A nap sztorija – David Beckham, a focista popikon

2019. május 2. 11:07 | Diós Zsolt

Mai időutazásunk főszereplője a világ leghíresebb futballikonja, akinek a neve hallatán krumplihámozás közben is valamennyi nőnek hevesebben kezd verni a szíve. David Beckham hihetetlenül sikeres pályafutása 1992-ben, 17 évesen kezdődött a Manchester Unitednél. Szülőhazája nemzeti csapatának 58 alkalommal volt kapitánya, összesen 115 válogatott mérkőzéssel, ami a legmagasabb szám, amit angol mezőnyjátékos valaha elért. Ő volt a focisták között az első celeb, aki BL-győztes, négy ország bajnoka és a világ legjobb szabadrúgáslövője. Még aktív éveiben több ismert reklám kampányarca volt, továbbá létrehozta saját márkáját. Ő az első labdarúgó, aki rendkívül tudatosan készítette elő karrierjét. Az UNICEF nagykövete és a négygyermekes apuka ma ünnepli 44. születésnapját. Ismerjük meg kivételes életútját! Tartsanak velünk!

 

Bemelegítés

 

David Robert Joseph Beckham napra pontosan 44 esztendeje, 1975. május 2-án született Észak-Londonban egy munkáscsalád második, de egyetlen fiúgyermekeként.

Korán kezdődött (forrás: marieclaire.co.uk)

Édesapja Alan "Ted" Beckham konyhai alkalmazott és amatőr labdarúgóedző, édesanyja Sandra Georgina West, foglalkozása szerint fodrász. Anyai nagyapja zsidó származású, hősünk félzsidónak tartja magát. Nővére Lynne 1972-ben, húga Joanna 1982-ben látta meg a napvilágot.

A kis David Chase Lane Általános Iskolába és a Chingfordi Alapítványi Iskolába járt és sokat focizott a chingfordi Ridgeway Parkban.

Szülei fanatikus Manchester United-szurkolók voltak, és gyakran elutaztak Manchesterbe, hogy láthassák hazai pályán, az Old Traffordon játszani a Unitedet. David örökölte szülei Manchester United iránti rajongását és a futball iránti szenvedélyét. Beiratkozott Bobby Charlton egyik manchesteri futballiskolájába, sőt, később egy tehetségkutató versenyen elért eredménye miatt részt vehetett az FC Barcelona egy edzésén is. Gyerekként először az apja által edzett, helyi fiatalokból álló csapatban, a Ridgeway Roversben játszott. Próbajátékon vett részt többek között a helyi klubnál, a Leyton Orientnél, valamint Norwich Citynél és tagja volt a Tottenham Hotspur akadémiájának is, a londoni együttes volt élete első komolyabb csapata. A kétéves, Brimsdon Rovers utánpótláscsapatánál eltöltött időszaka alatt, 1990-ben az év U15-ös játékosának választották, majd 14 évesen a Manchester United utánpótláscsapatába került. Tehetségét felismervén, 16 éves korában 1991. július 8-án megkötötte előszerződését a Manchester Uniteddel.

 

A pályán

 

A manchesteri melós klub felnőtt csapatában 1992-ben debütált mindössze 17 évesen. A Manchester Unitednél eltöltött 11 év alatt 394 meccsen 85 gólt lőtt. Ezen idő alatt a United hatszor nyerte meg a Premier League-et, kétszer az FA-kupát és egyszer, 1999-ben – felejthetetlen mérkőzésen - a Bajnokok Ligáját.

A Manchester Unitedet 2003-ban hagyta el, hogy pályafutását a Real Madrid gárdájában folytathassa. A Madridban eltöltött négy szezonja alatt Beckham lett az első brit labdarúgó, aki elérte a száz Bajnokok Ligája-szereplést. Utolsó madridi szezonjában 2007. június 17-én a Real Madrid megnyerte a 2006–2007-es spanyol bajnokságot. Beckhamnek ez az egyetlen, Madriddal elnyert trófeája. A spanyol főváros királyi csapatában 155 mérkőzésen 20 gólt szerzett.

 

Néhány a frizurák közül (forrás: prlog.com)

 

2007-ben Amerikába szerződött, a Los Angeles Galaxy csapatához. A Major League Soccernek nevezett bajnokságba feltehetően már az aktív évei utánra gondolva szerződött, hiszen Amerika hatalmas piac. Időközben két idényben – az amerikai bajnokság szünetében – az olasz A.C. Milan csapatában játszott. Az Amerikában töltött öt szezonban 118 meccsen 20 gólt szerzett, az olasz divat fővárosban pedig 33 mérkőzésen két lövése jutott a gólvonalon túlra.

Levezetésképpen 2012-ben egy szezonra a galaktikus álmokat szövögető Paris Saint-Germainhez szerződik, ahol a világot már nem váltja meg, hiszen 14 meccset játszott, de gólt már nem ért el.
21 aktív év után 2013. május 16-án bejelentette, hogy a szezon végeztével befejezi a profi futballista pályafutását.

Az angol válogatottban 1996-ban mutatkozott be, a Moldova elleni világbajnoki selejtezőn. 115-ször volt válogatott, ebből 59-szer csapatkapitányként játszott és tizenhét gólt szerzett hazájának. Nemzeti színekben utolsó mérkőzését 2009. október 14-én játszotta. Sikereket és kudarcokat hozott a 13 év, volt király, de volt közutálat tárgya is.

A saját márka (forrás: smashmaterials.com)

A pályán túl

 

David 1997-ben kezdett randevúzni Victoria Adamsszel, a Spice Girls akkori nagy sikerű lányformáció egyik oszlopos tagjával, miután "Posh Spice" a helyszínen tekintette meg a Manchester United egyik mérkőzését.

Kapcsolatuk a kezdetektől fogva hatalmas médiaérdeklődés mellett zajlott. A média "Posh és Becks"-nek nevezte a párt.

A Luttrellstown kastélyban, Írországban esküdtek meg 1999. július 4-én, és a feleség felvette Beckham nevet. Az esküvőn Beckham akkori csapattársa, Gary Neville volt a tanúja, a négy hónapos kis Brooklyn pedig a gyűrűhordozó.

1999-ben a Beckham-család megvette az azóta már csak Beckhingam palotának nevezett házát London közelében. Davidnek és Victoriának három fiú- és egy lánygyermeke született, Brooklyn Joseph 1999-ben, Romeo James 2002-ben, Cruz David 2005-ben és Harper Seven 2011-ben látta meg a napvilágot.

 

A család 2015-ben (forrás: wmn.hu)

 

Hírneve már aktív pályafutása során túllépett a futballpálya keretein. A világ nagy részében a neve összefonódott olyan márkákkal, mint a Pepsi-Cola, a Motorola, a Vodafone vagy az IBM.

Idővel neve márkává vált és saját kozmetikai termékcsaládot dobott piacra, mely a piaci részesedés alapján manapság is komoly tényező.

2002-ben a metroszexuális kifejezést megalkotó szociológus Beckhamet tekintette kifejezése legtökéletesebb példájának.

David érzékenységét példázza, hogy UNICEF jószolgálati nagykövetként támogatja a gyermekvédelmi szervezet AIDS ellenes munkáját. Ugyancsak az UNICEF-fel rövid filmet forgatott a nemzetközi gyermekkereskedelem ellen. 2008-ban Sierra Leonéba látogatott, hogy felhívja a figyelmet az ottani gyermekek rossz egészségi állapotára és a katasztrofálisan magas gyermekhalandóságra.

Isten éltessen David!

További programok »

FEL