A nap sztorija – Ez történt 1968. július 13-án, Békés megyében

A behir.hu időutazó rovatában ma újra visszarepülünk ötven évet és megnézzük, hogy miről írt az 1968. július 13-án megjelenő Békés Megyei Népújság. Kukkantsunk bele ma is az elvtársak és az elvtársnők, illetve a kor örömét, bánatát megélő kisemberek izgalmas világába. Ma a megyei téglagyárak munkaversenyéről szóló beszámolót, a békéscsabai pamutszövőben dolgozók kánikulával zajló küzdelméről készült anyagot, egy, a párt lányáról szóló igazán megható történetet és a mozik harmadik negyedéves műsortervéről készült összeállítást emeltünk ki, persze a mai kommentár sem marad el. Jó szórakozást kívánunk!

 

 

Terven felül 5 millió cserép, 2,5 millió tégla

Kiváló jubileumi versenyeredmények megyénk téglagyáraiban

Megyénk téglagyáraiban széles körű munkaverseny bontakozott ki a KMP megalakulásának 50. évfordulójára. Nyolcvannégy szocialista brigád 1500 tagja halad a verseny élén, de valamennyien csatlakoztak a Szocialista Üzem cím elnyeréséért indított mozgalomhoz.

 

A békéscsabai téglagyár egy korábbi képen (forrás: akgv-bekes.gportal.hu)

 

Az eredmény már az első félévben meglepő. Megyénk téglagyárai égetett téglából 2,5 milliót, nyers téglából hatmilliót, cserépből ötmilliót, középfalazó téglablokkból 400 köbmétert gyártottak terven felül. Égetett téglából például hét és fél millióval adtak most többet, mint az elmúlt év hasonló időszakában.

Igen szép eredmény az is, hogy a termelékenység 13-14 százalékkal emelkedett. Sokat javult a minőség is. A selejt csupán a téglánál 1,6 százalékkal csökkent.

A kiváló eredményekhez hozzájárul a műszaki fejlesztés, az új technológia és a dolgozók derekas helytállása. Jelenleg 60-70 fokos hőségben dolgoznak s nap mint nap teljesítik a tervet. Szódavízzel, citrommal próbálják elviselhetőbbé tenni a rekkenő hőséget. Helytállásukért csak dicséretet érdemelnek.

 

Mai kommentár: Újabb munkaversenyről számol be a pártlap, természetesen a Kommunisták Magyarországi Pártjának megalakulásának 50. évfordulójára. Nos, ha valamiért, ezért érdemes volt küzdeni a hőségben. Persze tudjuk, hogy a 84 szocialista brigád tagjainak többsége fittyet hányt az egészre.

 

 

Negyven fok este kilenckor

Több mint hatszáz dolgozót (főleg nőket) foglalkoztat a békéscsabai pamutszövő. A három üzemrészből álló gyár meglehetősen kis területen fekszik, zsúfoltak a műhelyek, s így dolgozóit különösen megviseli a rekkenő hőség. Ezért kértünk egyperces interjút az illetékesektől – a szakszervezetiektől.

Belső kép a csabai pamutszövőből, 1960-ból (forrás: csabaihazak.blog.hu)

Rattai Györgyné szb-tag kíséretében benéztünk a szövődébe. A szokásos fülsiketítő zaj, de a hőmérséklet „csak” annyi, mint a szabadban. A cérnázó üzemrészben azonban fullasztó a hőség. Óránként jegyzik a műhely hőmérsékletét; a naponta elkészült táblázatokban nem ritka a 40 fok fölötti adat. Volt olyan nap, hogy reggel 6-kor már 38 fokot, este 9-kor pedig 41 fokot mértek.

– Milyen intézkedéseket tett a vállalat vezetősége a dolgozók érdekében? Hogyan igyekeznek elviselhetőbbé tenni a kánikulát? – kérdezzük Fekete Józsefnétől, a szakszervezeti bizottság titkárától.

Talán a leglényegesebb: lehetőséget adunk arra, hogy dolgozóink munkaidő közben lezuhanyozzanak. Ez a kedvezmény a trösztünkhöz tartozó vállalatok közül egyedül nálunk biztosított. Ami a védőitalokat illeti, szódavízből naponta 200 liter fogy, de emellett a konyha állandóan készen áll teafőzésre. A cérnázóban pedig már elkezdték a nagy teljesítményű elszívók felszerelését.

 

Mai kommentár: A békéscsabai pamutszövő hős munkatársnői még álmodni sem tudtak légkondicionálóról. Ma elképzelni sem tudjuk, hogy tudtak ilyen körülmények között dolgozni. A szakszervezet által biztosított napközbeni zuhanyozás lehetősége minimális segítséget nyújthatott a kánikula átvészelésében. Feltételezem, hogy az elszívó télen már működött is.

 

 

A mi lányunk esküvője

Amikor 1941-ben a Horthy-fasiszták golyója kioltotta Fazekas Kálmán életét, tanácstalanul állt a család. Mi lesz tovább? Az özvegy így tudta férje „bűnét”: Inkább forradalom itt bent, mint igazságtalan, öldöklő háború az ország határán túl”.

Esküvő valahol Magyarországon (forrás: FORTEPAN/Urbán Tamás)

Az özvegy minden meghurcoltatásnak kitéve szűkös keresetéből nevelte a hátramaradott családot. Trafikos volt, ma is az Békéscsabán. Egy szép nap örömeként kért helyet a családban a kis Erzsike, az unoka. Ez már igazán boldogságot jelentett a családban, hiszen a fasizmusnak már csak a szomorú emléke volt meg.

A baj nem jár egyedül; Erzsike is árván maradt. Így a szeretett nagymama karjaiban talált vigasztalást, életet, szeretetet. Így éltek ők ketten, a „nagyi” és a Pötyi. Azaz mégsem ketten, mert a párt – melynek eszméje miatt nagyapa szívébe került a fasiszta golyó -, ott állt mellettünk.

Egyengette útjukat. Ez az út, mely a nagymama gondoskodása révén Erzsikének óvónői diplomát hozott ez évben, új életbe torkollott július 6-án. Az árva Bihar Erzsébetet Nádori István kereskedelmi ellenőr választotta élete társául. Csaknem kétszáz ember ölelte keblére az ifjú párt, – köztük Erzsike nagyon szeretett tanítónője, Ugrai Lászlóné is.

Az ifjú párral az élen, gyalog haladtak a rokonok, a tisztelők, a szarvasi városi tanács házasságkötő termébe, ahol a két ifjú kimondta a boldogító igent. Az ünnepségen ott voltak a jóbarátok, az elvtársak, ismerősök, akik elősegítették Pötyiék boldogulását. A jókedv, a jókívánság a két fiatal szerelme az újszülők szeretete örökre feledtette, hogy valaha árva volt az Erzsike.

Hisszük, hogy ha majd gyermekkacaj veri fel a békéscsabai, otthonuk csendjét, az a kacaj már – egész életen át tart…

 

Mai kommentár: Igazán megható történet a lányról, akit a nagymamája mellette a párt nevelt. Az megnyugtató, hogy az óvónői diplomát nem a párt adományozta, hanem nagymama gondoskodása révén maga szerezte.  Szívesen megírjuk Bihar Erzsébet történetét, kérjük jelentkezzen, aki ismeri a történet folytatását!

 

 

Nyári szórakozás és néhány mélyebb élmény a filmszínházakban

Mit látunk a III. negyedévben?

Békés megyei Moziüzemi Vállalat igazgatója Borka József a harmadik negyedév műsortervéről tájékoztatta lapunk munkatársát. Elmondotta, hogy ebben a negyedévben zömmel szórakoztató filmeket játszanak a mozik, közben azonban műsorra tűznek több, komoly nevelő tartalmat hordozó alkotást is.

A békéscsabai Brigád mozi (forrás: csabaihazak.blog.hu)

Ilyen lesz például – mondotta – A halálfejesek című amerikai film, melyet augusztus
15-én kezdenek vetíteni a filmszínházak. A történet egy huligánbandáról szól, akik magukat a „pokol angyalainak” nevezik. Falkában csatangolnak a városban, félelmet keltve a békés emberekben, s minden módot megragadnak arra, hogy botrányt okozva fittyet hányjanak a törvényeknek. Rettegésben tartják áldozataikat, valóságos hadjáratot indítanak ellenük, hogy megakadályozzák leleplező vallomásaikat. Sokféleképpen lehet erről a témáról vallani. Olyan drámai erővel és indulatokat felkavaró szuggesztivitással azonban kevesen vallottak még, mint ezek az amerikai művészek, amikor elkészítették ezt a nagy hatású filmet.

A másik kiemelkedő alkotás az NDK Karlovy Varyban bemutatott versenyfilmje, a Tizenkilenc éves voltam című. Ez az önéletrajzi elemekkel átszőtt film egy német fiatalember történetét meséli el, akinek szülei a fasizmus elől a Szovjetunióba emigráltak, és aki később a Szovjet Hadsereg tisztjeként Berlin környékén harcolt a hitleristák ellen.

Szeptemberben, a Néphadsereg Napja alkalmából a Népünk hű fiai című színes, szovjet dokumentumfilmet mutatjuk majd be. Ezt a filmet a tv már április 4-én játszotta, de a film sikere az újabb műsorra tűzést indokolja. Megtekintésére az általános- és középiskoláinkban külön szervezést indítunk.

A továbbiakban Borka József igazgató elmondottá, hogy a közönség nyári szórakozási igényeit messzemenően kielégítik. Műsorra tűzik például a Mit kezdjek a milliómmal? című csehszlovák szatirikus filmkomédiát és az Oszkár című francia vígjátékot, melyben a népszerű francia komikus, Louis de Funes alakítja a főszerepet. A harmadik negyedévben vetítik majd a Jel a glóbuszon című román filmet. A szakma kockázatai című francia, a Próféta és az Amerikai feleség című olasz; valamint a Lány a három tevével című csehszlovák filmet.

 

Mai kommentár: Micsoda izgalmak várták a mozilátogatókat 1968 harmadik negyedévében! Az egyik véglet a Halálfejesek című film, mely bemutatása után nem csak Magyarországon, de Amerikában is komoly botrányt kavart a nyers erőszak bemutatása miatt. A másik véglet a Népünk hű fiai című színes, szovjet dokumentumfilm, melyet a beszámoló szerint a siker miatt kell műsorra tűzni, de biztos, ami biztos azért iskolásokat szerveznek a megtekintésére.

 

(A fényképek illusztrációk, nem biztos, hogy 1968-ban készültek, nem biztos, hogy Békés megyében, de jellemzőek a korra.)

Megosztás:

Címke: , , ,