félévszázados lapszemlénknek már többször visszatérő szereplője a békéscsabai Fehér Galamb vendéglő. Az 1968. november 28-ai pártlapban éppen (Kasnyik) nevű újságíró fejti ki nemtetszését az intézménnyel szemben. Azzal, hogy a szerző leírja, hogy az étterem szép, elegáns és hangulatos, sokat megtudunk ízléséről, igényességéről. Így joggal kérdőjelezhetjük meg a piszkos, a füstös és a fülhasogató jelzőket. A leírtakkal ellentétben elképzelhető, hogy egészen jó kis hely volt a Galamb 1968. borongós és szürke novemberében.

 

 

Rövid hírek

"- TIZENEGY HANGVERSENYEN 3300 IFJÚ ZENEBARÁT. Október-november hónapban három Békés megyei zenekar, a Békéscsabai Városi Szimfonikus, a Gyulai Kamarazenekar és az orosházi összesen 11 hangversenyt adott a megyében. A Bartók, Kodály, Prokofjev művedből összeállított műsort 3300 ifjú zenebarát hallgatta meg.

- ELŐADÁS. Az MSZMP városi bizottsága szervezésében november 28-án, ma délelőtt 10 órakor Békéscsabán a TIT- klubban „A vallás és politika” címmel Balló István az MSZMP Központi Bizottság agit. prop. osztályának helyettes vezetője tart előadást.

 

Vallás és politika (forrás: mult-kor.hu)

 

- BÉKÉSCSABA NAGY ÉPÍTKEZÉSEIT tekintik meg kerékpáros túrájuk alkalmával a fiatalok december 1-én a Fegyveres Erők Pajtás klubjának rendezésében. Többek között meglátogatják a Kner Nyomdát, a konzervgyárat és más üzemet.

- TŰZRENDÉSZEIT KIÁLLÍTÁS. Békéscsabán a városi tanács dísztermében november 30-án ünnepélyes keretek között nyitják meg a tűzrendészet! kiállítást, melyen, tablókon, fotókon mutatják be a természeti csapások, a gondatlanság és egyéb okok miatt keletkezett károkat

- IFJÚ VÖRÖSKERESZTESEK. Megyénk iskoláiban összesen 150 ifjúsági vöröskeresztes csoport működik közel 11 ezer taggal. A középfokú intézményekben 28 csoportban összesen 1800 tag tevékenykedik. A vöröskeresztesek az elmúlt tanévben 172 különböző tanfolyamot szerveztek, melyeken 5165 tanuló vett részt.

- TÉLAPÓ-EST AZ ÖREGEKNEK. December 5-én, délután fél három órakor Békéscsabán a Trefort utcai öregek napközi otthonában a Vöröskereszt városi vezetősége ünnepélyes Télapó-estet rendez.

- REJTVÉNYKIÁLLÍTÁS. Egy londoni kiállításon a jövendőmondók munkáját, rejtvényeket és ezek történetét mutatják be. Kiállítanak többek között néhány, százéves rejtvényt is.

- KLUBFOGLALKOZÁS. December 2-án, hétfőn délután 5 órakor tartja legközelebbi klub- foglalkozását Békéscsabán a Kállai Éva Úttörőházban az ifjúsági vezetők klubja.

- BÉKÉSCSABA TEJ ELLÁTÁSÁRÓL tanácskozik' november 29-én, délelőtt 9 órakor Békéscsabán a tejipari vállalat telephelyén a városi tanács egészségügyi állandó bizottsága.

- MEGJELENT: A gombák csodálatos világa című kötet, melyben az élővilágnak e különös birodalmába vezeti el olvasóit dr. Kalmár Zoltán, e kötet szerzője. Izgalmas, hangulatos történetekkel fűszerezve tárja fel a gombák rejtélyes világát.

- ELÁRUSÍTÓ ROBOTGÉP. Az egyik angol cég megkezdte az elektronikus elárusító robotgépek gyártását. Ezek bemutatják az árukat, a vásárlókat megismertetik a kínált cikkek legfontosabb tulajdonságaival, s közlik az árakat is.

- ÚJ KÖVESÚT. Az elmúlt hetekben elkészült Körösújfalun az új kövesút, mely a lakosság régi kívánsága volt már és sok közlekedési gondot oldott meg. összesen 5156 négyzetméter területen kapott új utat a község melyre 1 millió 411 ezer 908 forintot fordítottak. Ezzel egy időben elkészült a kövesút melletti csatorna felújítása is."

 

Mai kommentár: A rövid hírek ezen a napon is sokat elárulnak a korról, a korszellemről, az 50 évvel ezelőtti emberekről. Mai távlatból nézve érdekes, hogy milyen sok apró zenebarát látogatta a három megyei zenekar hangversenyét és nem Zalatnay Cini, vagy a Metró dalait hallgatta a koncert ideje alatt. Ma is kíváncsiak lennénk arra, hogy milyen összetételű közönség hallgatta végig Balló István az MSZMP Központi Bizottság agit. prop. osztályának helyettes vezetője „A vallás és politika” című előadását és mit tanult belőle. Furcsa belegondolni, hogy mi cél vezérel bárkit arra, hogy egy öregek napközi otthonába Télapó-estet szervezzen. Bár lehet, hogy a nagy mesék, a nagy mesélők világában ez természetes volt.

 

 

Egy fotó

 

 

Mai fotónk az 1968. november 28-ai Békés Megyei Népújság hátlapján jelent meg Röpgyűlés vagy pihenő?... címmel. A kép nem kapott aláírást, hiszen a cím önmagáért beszél és szokás szerint nevelni akarja a népet, nehogy másoknak, máskor, más helyszínen eszébe jusson beszélgetni munkaidőben. Ez ugyanis félreérthető. Vagy egészen egyértelmű?

 

(A fényképek illusztrációk, nem biztos, hogy 1968-ban készültek, nem biztos, hogy Békés megyében, de jellemzőek a korra.)

További programok »

FEL