A nap sztorija – Amy Winehouse, az önpusztító hang

2018. szeptember 14. 14:49 | Diós Zsolt

A behir.hu időutazó rovatában a 21. század talán legeredetibb hangú őstehetségét mutatjuk be. Egy lányt, aki leginkább csak szeretetre vágyott, ehelyett ingatag érzelmi állapotát felmorzsolták a azok, akiket a legjobban szeretett. Korai halálával bekerült a 27-esek klubjába, ahol Jimi Hendrix, Jim Morrison vagy Kurt Cobain várták. De lányként nincs egyedül a csapatban, hiszen ott van Janis Joplin is. Amy Winehouse ma lenne 35 éves. Ismerjük meg a sajnálatosan rövid élettörténetét!

 

Kezdetek

Kislányként (forrás: fanpop.com)

Amy Jade Winehouse napra pontosan 35 esztendeje, 1983. szeptember 14-én született Londonban, egy zsidó származású muzsikus család második gyermekeként. Édesapja Mitchell Winehouse taxisofőrként, édesanyja Janis gyógyszerészként kereste a betevőt.

Édesapja Hősünk kiskamasz korában elhagyta a családot egy másik nőért, amit a kislány nagyon nehezen, leginkább sehogyan sem tudott feldolgozni. Árulásként élte meg szülei válását és soha nem tudott megbocsátani érte az apjának. Nagyon zárkózottá vált és súlyos lelki sérülést szenvedett.

Fiatal éveit Southgate külvárosában töltötte. Különleges énektehetségére nagymamája figyelt fel, aki azt tanácsolta a szülőknek, hogy járassák Amyt zeneiskolába. 10 évesen zenekart alapított, Sweet n Soul néven. 12 évesen a Sylvia Young Színitanoda diákja lett, melyet egy művésziskola követett.

 

A rövid karrier

Hősünk tizenhárom esztendősen kapta meg élete első gitárját.

A pojácával (forrás: neuvemujer.com)

Tizenhat éves volt, amikor első demófelvétele eljutott egy ügynökséghez. Egyedi hangjára azonnal felfigyeltek és az Island Records szerződtetett énekesnője lett.

Bemutatkozó lemeze 20 éves korában, 2003-ban került a boltok polcaira Frank címmel. Az albumon két feldolgozás, és tizennégy saját dal hallható. A korong amellett, hogy a közönség figyelmét felkeltette, rendkívül jó szakmai kritikákat is kapott. Mercury-díjra jelölték és Novello-díjjal tüntették ki.

Amy a nagy siker ellenére a Frank című albumot mégsem érezte igazán magáénak. Úgy döntött, ideje kialakítania a saját stílusát és olyan dalokat kiadni, amelyek igazán az ő lelkivilágát és érzéseit fejezik ki.

Hősünk menedzsert váltott, és nekilátott második és egyben utolsó lemeze munkálatainak. Az album 2006-ban jelent meg Back To Black címmel, melynek érdekessége, hogy már az első évben a legnagyobb példányszámban eladott lemeznek számított.

A szerző kedvenc Amy Winehouse dala:

Az új hangzásvilág robbanásszerűen hozta meg Amy számára a viharos világsikert. Dalai hetekig vezették a slágerlistákat. Szerzeményeiben olyan témák kerültek előtérbe, melyek a labilis lelkét leginkább foglakoztatták és melyekről a saját élete is szólt. Vagyis a zűrös szerelmi kapcsolatokról, a megcsalásról, az elhagyásról, a szívfájdalomról és természeten a drogokról és az alkoholról. A korongot hat Grammy-díjra jelölték, amiből ötöt el is nyert. A lemezzel turnéra indult.

 

Élet a halál előtt

2011 júniusában európai turnéba kezdett, melynek első állomása Belgrád volt. A teltházas publikumnak nagy csalódást okozott. Részegen lépett ugyanis színpadra, a közönség kifütyülte. A botrányt követően lemondták a tervezett koncerteket, melyek között a budapesti Sziget fesztivál is megtalálható volt. Így sajnálatosan soha nem lépett fel kishazánkban.

Innen már nm tudott talpra állni. Halála előtt újabb lemezén dolgozott, de a Lioness: Hidden Treasures című album megjelenését már nem érte meg.

 

Borzalmas magánélet

Hősünket a rossz sorsa 2004-ben összehozta az akaratgyenge és önimádó bájgúnár, Blake Fielder-Civillel. A zűrös életű férfi hagyta őt alámerülni a drogok mocsarában.

A papával (forrás: velvet.hu)

Viszonyuk eleinte se veled, se nélküled alapon működött, majd 2007 májusában, Miamiban mégis egybekeltek A házasság azonban nagyon hamar zátonyra futott és 2009-ben a börtönviselt Civil beadta a válókeresetet, Amy házasságtörésére hivatkozva. Sokan úgy vélték, hogy őket egyedül a drogok tartották össze.

Hősünk életének következő és utolsó nagy állomása Reg Traviss volt, aki mellett úgy tűnt, kezd újra a régi önmaga lenni. A férfi azonban nehezen viselte hangulatingadozásait, visszaeséseit. Hiába próbálta rávenni, hagyjon fel az ivással és a drogokkal, és amikor meghallotta, hogy a volt férjével beszél telefonon, betelt a pohár és kiadta a meggyötört, depressziós lány útját. A brit lapok elsősorban őt okolták Amy korai és tragikus haláláért.

Azonban az igazi tettes nem ő volt, hanem a pojáca Blake mellett egy taxisofőr, Hősünk édesapja.
Amy számtalanszor kifejezte, sőt dalaiba is beleírta az apa- és szeretethiány élményét, a számító férfi kizárólag az aranytojást tojó tyúkot látta tulajdon lányában. A papát még az sem hatotta meg, hogy lánya a legnépszerűbb slágerébe, Rehabba is beleírta az élményét, hogy az apja semmi okát nem látta, hogy egyre mélyebbre süllyedő lánya menedékhez jusson az elvonón. Így aztán Hősünket szinte ellenállás nélkül, - apai segédlettel - darálhatta le a zeneipari gépezet. Jó példa az apai szeretetre, hogy amikor éppen nem volt a közelben egyetlen vérszagra gyűlő paparazzi sem, akkor maga a papa eredt kamerával a lány után, hogy még a pihenése közben is az épülő Nagy Amy-sztorihoz csikarjon ki nyersanyagot az elgyötört, irányvesztett, csontsoványra fogyott egykori csodálatos hangú művészből.

 

Halál

Lecsúszva. Köszi Papa. (forrás: theipinionsjournal.com)

Hősünk holttestére 2011. július 23-án találtak rá otthonában. A törvényszéki orvosszakértő vizsgálata kimondta, hogy alkoholmérgezés vezetett a halálához. Azt is hozzátették, hogy Amy ezúttal nagyon komolyan vette a rehabot, és egy hónapig valóban nem ivott egy kortyot sem. Azon a napon azonban valamiért megtört és az elfogyasztott vodkamennyiség szinte sokkolta a szervezetét,és megállt a szíve. Mindössze 27 éves volt.

Három nappal később elhamvasztott testét az észak-londoni Edgwarebury temetőben helyezték végső nyugalomra.
A temetés során a papa – meglehetősen gyomorforgató módon - kiskori történeteket és kedves emlékeket osztott meg a résztvevőkkel és a következő szavakkal búcsúzott el: „Jó éjszakát, angyalom, aludj jól! Apu és anyu örökké szeretni fog téged.”
A társtettes, Blake a temetés ideje alatt a jól megérdemelt börtönbüntetését töltötte.

Nyugodj békében Amy!

További programok »

FEL